Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση ηγετών Σερβίας και Κοσόβου

510

Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου, Βούτσιτς και Κούρτι, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία στις συνομιλίες που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία στις συνομιλίες που είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάτω από τις απειλές του ΝΑΤΟ, ότι «οι δυνάμεις του στο Κόσοβο είναι έτοιμες να παρέμβουν εάν απειληθεί η σταθερότητα μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου»

 «Δυστυχώς, δεν φτάσαμε σε συμφωνία σήμερα (…) αλλά δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία και η συζήτηση θα ξαναρχίσει τις επόμενες ημέρες» είπε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι. Παράλληλα έσπευσε και αυτός να προειδοποιήσει ότι «οι δύο πλευρές θα φέρουν πλήρως την ευθύνη στην περίπτωση κλιμάκωσης (…) Υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου».

Κατά πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ, ο Αλμπιν Κούρτι αρνήθηκε όλες τις σερβικές προτάσεις στη συνάντηση που είχε ως κεντρικό θέμα στην ατζέντα το πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν οι σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μία «πλήρη ομαλοποίηση σχέσεων» στις δύο πλευρές που αιματοκυλίστηκαν το 1999 με την επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Πριν τη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν αργότερα ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μίροσλαβ Λάιτσακ και ο Αμερικανός ομόλογός του Γκάμπριελ Εσκομπάρ, ο Μπορέλ απηύθυνε στους δύο ηγέτες πρόσκληση για συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε «πλήρη ομαλοποίηση σχέσεων» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Κάλεσε μάλιστα τους συνομιλητές του να είναι «ανοικτοί και ευέλικτοι» ώστε να βρεθεί «κοινό έδαφος».

Στα τέλη Ιούλη το θερμόμετρο της έντασης στις σχέσεις Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας ανέβηκε επικίνδυνα όταν οι κοσοβάρικες αρχές απείλησαν να εφαρμόσουν αλλαγές στις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και των εγγράφων ταυτότητας Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου κατά τη διέλευσή τους προς και από τη Σερβία. Μετά την παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ, η εφαρμογή των μέτρων μετατέθηκε για την 1η Σεπτέμβρη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας