Bloomberg: “Να αλλάξουν οι κανόνες του ΝΑΤΟ και να αποβληθεί η Τουρκία”

401
Να αλλάξουν οι κανόνες του ΝΑΤΟ

Άρθρο κόλαφος κατά της Τουρκίας από το Bloomberg το οποίο ζητά να βρεθεί τρόπος ώστε να να αλλάξουν άμεσα οι κανόνες και να αποβληθεί άμεσα η Τουρκία από την Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Μέχρι τότε ζητά να ελαχιστοποιηθεί η συμμετοχή της Τουρκίας σε όλες τις δράσεις της Συμμαχίας, στις ασκήσεις και τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.

Το άρθρο υπογράφει μάλιστα η συντακτική ομάδα του Bloomberg.

“Να αλλάξουν οι κανόνες του ΝΑΤΟ”

Στο σκληρό κείμενο του Bloomberg γίνεται αναφορά ακόμη και στο ενδεχόμενο αποβολής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τους κανόνες της Συμμαχίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «εάν οι ήπιες επιπλήξεις δεν αλλάξουν τη συμπεριφορά του Ερντογάν, θα πρέπει να εξεταστούν σκληρότερες τιμωρίες.

Οι κανόνες του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν την αποβολή ενός μέλους, αλλά η εσκεμμένη περιφρόνηση του Ερντογάν στο συλλογικό καλό υποδηλώνει την ανάγκη επανεξέτασης αυτών των κανόνων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι επίσης δεν επιτρέπουν αποβολές. Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να στείλει ένα παρόμοιο μήνυμα προς το ΝΑΤΟ».

Σε μία προσωπική τοποθέτηση οι συντάκτες του Bloomberg επισημαίνουν πως «οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν υπονομεύει τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ — και να είναι πρόθυμοι να επιβάλουν συνέπειες εάν συνεχιστεί».

Μην αφήσετε τον Ερντογάν να επιβραδύνει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

“Η επιθετικότητα του Τούρκου ηγέτη αποδυναμώνει τη συμμαχία και καθιστά τη Φινλανδία και τη Σουηδία ευάλωτες στη ρωσική επιθετικότητα.

Απειλώντας να εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ για να συμπεριλάβει τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλους της συμμαχίας. Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν υπονομεύει τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ — και να είναι πρόθυμοι να επιβάλουν συνέπειες εάν συνεχιστεί.

Η φαινομενική αντίρρηση του Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον Οργανισμό της Βορειοατλαντικής Συνθήκης είναι ότι οι σκανδιναβικές χώρες παρέχουν καταφύγιο σε αυτονομιστές από τις κουρδικές μειονότητες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες. Η Άγκυρα παραπονιέται για χρόνια ότι οι εχθροί της βρίσκουν πολύ εύκολα καταφύγιο ανάμεσα στους φίλους της, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων μελών του ΝΑΤΟ.

Σε μια συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει την αποδοχή των υποψηφιοτήτων της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ένα απαραίτητο βήμα στη διαδικασία ένταξης. Οι κανόνες της συμμαχίας απαιτούν την ομόφωνη έγκριση όλων των νέων αιτήσεων, η οποία ουσιαστικά δίνει σε καθένα από τα 30 μέλη της δικαίωμα βέτο.

“Εκβιάζει τα μέλη του ΝΑΤΟ”

Δεδομένου ότι ο Ερντογάν είχε προηγουμένως πει στον Φινλανδό Πρόεδρο Sauli Niinisto ότι η Άγκυρα θα έβλεπε ευνοϊκά την αίτηση του Ελσίνκι, η απειλή του να ασκήσει βέτο η Τουρκία μυρίζει οπορτουνισμό. Ο Ερντογάν επιμένει όχι μόνο οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί να καταπολεμήσουν τον κουρδικό ακτιβισμό, αλλά και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να κάνουν το ίδιο.

Το πιο σημαντικό, θέλει τα άλλα μέλη να εγκαταλείψουν τους περιορισμούς στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού κορυφαίας τεχνολογίας στην Τουρκία – περιορισμοί που είναι συνέπεια της δικής του απόφασης να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις στρατιωτικές δυνατότητες της συμμαχίας .

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκβιάζει

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία απειλεί να διαταράξει τα γενικά σχέδια ασφαλείας του ΝΑΤΟ, αν δεν εξυπηρετηθούν τα στενά της συμφέροντα. Πριν από δύο χρόνια, η Τουρκία περιόριζε ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής για αρκετούς μήνες, ενώ απαιτούσε από τα κράτη μέλη να δράσουν εναντίον μιας συριοκουρδικής ομάδας που ήταν κρίσιμη στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ερντογάν υποχώρησε τότε, και μπορεί κάλλιστα να το κάνει ξανά για το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν έχει την πολυτέλεια να υποβάλει τον εαυτό του στην επαναλαμβανόμενη επιθετικότητα του Ερντογάν.

Μια παρατεταμένη διαδικασία έγκρισης για τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα μπορούσε να αφήσει και τις δύο χώρες ευάλωτες στον ρωσικό εκφοβισμό, καθώς δεν θα έρθουν κάτω από την ομπρέλα συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ έως ότου λάβουν επίσημη ένταξη. Και δεδομένης της ολοένα και πιο απρόβλεπτης συμπεριφοράς του Βλαντιμίρ Πούτιν, η συμμαχία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει ολοένα και συχνότερες κρίσεις στις οποίες πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά.

“Να μειωθεί στο ελάχιστο η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση όπλων και αναβαθμίσεων εξοπλισμού στα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας. Θα πρέπει να ανακοινώσει ότι τέτοιες μεταφορές θα σταματήσουν εάν η Άγκυρα επιχειρήσει να καθυστερήσει ή να εκτροχιάσει την ενταξιακή διαδικασία για τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Έως ότου ο Ερντογάν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, η συμμετοχή της Τουρκίας στον σχεδιασμό και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο και ο πρόεδρός της θα πρέπει να υποβιβαστεί στην δεύτερη σειρά – κυριολεκτικά και μεταφορικά – στις συγκεντρώσεις των ηγετών της συμμαχίας.

Εάν οι ήπιες επιπλήξεις δεν αλλάξουν τη συμπεριφορά του Ερντογάν, θα πρέπει να εξεταστούν σκληρότερες τιμωρίες.

Οι κανόνες του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν την αποβολή ενός μέλους, αλλά η εσκεμμένη περιφρόνηση του συλλογικού καλού από τον Ερντογάν υποδηλώνει την ανάγκη επανεξέτασης αυτών των κανόνων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι επίσης δεν επιτρέπουν απελάσεις. Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να στείλει ένα παρόμοιο μήνυμα για το ΝΑΤΟ.

Ενώ ο Ερντογάν μπορεί να αντιδράσει στην αποδοκιμασία απειλώντας να βγάλει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, είναι απίθανο να ακολουθήσει.

Πρώτον, η άθλια κατάσταση της οικονομίας της χώρας του δεν αφήνει περιθώρια για διαρκή ρήξη με τη Δύση. Αντιμέτωπος με την επανεκλογή του το επόμενο έτος, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει την πολυτέλεια να προκαλέσει περισσότερο πόνο στον λαό του. Η κακή απόδοση της Ρωσίας στον πόλεμο είναι μια υπενθύμιση ότι η Τουρκία εξυπηρετείται καλύτερα μέσω της συμμαχίας της με τη Δύση, όχι με τον Πούτιν.

Το μήνυμα του ΝΑΤΟ προς τον Ερντογάν πρέπει να είναι απλό: Η ασφάλεια της ομάδας δεν πρέπει να μένει όμηρος από έναν επαναλαμβανόμενο δράστη. Η ώρα να παραδώσετε το μήνυμα στην Τουρκία είναι τώρα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας