Ανησυχία ΗΠΑ-Βρετανίας: “Αν Ρώσοι πάρουν το Κουπιάνσκ, τελειώνουν Ντονμπάς κυκλώνουν Χάρκοβο

2086

Αμερικανοί και Βρετανοί αναλυτές παρακολουθούν στενά την πορεία της ρωσικής επίθεσης στην περιοχή του Κουπιάνσκ εκφράζοντας έντονες ανησυχίες για την στρατηγική της ουκρανικής διοίκησης.

Το Κουπιάνσκ θεωρείται μια στρατηγικής σημασίας περιοχή. Τυχόν απώλεια της μπορεί να δημιουργήσει ντόμινο υποχώρησης για τον ουκρανικό Στρατό: Από το Ίζιουμ και τις περιοχές Σλαβιάνσκ-Κραματόρσκ μέχρι το Χάρκοβο.

“Οι Ρώσοι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο”

“Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην περιοχή του Χάρκοβο στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε πρόοδος στην περιοχή της Νικολάεβκα και της Ορλιάνκα” αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Αμερικανοί αναλυτές παρακολουθούν στενά την πορεία της ρωσικής επίθεσης στην περιοχή Kupyansk. Βίντεο δείχνουν ρωσικά στρατεύματα να προελαύνουν στην περιοχή Orlyanka και Nikolaevka.

“Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει αρκετά οχυρά και θέσεις παρατήρησης κοντά στο χωριό Olshany.

Επίσης, αναλυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες επικαλούνται πληροφορίες από Ρώσους στρατιωτικούς ανταποκριτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν καταλάβει τη γραμμή μεταξύ Petropavlovka και Sinkovka.

Ως αποτέλεσμα, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον επτά χιλιόμετρα από το Κουπιάνσκ.

Μια μέρα νωρίτερα, ειδικοί της ISW ανέφεραν ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έκοψαν τις γραμμές ανεφοδιασμού γύρω από το Κουπιάνσκ. Παράλληλα συνεχίζουν να πιέζουν την ουκρανική άμυνα στα ανατολικά του οικισμού.

Αναλυτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι έχουν καταλάβει θέσεις που προηγουμένως κατείχαν μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν επιτυχώς ουκρανικά οχυρά κοντά στη Mankovka, τον οικισμό Lyman the First και το Olshan.

Πώς μπορούν να αμυνθούν οι Ουκρανοί στο Κουπιάνσκ

Οι ρωσικές μονάδες που προελαύνουν στο Κουπιάνσκ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες κατά την εισβολή στην πόλη λόγω του εδάφους.

Γεγονός είναι ότι ο οικισμός χωρίζεται σε δύο μέρη από τον ποταμό Oskol, η διάβαση του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας καταλάβουν τα κυρίαρχα υψώματα στη δεξιά όχθη.

Στο Κουπιάνσκ, υπάρχει μόνο μία γέφυρα στον ποταμό Oskol, η οποία είναι ήδη μισο-κατεστραμμένη. Όταν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας υποχωρήσουν, πιθανότατα θα την καταστρέψουν ολοσχερώς και τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να διασχίσουν τον ποταμό κατά μήκος μιας πλωτής διάβασης.

Με υψηλό βαθμό πιθανότητας, μπορεί να υποτεθεί ότι ο ουκρανικός Στρατός θα προσπαθήσει να οργανώσει την άμυνα της πόλης, δημιουργώντας βάση κοντά στον πύργο επικοινωνιών-τηλεόρασης και αναπτύσσοντας πυροβολικό στην περιοχή του βουνού Chalk.

Εάν αυτό πετύχει, η ρωσική επίθεση στη πόλη στη δεξιά όχθη του Oskol μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη.

Από αυτή την άποψη, οι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν μόνο έναν τρόπο, ο οποίος θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν το Κουπιάνσκ με ελάχιστες απώλειες.

Πρόκειται για μια συντονισμένη επιχείρηση από το Dvurechnaya μέσω Zapadnoye και Kondrashovka κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου R79, που θα κόψει την πόλη στη μέση.

Σε αυτή την περίπτωση, οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που βρίσκονται στη δεξιά όχθη θα αποκοπούν και θα εγκλωβιστούν.

Η ρωσική διοίκηση προς αυτή την κατεύθυνση έχει ακόμη χρόνο και τους απαραίτητους πόρους για μια ενδελεχή προετοιμασία της επίθεσης.

Το Κουπιάνσκ είναι στρατηγικής σημασίας για την πορεία του πολέμου!

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης ουκρανικής αντεπίθεσης, τα ρωσικά στρατεύματα διεξάγουν τη δική τους αντεπίθεση στα νότια της περιοχής του Χάρκοβο.

Γιατί, λοιπόν, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στόχευσαν συγκεκριμένα το Κουπιάνσκ, και γιατί η επιτυχής κατάληψη αυτής της σχετικά μικρής πόλης, που βρίσκεται όχι μακριά από τα ρωσικά σύνορα, θα μπορούσε να σημάνει μια ριζική αλλαγή στην πορεία του πολέμου;

Εκδίκηση για την «ανασυγκρότηση»

Το Κουπιάνσκ είναι ένα περιφερειακό κέντρο στα ανατολικά της Ουκρανίας, που βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα από την περιοχή Belgorod. Η πόλη έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, καθώς αποτελεί σημαντικό σιδηροδρομικό κέντρο.

Το Κουπιάνσκ, και μαζί με αυτό πόλεις όπως το Izyum, το Balakleya και λίγο το Krasny Liman, εγκαταλείφθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα κατά την προηγούμενη μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Τότε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας απλά δεν είχε αρκετή δύναμη για να κρατήσει ένα τόσο ευρύ μέτωπο, όπου υπήρχαν ετερόκλητες και ασύνδετες μονάδες και υπομονάδες της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Λουγκάνσκ, της Ρωσικής Φρουράς, των BARS και των Ενόπλων Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Έπρεπε να υποχωρήσουν βιαστικά, αποφεύγοντας τον κίνδυνο να περικυκλωθούν και να καταστραφούν.

Επί του παρόντος, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαπολύουν τη δική τους αντεπίθεση εναντίον του Κουπιάνσκ με αρκετά μεγάλες δυνάμεις. Γιατί εκεί;

Κρίσιμο σημείο

H επιθετική επιχείρηση στο Κουπιάνσκ αν πετύχει, θα αλλάξει πολλά κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης υπέρ της Ρωσίας.

Πρώτον, η ρωσική επίθεση ακριβώς εκεί, στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, είναι τακτικής σημασίας αυτή τη στιγμή.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπαθούν να ροκανίσουν τις ρωσικές άμυνες προς την κατεύθυνση της Ζαπορίζια. Ο ουκρανικός στρατός, χάρη στη συνεχιζόμενη κινητοποίηση, έχει και πάλι σημαντικό αριθμητικό πλεονέκτημα έναντι του ρωσικού. Χάρη σε αυτό, το Κίεβο κατάφερε να εξαλείψει την ισοτιμία που διαμορφώθηκε μετά την απόφαση για μερική κινητοποίηση στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον Σεπτέμβριο του 2022.

Πιέζοντας σε ένα επώδυνο σημείο στα βορειοανατολικά, το ρωσικό Γενικό Επιτελείο αναγκάζει τον Ουκρανικό Στρατό να αποσύρει ετοιμοπόλεμες μονάδες από άλλες κατευθύνσεις και να μεταφέρει εφεδρείες εκεί, διευκολύνοντας το έργο της 58ης Στρατιάς.

Δεύτερον, η κατάληψη του Κουπιάνσκ, αν γίνει τώρα, θα έχει μεγάλη στρατηγική σημασία.

Από τη μία πλευρά, ο δρόμος προς το Izyum, το Balakleya και στη συνέχεια προς το Barvenkovo ​​θα ανοίξει από το Κουπιάνσκ. Εάν αυτοί οι οικισμοί τεθούν υπό τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τότε θα καταστεί δυνατή μια περαιτέρω επιχείρηση για την περικύκλωση της μεγαλύτερης και ισχυρότερης ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή Σλαβιάνσκ-Κραματόρσκ.

Η εμπειρία της κατάληψης του Μπαχμούτ με τον τρόπο του Πριγκόζιν έδειξε την πλήρη αντιπαραγωγικότητα μιας τέτοιας προσέγγισης λόγω του κολοσσιαίου αριθμού των θυμάτων και από τις δύο πλευρές και της σχεδόν ολοκληρωτικής καταστροφής των πόλεων.

Για να ελεγχθεί όλο το Ντονμπάς , θα χρειαστεί να αποκοπούν όλες οι διαδρομές ανεφοδιασμού του ουκρανικού Στρατού και να αναγκαστούν να φύγουν από εκεί οι ουκρανικές μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, από το Izyum και το Balakleya, θα είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα προγεφύρωμα στα νότια της περιοχής Χάρκοβο για τον επακόλουθο αποκλεισμό της πόλης. Η κατάληψη μιας μητρόπολης ενάμιση εκατομμυρίου με μετωπική επίθεση είναι μια ειλικρινά τρελή ιδέα, επομένως θα χρειαστεί να καταληφθούν οι πόλεις περικυκλώνοντάς τις και αποκλείοντάς τις.

Για να περικυκλωθεί το τεράστιο Χάρκοβο, θα πρέπει επίσης να δημιουργηθεί πρώτα ένα προγεφύρωμα στα νότια της περιοχής Sumy.

Τρίτον, η κατάληψη του Κουπιάνσκ θα έχει τεράστια συμβολική σημασία.  Ο ρωσικός στρατός θα μπορέσει να εκδικηθεί τον ουκρανικό Στρατό για την «ανασυγκρότηση» του περασμένου έτους.

Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της κατάληψης του Κουπιάνσκ  μπορεί να είναι ακριβώς το γεγονός ότι οι μεγάλοι οικισμοί και οι πόλεις μπορούν πράγματι να καταληφθούν με τη μέθοδο της περικύκλωσης και της επακόλουθης πολιορκίας με την απομάκρυνση των ουκρανικών Δυνάμεων ή με την παράδοση τους χωρίς μετωπικές επιθέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας