Άλλη μια επενδυτική βαθμίδα και το Χρηματιστήριο θα πνιγεί-όπως η Θεσσαλία

685

Σε χαμηλά 3μήνου έφερε το ΧΑΑ η επενδυτική βαθμίδα

Έντονη νευρικότητα, αρκετές αλλαγές στα πρόσημα των περισσοτέρων τίτλων και εμφανή τα σημάδια της ανησυχίας στην πρώτη συνεδρίαση μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσγειώθηκε σε χαμηλά 3μηνου, με ένα καθοδικό ξέσπασμα στο τέλος.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,71% στις 1.250,59 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.247,02 μονάδων (-0,99%) και 1.282,65 μονάδων (+1,84%). Ο τζίρος ανήλθε στα 140 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,3 εκατ. τεμάχια αξίας 57,1 εκατ. ευρώ.

Σε χαμηλά 3μήνου έφερε το Χρηματιστήριο η... επενδυτική βαθμίδα

 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,88% στις 3.026,30 μονάδες, ενώ στο -0,70% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.046,52 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,78% στις 965,30 μονάδες.

Συνεχίζεται το volatility

Από το +1,84% στο +0,06% και κλείσιμο εν τέλει στο -0,7%, με τον τραπεζικό δείκτη να βλέπει από το +3,34% ακόμη και το -3,85%. Τα πρώτα 30 λεπτά της συνεδρίασης ο τζίρος είχε ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ στις υπόλοιπες έξι ώρες σχεδόν έφτασε στα 84 εκατ. ευρώ, με τις δημοπρασίες να προσθέτουν σχεδόν τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω πακέτων στην Jumbo (40% του τζίρου). Και μόνο αυτά τα στοιχεία της αγοράς, χωρίς να συμπεριλάβει κανείς τα μεγάλα τόξα διακύμανσης πολλών τίτλων, είναι αρκετά για να καταλάβει κανείς το σκοτσέζικο ντους που υπέβαλε τους συμμετέχοντες το ΧΑ, μόλις την πρώτη συνεδρίαση μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μια εικόνα όμως που είναι ο “κανόνας” του Σεπτεμβρίου, με το ΧΑ να παλεύει σε ένα εύρος περίπου 50 μονάδων για να βρει διέξοδο από την αβεβαιότητα που δημιούργησαν οι φυσικές καταστροφές που υπέστη χώρα μας. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι η αγορά έδειξε να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν το ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού που ενδεχομένως να προκαλέσουν οι ζημιές των πρόσφατων φυσικών καταστροφών. Επιπλέον των πολιτικών τριγμών που ήδη έχουν προκαλέσει και φέρνουν σε δεύτερη μοίρα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία.

Έτσι, η επενδυτική βαθμίδα ήρθε σε ένα δύσκολο timing για την οικονομία και την κυβέρνηση, καθώς μεγάλες περιοχές της χώρας, που παράγουν σημαντικό ποσοστό της πρωτογενούς παραγωγής, μετρούν τις πληγές τους από τις πλημμύρες. Έτσι, στο ΧΑ υπάρχει αυτή η γλυκόπικρη γεύση της αναβάθμισης μεν, αλλά το κόστος των καταστροφών του καλοκαιριού είναι ακόμη ανυπολόγιστο και ίσως… τεράστιο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, στην αγορά κυριαρχεί η αίσθηση ότι μεσο-μακροπρόθεσμα η προοπτική του ΧΑ μόνο θετική μπορεί να είναι. Όχι μόνο επειδή πληρώθηκε ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά σταδιακά οι εγχώριοι επενδυτές θα τοποθετούνται στο σενάριο και της αναβάθμισης του ΧΑ στις ώριμες αγορές, σε ορίζοντα 1-2 έτη. Μια προοπτική που στην αγορά λειτουργεί προεξοφλητικά.

Άλλωστε, στα πρώτα σχόλια των αναλυτών μετά την αναβάθμιση, τονίζεται ότι το ΧΑ θα ωφεληθεί μεσο-μακροπρόθεσμα. Όπως σχολίασε και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το νέο της επενδυτικής βαθμίδας δεν δίνει στιγμιαία θετική χροιά στην αγορά, άλλα μακροπρόθεσμη, κάτι που πρέπει να καταλάβουν οι συμμετέχοντες. Η αγορά θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο βάθος και κύρος με τον τζίρο να αναμένεται ότι θα αυξάνεται σταδιακά.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έχασε 4,45%, με την Εθνική να υποχωρεί κατά 3,16%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΕΛΧΑ, Alpha Bank και Quest και άνω του 1% σε Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Μυτιληναίο, Eurobank, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Autohellas, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, τα κέρδη σε Σαράντη, Coca Cola, ΟΠΑΠ και Jumbo ξεπέρασαν το 1% παρέχοντας κάποιες στηρίξεις στον γενικό δείκτη, ενώ θετικά έκλεισαν και οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ και Cenergy.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας