Αυτοκαταστρέφεται η Ουκρανία: Αναγνώρισε την Τσετσενική Δημοκρατία ως κατεχόμενο ρωσικό έδαφος

2098
Αυτοκαταστρέφεται η Ουκρανία:

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της ολομέλειάς του, αναγνώρισε την Τσετσενική Δημοκρατία –Ιτσκέρια «προσωρινά κατεχόμενη» από τη Ρωσία και καταδίκασε τη «γενοκτονία του τσετσενικού λαού», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου.

Πρόκειται για εξέλιξη την οποία είχε προαναγγείλει το WarNews247

Υπέρ της απόφασης για την κατοχή της Ιτσκερίας ψήφισαν 287 από τους 351 βουλευτές, ανακοίνωσε ο βουλευτής Γιαροσλάβ Ζελεζνιάκ. Εξήντα τέσσερις βουλευτές δήλωσαν παρόντες.

Στην ερμηνευτική εγκύκλιο της απόφασης αναφέρεται ότι η Τσετσενία αποχώρησε από τη Σοβιετική Ένωση το 1991 και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της με την ονομασία Ιτσκέρια, ωστόσο η Ρωσία απέρριψε την απόφαση, παραβιάζοντας τις αρχές της ισοτιμίας και αυτοδιάθεσης των λαών που κατοχυρώνονται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Αλεξέι Γκοντσαρένκο δήλωσε:

«Ως πρόεδρος της διακομματικής ένωσης ‘Υπέρ του ελεύθερου Καυκάσου’ θεωρώ ότι είναι μια άκρως σημαντική απόφαση. Ο Πούτιν εδώ και καιρό προσπαθεί να υποδουλώσει τον τσετσενικό λαό, τοποθέτησε τον δικό του γκαουλάιτερ Καντίροφ και τώρα υποχρεώνει τους Τσετσένους να πολεμήσουν εναντίον των Ουκρανών. Η Ρωσία πρέπει να αποαποικιοποιηθεί και η Ιτσκέρια πρέπει να είναι ελεύθερη».

Τον Ιούλιο ο Γκοντσαρένκο από κοινού με τον βουλευτή Μουσα Μογακμέντοβ κατέθεσε στην ουκρανική Βουλή νομοσχέδιο για την αναγνώριση της κυριαρχίας της Ιτσκέριας, αλλά το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη συζητηθεί.

Ένας από τους συντάκτες της απόφασης που ψήφησε σήμερα η ουκρανική Βουλή είναι η αντιπρόεδρος της Βουλής Ελένα Κοντρατιούκ, η οποία δήλωσε ότι το κοινοβούλιο της Ουκρανίας δηλώνει ότι αναγνωρίζει την Τσετσενική Δημοκρατία «προσωρινά κατεχόμενη από τη Ρωσική Ομοσπονδία ως αποτέλεσμα στρατιωτικής εισβολής, που πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ».

Μεταξύ άλλων η ουκρανική Βουλή καταδίκασε τα διεθνή εγκλήματα που διέπραξε η Ρωσία κατά τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου πολέμου εναντίον της Τσετσενικής Δημοκρατίας και την πολιτική γενοκτονίας του τσετσενικού λαού, ενώ κάλεσε επίσης τα κράτη –μέλη του ΟΗΕ και τους διεθνούς οργανισμούς να διασφαλίσουν τη δέουσα διερεύνηση των εγκλημάτων αυτών και οι υπεύθυνοι να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη.

Υποστήριξη στην Ιαπωνία για τις Νότιες Κουρίλες

Υπενθυμίζεται ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο, με απόφαση που έλαβε στις 7 Οκτωβρίου, εξέφρασε την υποστήριξή του στην Ιαπωνία, που θεωρεί τις Νότιες Κουρίλες νήσους τμήμα των Βόρειων εδαφών της. Οι Ουκρανοί βουλευτές αποφάσισαν ότι αυτή τη στιγμή οι Νότιες Κουρίλες βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή και απηύθυναν έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς να συνδράμουν την Ιαπωνία ώστε να της επιστραφούν οι νήσοι αυτοί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας