Τεράστια νίκη της Δαμασκού: Ταπεινωτική συνθηκολόγηση των ανταρτών της νοτιοδυτικής χώρας

2540
προβοκάτσια

Μια αδιαμφισβήτητη νίκη κατάφερε χθες η κυβέρνηση της Δαμασκού εναντίον των ανταρτών που δρούσαν στα νοτιοδυτικά της χώρας έχοντας αποκλείσει επί τρία ολόκληρα χρόνια όλα τα περάσματα στα σύνορα με Ιορδανία, αναγκάζοντάς τους, με τη διαμεσολάβηση της Μόσχας να υπογράψουν συνθήκη που προβλέπει την παράδοση όλου του οπλισμού τους και την αποχώρησή τους από τις επίμαχες περιοχές.

Σήμερα Σάββατο 7 Ιουλίου τόσο το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας όσο οι Αρχές της Συριακής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε χθες Παρασκευή μεταξύ του Ρωσικού Κέντρου συμφιλίωσης αντιτιθέμενων πλευρών στη Συρία και των ηγετών των ένοπλων ομάδων που δρούσαν στην νότια επαρχία Deraa».

Οι συνομιλίες είχαν ξεκινήσει εν μέσω στρατιωτικής επιχείρησης που είχε ξεκινήσει ο πρόεδρος της χώρας Άσαντ προκειμένου να «καθαρίσει» τα συνοριακά περάσματα της χώρας του με την Ιορδανία αλλά και τους δρόμους προς τα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν, ανακαταλαμβάνοντας σε πρώτη φάση το Νasib που θεωρείται στρατηγικής σημασίας.

Οι όροι της συμφωνίας που εξ αρχής έθεσαν Μόσχα και Δαμασκός προβλέπει την παράδοση όλου του βαρέος και μέσου οπλισμού των ανταρτών που δρουν στις συγκεκριμένες περιοχές με αντάλλαγμα την ελευθερία επιλογής τους, είτε να εγκαταλείψουν τις συγκεκριμένες περιοχές και να μετακινηθούν με ασφάλεια και υπό την εγγύηση των ρωσικών στρατευμάτων σε κάποιο άλλο σημείο βορειοδυτικά της χώρας που εξακολουθεί να ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς αντάρτες και τη συριακή αντιπολίτευση είτε να παραμείνουν σε αυτές άοπλοι και έχοντας αποδεχθεί τη νομιμότητα της κυβέρνησης Άσαντ.

Οι όροι αυτοί ωστόσο δεν έδειξαν να ικανοποιούν τους ηγέτες των ανταρτών και την προηγούμενη Τετάρτη αποχώρησαν από το τραπέζι των συνομιλιών κάνοντας λόγο για μια συμφωνία «άδικη και σκληρή».

Η γνώμη τους όμως έδειξε να αλλάζει όταν, λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα την Πέμπτη, μαχητικά της συριακής αεροπορίας πραγματοποίησαν επιδρομές με περισσότερα από 600 χτυπήματα στα ανταρτοκρατούμενα περίχωρα των πόλεων Nasib, Tafas και Al-Naimah στη νότια χώρα και με τη ρίψη 10 δοχείων με εκρηκτικά στην πόλη Daraa al-Balad. (ακολουθεί video)

Η κίνηση αυτή του Άσαντ κατάφερε να «πείσει» τους αντάρτες πως δεν έχουν άλλο δρόμο από το να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών και να αποδεχτούν τους όρους με αποτέλεσμα τη συμφωνία της Παρασκευής.

Σήμερα Σάββατο, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως στο σημείο είδαν τεθωρακισμένα οχήματα του συριακού στρατού καθώς και ένα άρμα μάχης που φέρει ρωσική σημαία ενώ τα κυβερνητικά στρατεύματα έγιναν δεκτά ως απελευθερωτές εν μέσω πανηγυρισμών από τους χιλιάδες κατοίκους που επευφημούσαν τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ.

Τα στρατιωτικά μέσα ενημέρωσης της Χεζμπολάχ κάνουν λόγο συγκεκριμένα για εννέα συνοριακές θέσεις με την Ιορδανία μέσα στα διοικητικά σύνορα της επαρχίας Deraa τα οποία έχουν ήδη καταληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Στα περάσματα αυτά ήδη έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες αντικαθεστωτικών που είχαν μετακινηθεί προσπαθώντας να γλυτώσουν από τα πυρά των ρωσικών δυνάμεων και οι οποίοι τώρα έχουν να επιλέξουν μεταξύ της παράδοσης ή της εγκατάλειψης των περιοχών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας