24 Μαΐου 1998: Όταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος βραβευόταν με τον «Χρυσό Φοίνικα» του Φεστιβάλ των Καννών

1734
αγγελόπουλος

Ήταν 24 Μαΐου του 1998, όταν ο ελληνικός κινηματογράφος κατόρθωνε να κερδίσει μία τεράστια διάκριση.

Στο 51ο διεθνές Φεστιβάλ των Καννών ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κατακτούσε τον «Χρυσό Φοίνικα» για την ταινία του «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα».

Το βραβείο στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο έδωσε ο μεγάλος Μάρτιν Σκορσέζε, ως πρόεδρος της επιτροπής. Η ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου άλλωστε είχε πάρει διθυραμβικές κριτικές, όταν και προβλήθηκε για πρώτη φορά στις Κάννες, έντεκα μέρες νωρίτερα. Η διεθνής αναγνώριση μέσω του βραβείου, ήρθε να προστεθεί στον ήδη υπάρχοντα σεβασμό που είχε ο διεθνής κινηματογράφος για τον Έλληνα σκηνοθέτη.

Η ταινία που του χάρισε το βραβείο, παραμένει ακόμα και σήμερα, μια από τις πιο κλασσικές και όμορφες δημιουργίες του.

Στο «Μία αιωνιότητα και μια μέρα», ο Αγγελόπουλος αφηγείται την ιστορία ενός συγγραφέα που δεν του μένει και πολύς χρόνος για να ζήσει. Εξαντλημένος και κουρασμένος, μέσα στην αναζήτηση των λέξεων, που θα χτίσει ένα έργο ζωής, βαδίζει προς τον θάνατο, έχοντας μέσα του το παράπονο μιας ζωής γεμάτης από ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και λάθος κινήσεις. Ένα άστεγο αγόρι, θα βρεθεί στον δρόμο του και θα του δώσει μια «παράταση» ζωής, μια παράταση της αιωνιότητας κατά μια μέρα. Ο συγγραφέας αναβάλει την «αποχώρηση» του, προσπαθώντας να χαρίσει στο παιδί κάτι από την γνώση του, να αφήσει σε κάποιον το στίγμα του, ώστε ένα κομμάτι του να παραμείνει αθάνατο.

Δείτε το βίντεο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας