Υπόθεση Τζόκοβιτς: Τα έγγραφα εκθέτουν την Αυστραλία-Το πολιτικό παρασκήνιο

1023
Τα έγγραφα εκθέτουν την Αυστραλία

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς προσβλήθηκε τον Δεκέμβριο από κορονοϊό, αλλά δεν είχε συμπτώματα και είχε γραπτή άδεια από το τμήμα μετανάστευσης της Αυστραλίας προτού ταξιδέψει στη χώρα με ιατρική εξαίρεση από τους κανόνες εμβολιασμού της, όπως αναφέρουν οι δικηγόροι του σε έγγραφα που κατέθεσαν σήμερα στο δικαστήριο.

Ο Σέρβος Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις, ο οποίος είναι υπό κράτηση, καθώς ακυρώθηκε η βίζα του κατά την άφιξή του στην Αυστραλία την Πέμπτη, βρέθηκε για πρώτη φορά θετικός σε τεστ στις 16 Δεκεμβρίου, αλλά, όπως αναφέρουν οι δικηγόροι του, 14 ημέρες μετά «δεν είχε πυρετό ή αναπνευστικά συμπτώματα της COVID-19 τις τελευταίες 72 ώρες».

Τα έγγραφα προσθέτουν ότι την 1η Ιανουαρίου ο «Νόλε» έλαβε «ένα έγγραφο από το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων (το οποίο) είπε στον κ. Τζόκοβιτς ότι “οι απαντήσεις του υποδεικνύουν ότι (πληροί) τις προϋποθέσεις για άφιξη χωρίς καραντίνα στην Αυστραλία”».

Ο Σέρβος αστέρας του τένις, ο οποίος έχει επικρίνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, δεν έχει αποκαλύψει ποτέ αν έχει εμβολιαστεί ο ίδιος. Ο 34χρονος άσος αμφισβητεί την ακύρωση της βίζας του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας με την ελπίδα ότι θα κατακτήσει τον 21ο τίτλο του σε τουρνουά γκραν σλαμ στο Australian Open, το οποίο αρχίζει στις 17 Ιανουαρίου.

Η ευθύνη της Tennis Australia

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αποκάλυψη ενός εγγράφου που φέρνει στο φως τις ευθύνες στην Tennis Australia. Συγκεκριμένα, το έγγραφο αποδεικνύει πως οι διοργανωτές του αυστραλιανού open, είχαν δώσει «παράθυρο» συμμετοχής στους ανεμβολίαστους τενίστες με αιχμή το νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης, τον Νόβακ Τζόκοβιτς, παρά το γεγονός ότι είχαν ενημερωθεί για την απαγόρευση.

Η ομοσπονδία τένις, ενημέρωσε τους ανεμβολίαστους παίκτες ότι θα μπορούσαν να εισέλθουν στη χώρα για το Australian Open αρκεί να είχαν νοσήσει από κορωνοϊό τους τελευταίους 6 μήνες.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα tennis24, η επιστολή που στάλθηκε στις 7 Δεκεμβρίου από την Tennis Australia στην ATP, περιέγραφε στους παίκτες τη διαδικασία δυο βημάτων ώστε να μπορέσουν να αγωνιστούν στο Australian Open χωρίς να χρειάζεται να εμβολιαστούν κατά της covid-19.

Το τι πιστοποιητικά παρουσίασε ο Νόβακ Τζίκοβιτς, για να πάρει το πράσινο φως είναι πάντως άγνωστο, ωστόσο στις 4 Ιανουαρίου πήρε το πράσινο φως από τους διοργανωτές.

Την ίδια ώρα ο νο. 1 τενίστας στον κόσμο παραμένει σε αυστραλιανό κέντρο κράτησης μεταναστών καθώς προς το παρόν έχει απορριφθεί η βίζα του για να εισέλθει στη χώρα προκειμένου να συμμετάσχει στο αυστραλιανό Όπεν στις 17 Ιανουαρίου.

Πολιτικοί λόγοι;

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες πτυχές της υπόθεσης, οι οποίες φανερώνουν πως η απόφαση για την κράτηση του Τζόκοβιτς ίσως να μην βασιζόταν αποκλειστικά σε υγειονομικά δεδομένα. Για πολλούς, η υπόθεση ήταν μια ευκαιρία για την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας να στρέψει αλλού τη συζήτηση για την πανδημία, την ώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα όσον αφορά τον έλεγχο της κατάστασης.

Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τη στάση του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισσον. Την Τετάρτη, όταν ρωτήθηκε για την προφανή εξαίρεση που είχε χορηγηθεί στον Τζόκοβιτς για να πάρει μέρος στο τουρνουά και να ταξιδέψει στη Μελβούρνη από την κυβέρνηση της Βικτώρια και την Ομοσπονδία, δεν επέκρινε την απόφαση, αλλά έκανε λόγο για «δουλειά ως συνήθως».

Μέχρι την Πέμπτη όμως, και αφού είχε απαγορευτεί η είσοδος στον Τζόκοβιτς, ο πρωθυπουργός άλλαξε στάση. «Οι κανόνες είναι κανόνες, ειδικά όταν πρόκειται για τα σύνορά μας. Κανείς δεν είναι πάνω από τους κανόνες», δήλωσε.

Επίσης, συνέδεσε την απόφαση άρνησης χορήγησης βίζας στον Τζόκοβιτς με τη γενικότερη πορεία της χώρας σχετικά με τον κορονοϊό. «Οι ισχυρές πολιτικές μας για τα σύνορα ήταν κρίσιμες για την Αυστραλία, έχοντας ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στον κόσμο από covid. Συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε» τόνισε.

Αυτή η πρωτοφανής αλλαγή στάσης μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως υπήρξαν ισχυρές αντιδράσεις, όταν ανακοινώθηκε πως θα δοθεί χάρη στον διάσημο τενίστα να παίξει, αν και δεν ήταν εμβολιασμένος. Ένας δεύτερος λόγος, όπως σημειώνει ο Osman Faruqi στο The Sunday Morning Herald, ήταν ότι οι αυστραλιανές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα η Ομοσπονδιακή, έχουν χρησιμοποιήσει ως κύριο όπλο για την καταπολέμηση του κορονοϊού το κλείσιμο των συνόρων, αντί να επενδύσουν στη δημόσια υγεία. Ο έλεγχος των συνόρων δηλαδή αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή, κι έτσι κ κυβέρνηση στην υπόθεση του Τζόκοβιτς εμφανίζεται να «προστατεύει τους Αυστραλούς».

Ρατσιστικό κίνητρο;

Η οικογένεια του Νόβακ Τζόκοβιτς θεωρεί πως ο ίδιος είναι θύμα μιας πολιτικής ατζέντας που έχει στόχο να βλάψει τη Σερβία, την ώρα που διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Βελιγράδι και ζητούν την απελευθέρωση του τενίστα.

Ο πατέρας του δήλωσε πως «ο Νόβακ είναι ο καλύτερος παίκτης και ο καλύτερος αθλητής στον κόσμο, αλλά αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στη Δύση δε μπορούν να το χωνέψουν». Επιδεικνύοντας τα 9 τρόπαια του Αυστραλιανού Όπεν που έχει κερδίσει ο Τζόκοβιτς, ο πατέρας του πρόσθεσε: «Είμαστε ένα περήφανο έθνος. Ένα πολιτισμένο έθνος. Δεν έχουμε επιτεθεί ποτέ, απλά υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας. Αυτό κάνει τώρα και ο Νόβακ».

Η μητέρα του, από την άλλη, τόνισε πως ο γιος της λειτούργησε σαν αποδιοπομπαίος τράγος. «Ο Νόβακ είναι η Σερβία και η Σερβία είναι ο Νόβακ», επεσήμανε.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούσιτς, έκανε λόγο για «πολιτικό κυνήγια μαγισσών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας