Σε ρόλο υπερυπουργού Εξωτερικών ο Ιερώνυμος συναντήθηκε και με τον Πρ. Παυλόπουλο για την FYROM

1858
ιερώνυμος

Με μια κινητικότητα που εκπλήσσει, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά την συνάντηση του με τον Τσίπρα στην αρχιεπισκοπή, έσπευσε την άλλη μέρα να επισκεφτεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρ. Παυλόπουλο και να έχει συζήτηση μαζί του για το θέμα της FYROM.
Με μια απόλυτη πειθαρχία ο Ιερώνυμος επανέλαβε, ως ”καλός στρατιώτης Σβέικ”, μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσα εντυπωσιακά είχε πει την προηγουμένη στον Αλ. Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, ο Ιερώνυμος, ακολουθώντας κατά πόδας την μονότονη ρητορική του Π. Καμμένου και των βουλευτών των Συριζανελ, επεσήμανε την ”εμπιστοσύνη” του ”προς τους εκ του Συντάγματος υπεύθυνους να χειριστούν τα εθνικά θέματα.”
Υπογράμμισε, επίσης, για άλλη μια φορά ότι ”δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία”.
Έγκυροι πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι μένουν έκπληκτοι από το γεγονός ότι ο Ιερώνυμος από αρχιεπίσκοπος έχει αναλάβει, σχεδόν, τον ρόλο του ειδικού ”υπερυπουργού εξωτερικών”, αρμόδιου για εθνικά θέματα με ειδική αποστολή το ζήτημα της FYROM.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι κυβέρνηση και Πρόεδρος της Δημοκρατίας μοιάζουν να έχουν δηλώσει αδυναμία να επιβάλλουν την ”γραμμή” των ΗΠΑ στο Μακεδονικό, για άρον-άρον επίλυση του με ”σύνθετη ονομασία” και με στόχο την άμεση ένταξη, κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ, της γείτονος στο ΝΑΤΟ και για τούτο έχουν εκχωρήσει ένα ειδικό μεσολαβητικό ρόλο στον Ιερώνυμο, ο οποίος τους υποκαθιστά σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει μια ευρεία πολιτική συναίνεση και να κατασιγάσει τις αντιδράσεις.
Ο Ιερώνυμος απεδέχθη ασμένως ένα τέτοιο ρόλο, όχι γιατί θέλει να ανοίξει μέτωπο, τάχα, προς ακροδεξιούς και υπερεθνικιστικούς κύκλους αλλά προκειμένου να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στις ΗΠΑ και για να αποδείξει την αναντικατάστατη χρησιμότητα και δύναμή του τόσο προς τις τελευταίες όσο και προς το ανίκανο και φθαρμένο πολιτικό κατεστημένο.
Παράγοντες, της Εκκλησίας τόνιζαν ότι τις επόμενες μέρες θα διαφανούν οι επιπτώσεις και το αντίκρισμα των λεγομένων του Ιερώνυμου ότι δεν χρειάζονται ”συλλαλητήρια” αλλά συναίνεση.
Το ζήτημα της FYROM βρίσκεται μόλις στην αρχή και κρύβει ακόμα πολλές καμπές και εκπλήξεις.
Οι ίδιοι εκκλησιαστικοί παράγοντες τόνιζαν, πάντως, ότι μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας και στον κατώτερο κλήρο υπάρχει ένα μικρό αλλά αξιοσημείωτο ρεύμα ιερέων που είναι στην αντίπερα όχθη των ακροδεξιών απόψεων και ταυτόχρονα είναι σφόδρα αντίθετοι ενάντια στην αμερικανονατοϊκή αποικιοποίηση της χώρας από θέσεις προοδευτικές, πατριωτικές, αντιϊμπεριαλιστικές και άκρως φιλειρηνικές.

Τ.Κ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας