Ρουμανία: Δεύτερη προεδρική θητεία για τον κεντροδεξιό Γιοχάνις

835
ρουμανία

Ο κεντροδεξιός Κλάους Γιοχάνις εξασφάλισε χθες Κυριακή δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ρουμανίας, με την Κεντροαριστερά να υφίσταται μεγάλη ήττα.

Με το 95% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο αρχηγός του κράτους συγκέντρωνε ποσοστό λίγο υψηλότερο από το 63% των ψήφων, κάτι που σημαίνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν την πιο οδυνηρή ήττα τους μετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου πριν τριάντα χρόνια.

Η 55χρονη Βιορίκα Νταντσίλα, η επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) και αντίπαλος του Γιοχάνις, έλαβε σχεδόν 37% των ψήφων, κατά τα ως τώρα αποτελέσματα, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνουν τις ψήφους των Ρουμάνων της διασποράς.

Η Νταντσίλα υπήρξε επικεφαλής της κυβέρνησης ωσότου ανατράπηκε τον Οκτώβριο από το κοινοβούλιο, έχοντας κατηγορηθεί για απόπειρα ελέγχου της Δικαιοσύνης προκειμένου να συγκαλυφθούν σκάνδαλα στα οποία θεωρείται πως εμπλέκονται στελέχη του κόμματός της.

Σύμφωνα με αναλυτές της πολιτικής κατάστασης στη Ρουμανία, το PSD συγκέντρωσε τα πυρά όλων εκείνων που θέλουν μια πιο στενή πρόσδεση της χώρας στην Ε.Ε., και τα σκάνδαλα χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για τον περαιτέρω περιορισμό της εθνικής της ανεξαρτησίας.

Μετά την ψήφο δυσπιστίας σε βάρος της Νταντσίλα, σχηματίστηκε κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς με το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL), την παράταξη του 60χρονου Γιοχάνις, να παίρνει τα ηνία της χώρας.

Εντούτοις, το PSD παραμένει πλειοψηφικό στο κοινοβούλιο και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν πριν τα τέλη του 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας