Πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά: Όσα είπε κι όσα δεν είπε ο πρωθυπουργός

2157
ώρα

Μετά τα συσσίτια σε 30.000 μαθητές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, τα οποία ακόμη περιμένουν από το Γενάρη οι χειμαζόμενες οικογένειες της Δ. Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, «πρόσφερε» στους δημότες της Δ. Θεσσαλονίκης το πρώην στρατόπεδο Π. Μελά.

Πέρα από την εμφανή προσπάθεια να αποσυμφορήσει την πολιτική ατζέντα από την ομιχλώδη, παρατεταμένη και ηττοβαρή β΄ αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να πείσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαθέτει παράλληλο κοινωνικό πρόγραμμα, με το οποίο θα ισοσκελίσει τα βάρβαρα και εξοντωτικά μνημονιακά μέτρα, και συνεπώς, παρόλο που εφαρμόζει μνημόνια, είναι καλύτερη από τη Ν.Δ.

Έτσι, σε μια τελετή περιφρουρημένη με τις γνωστές «υγειονομικές ζώνες» που δημιουργούν τα ΜΑΤ, αφού «καλόπιασε» τα κινήματα με αρκετές αναφορές στους αγώνες που επί χρόνια έδιναν για την παράδοση των πρώην στρατοπέδων στους δημότες, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις θετικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων, δημιουργώντας μια ειδυλλιακή εικόνα παιδιών που παίζουν στα πάρκα, νέων που ερωτεύονται, αθλητικές, πολιτιστικές δράσεις κτλ.

Ας δούμε όμως τι άλλο είπε ο πρωθυπουργός, και τι δεν είπε επίσης:

  • Ο κ. Τσίπρας δεν είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει καταργήσει το ν. 2745/99 (ν. Τσοχατζόπουλου), οποίος επιτρέπει τη δόμηση εντός των στρατοπέδων, ούτε και τις διατάξεις του ν.4407/2016, που ψήφισε η κυβέρνησή του, οι οποίες δημιουργούν πεδίο ξεπουλήματος ακινήτων – φιλέτων του ΤΕΘΑ μέσω ενός «δικού του» ΤΑΙΠΕΔ, και οδηγούν στην εκμετάλλευση των πρώην στρατοπέδων από ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν είπε ότι η κατάργηση αυτών των νόμων είναι από τα βασικά αιτήματα όσων αγωνίζονταν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για την απόδοση των στρατοπέδων στην κοινωνία

  • Δεν είπε επίσης, ότι δεν έχει χαρακτηρίσει με Προεδρικό Διάταγμα ή άλλη δεσμευτική νομοθετική ρύθμιση, το πρ. στρατόπεδο ως χώρο υψηλού πρασίνου υπερτοπικής σημασίας, δηλαδή ως χώρο στον οποίο δεν θα αναγερθούν κτίρια.

  • Δεν μίλησε, ούτε αυτός, ούτε ο Δήμαρχος, για τη σύμβαση παραχώρησης που έχουν συμφωνήσει, γιατί χωρίς σύμβαση παραχώρησης, παραχώρηση δεν υπάρχει. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Π. Μελά, όπου επιχειρήθηκε από τη Δημοτική Αρχή να έρθει προς ψήφιση σχέδιο σύμβασης παραχώρησης, η συνεδρίαση διακόπηκε μετά από παρεμβάσεις των κατοίκων, οι οποίοι συνεχίζουν να διαφωνούν με το περιεχόμενό της. Υπάρχει λοιπόν σύμβαση παραχώρησης σήμερα; Την έχει υπογράψει η Δημοτική Αρχή; Κι αν ναι, με ποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και ποιο είναι το περιεχόμενό της;

Ο κ. Τσίπρας είπε ωστόσο, ότι: «για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο, το σχέδιο αξιοποίησης χωρίς καθυστερήσεις, πρέπει να αξιοποιηθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, που προέρχονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, από πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες από χορηγίες και από ίδιους πόρους».

Εδώ λοιπόν, ακούγεται ένα κομμάτι της αλήθειας.

Ένα άλλο κομμάτι της αλήθειας βρίσκεται σε δήλωση του κ. Καμμένου το Φεβρουάριο, όπου ανέφερε: «Εδώ στη Θεσσαλονίκη επειδή υπάρχουν πολλά αιτήματα για παράδοση χώρων των Ενόπλων Δυνάμεων προς την Περιφέρεια ή Δήμους, η απόφαση μας είναι ξεκάθαρη. Θα έχει απόλυτη προτεραιότητα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να ενοικιάζει τους χώρους αυτούς, αλλά δεν πρόκειται να δοθεί κανένας χώρος αν δεν ικανοποιεί το 5% της αντικειμενικής αξίας τον χρόνο. Χρήματα τα οποία δεν πηγαίνουν σε εξοπλιστικά προγράμματα, πηγαίνουν προς όφελος του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων»,

Δηλαδή, ο Δήμος Π. Μελά θα πρέπει κάθε χρόνο να δίνει το 5% της αντικειμενικής αξίας του πρ. στρατοπέδου στο ΤΕΘΑ, όπως ορίζεται από το σχετικό νόμο, δηλαδή θα πρέπει να βρίσκει να και να αποδίδει κάθε χρόνο ένα σημαντικότατο ποσό στο ΤΕΘΑ. Δεδομένης της οικονομικής ασφυξίας των δήμων, από ποια άλλη πηγή θα αντλεί ο Δήμος Π. Μελά αυτό το ποσό, αν όχι από την εμπορική εκμετάλλευση του χώρου είτε από τον ίδιο το Δήμο, είτε, το πιο συνηθισμένο, από παραχωρήσεις σε ιδιώτες χώρων για εμπορική εκμετάλλευση;

Κι αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε πόσο «ελεύθερα» και ανέξοδα θα χαίρονται οι κάτοικοι το χώρο του πρώην στρατοπέδου;

Τι εννοεί ο κ. Τσίπρας όταν λέει, ομολογώντας εμμέσως την έλλειψη ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ότι μπορεί ο Δήμος να αξιοποιήσει τις δυνατότητες από χορηγίες για την αξιοποίηση του χώρου; Ποιος «ευεργέτης» θα δώσει χορηγία, αν δεν πάρει ανταλλάγματα, και μάλιστα στο πολλαπλάσιο;

Συμπερασματικά, η «παράδοση» του στρατοπέδου Π. Μελά, δεν έγινε τόσο στους δημότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όσο δυστυχώς σ΄ αυτούς που θα εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους παρέχει το νομικό πλαίσιο να κτίσουν εκεί από εμπορικά κέντρα μέχρι εστιατόρια, κερδίζοντας σε βάρος όσων θα μπορούν να πληρώνουν για να απολαμβάνουν κάποιες στιγμές αναψυχής.

Όσο για τις ειδυλλιακές εικόνες που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, αυτές μάλλον είναι η εικονική πραγματικότητα, με την οποία θα ασκούν την φαντασία τους τα παιδάκια των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που κατοικούν στην περιοχή, τα οποία, εκτός από τις άσχημες συνθήκες που βιώνουν στα σπίτια τους, εκτός από τα συσσίτια που ακόμη περιμένουν, θα πρέπει να πληρώνουν από τα χρήματα που δεν έχουν, για να χαρούν ακόμη και για μερικά λεπτά σε μια κούνια!

Όμως αυτό, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις, προφανώς δεν απασχολεί στην πραγματικότητα τον πρωθυπουργό, αλλιώς δεν θα επέλεγε να συναινέσει στην παράδοση 83 έτοιμων κατοικιών του Δήμου Π. Μελά, προερχόμενων από τον κοινωνικό συντελεστή, σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, αλλά θα φρόντιζε να δοθούν αυτές, για τη στέγαση άπορων οικογενειών!

Είναι όμως και η περίφημη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τη «σωτηρία» της χώρας, η οποία, πρέπει να συνεχιστεί για να διατηρείται και ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Γι αυτό και η δήλωση του πρωθυπουργού: «θέλω να εξάρω, με την ευκαιρία, και τη δυνατότητα που μπορούν να έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις -το πιο οργανωμένο και συγκροτημένο κύτταρο της Πολιτείας και της Δημόσιας Διοίκησης γενικότερα- να συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του τόπου».

Κι εμείς που πιστεύουμε πως το πιο οργανωμένο κύτταρο της Δημόσιας Διοίκησης πρέπει είναι η δημόσια παιδεία και η δημόσια υγεία! Αλλά αυτά, προφανώς δε συμβαίνουν στις χώρες των μνημονίων, όπως η δική μας!

*Η Σουλτανίδου Χριστίνα είναι Συντονίστρια Ν.Ε. Α΄Θεσσαλονίκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας