Πρωτοβουλία πολιτών Λευκίμμης: Λευκίμμη ελεύθερη και καθαρή

2179
λευκίμμης
ΠΡΟΣ:
  1. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κύριο Γαλιατσάτο Θεόδωρο
  2. Δήμαρχο Κέρκυρας κύριο Νικολούζο Κωνσταντίνο
  3. Όλους τους Περιφερικούς Συμβούλους
  4. Όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η απόφαση προέγκρισης χωροθέτησης της Π.Ι.Ν  για το ΧΥΤΑ Λευκίμμης, με αριθμό πρωτοκόλλου 6391/29-09-1998, είναι προδήλως παράνομη καθώς και ό,τι έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα.

Το έργο αυτό το οποίο κατασκευάστηκε, όπως αποδείχτηκε, είναι προϊόν διαπλοκής της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ και βρίθει παρανομιών.

Ο λαός της Λευκίμμης αντέδρασε πριν την παράνομη χωροθέτηση του έργου και είπε ΟΧΙ δια του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκιμμαίων (ομόφωνη απόφαση Δ.Σ αριθμός 3-29/23-2-1998). Την δημοκρατική αυτή θέληση ολόκληρου του λαού της Λευκίμμης οι τότε εξουσίες την καταστρατήγησαν και επέβαλαν την δική τους.

Ο λαός της Λευκίμμης είπε ΟΧΙ στην κατασκευή του παράνομου έργου του ΧΥΤΑ το έτος 2005 με την ίδρυση του συλλόγου Αλεύχιμον, το έτος 2008  με μαζικές ενωτικές κινητοποιήσεις κατά τις οποίες υπήρξε ένα θύμα και πολλοί αγωνιστές σύρθηκαν στα δικαστήρια και ξαναλέει ΟΧΙ και σήμερα με τους αγώνες κατά της λειτουργίας του παράνομου  ΧΥΤΑ.

Οι αυτοδιοικητικοί Ά και ΄Β βαθμού, θα έπρεπε να λάβουν σοβαρά υπόψη τους όλα τα παραπάνω και να αποδώσουν πολιτική δικαιοσύνη στον Λευκιμμιώτικο λαό.

Όμως αντί να προχωρήσουν στο αυτονόητο που είναι η απένταξη του έργου και το οριστικό κλείσιμο του χώρου, στον ΠΕΣΔΑ (αριθ. απόφασης 256-26/18-12-2016) που ψήφισαν, αναφέρεται ότι ο ίδιος παράνομος ΧΥΤΑ θα μετατραπεί σε ΧΥΤΥ και θα λειτουργήσει αφού πρώτα πάρει όλες τις απαιτούμενες άδειες.

Αυτός ο ΠΕΣΔΑ καταστρατηγείται με την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη μεταφορά δεμάτων στον παράνομο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, αφού από εσάς γίνεται αποδεκτή και την υλοποιείτε χρησιμοποιώντας αντιδημοκρατικές μεθόδους και πρακτικές με ΜΑΤ, καταστολή, βία, συλλήψεις, τραυματισμούς και διώξεις πολιτών που αντιστέκονται.

Ο λαός της Λευκίμμης αντιστέκεται και διαδηλώνει για να μην λειτουργήσει ο παράνομος ΧΥΤΑ, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής των πολιτών του νησιού,των οποίων  η υγεία απειλείται από τις ανεξέλεγκτες χωματερές και τα σκουπίδια στους δρόμους.

Δεν αγωνιζόμαστε για να φύγουν τα σκουπίδια από την αυλή μας και να πάνε στην αυλή του γείτονα, όπως τεχνηέντως αφήσατε να διοχετευτεί στον κερκυραϊκό λαό, με σκοπό να τον διχάσετε για να διευκολυνθούν τα σχέδια σας.

Το πρόστιμο των 4.000.000 ευρώ που συνεχώς επικαλείσθε ότι θα πληρώσουν οι κερκυραίοι πολίτες, μόνο ως όχημα εκλαμβάνεται για την αναγκαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Θα ήταν όμως καλυτέρα αντί να σπέρνετε τον φόβο στην κοινωνία, να αναζητήσετε             τα χρήματα των 4.000.000 ευρώ από αυτούς που διέπραξαν σωρεία παρανομιών μέχρι σήμερα.

ΚΥΡΙΟΙ

Ζητάμε από εσάς να εφαρμόσετε έστω και σήμερα τις προεκλογικές σας εξαγγελίες και να αποδώσετε  πολιτική δικαιοσύνη προχωρώντας άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:

  1. Μετά και από την έκθεση αυτοψίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Π.Ι.Ν, 1-08-2018, και τη διαπίστωση ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης δεν λύνει το πρόβλημα, να μην αδειοδοτήσετε τον ίδιο παράνομο ΧΥΤΑ ως ΧΥΤΥ.
  2. Με νέα απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου να εξαφανιστεί από τον ΠΕΣΔΑ το άρθρο που αναφέρεται στη λειτουργία του ΧΥΤΑ ως ΧΥΤΥ, να μην μεταφερθούν άλλα σκουπίδια, να κλείσει τώρα ο χώρος γιατί είναι εξαρχής παράνομος και να αποκατασταθεί με βάση μελέτη των υπηρεσιών της Π.Ι.Ν.
  3. Μέχρι την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων στον τόπο μας, τα αστικά στερεά απόβλητα να μεταφερθούν ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ, χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών και για όσο χρόνο απατηθεί για την κατασκευή των έργων, στον πλησιέστερο νόμιμο αποδέκτη σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου 4042/2012. Κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε ότι το οποιοιδήποτε κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων δεν συγκρίνεται με την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η ζωή και η υγεία των κατοίκων πρέπει να μπαίνουν πάνω από το οποιοιδήποτε κόστος. Έξαλλου η μεταφορά απορριμμάτων στη Λευκίμμη δεν είναι καθόλου φθηνή κοστίζει πάρα πολύ. (μέχρι τώρα μόνο η παραμονή των ΜΑΤ στη Λευκίμμη κόστισε 1.000.000 ευρώ).
  4. Δημόσια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων (με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και υποχρεωτική συμμετοχή σ’ αυτά των σουπερμάρκετ) με στόχο τη συμμετοχή των πολιτών, την πλήρη κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία της, καθώς και προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού της Υπηρεσίας Καθαριότητας σε μόνιμες θέσης εργασίας με αξιοπρεπή μισθό.
  5. Να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από τη Λευκίμμη για να επανέλθει η ομαλότητα στη ζωή των κατοίκων.
  6. Να απελευθερωθούν όλοι οι συλληφθέντες, να μην συνεχιστούν οι δίκες και να μην υπάρξουν νέες διώξεις.
  7. Όχι στην ποινικοποίηση των πολιτικών αγώνων.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι οι ύβρεις, οι συκοφαντίες, οι προσωπικές επιθέσεις και οι βωμολοχίες που εκτοξεύονται στον οποιοδήποτε, από αυτούς που τις επιλέγουν, δεν εκφράζουν την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Λευκίμμης και τις καταδικάζουμε.

Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε προσπάθειες που θα έχουν κατεύθυνση την οριστική επίλυση του προβλήματος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στο νόμο Κέρκυρας με δημόσιο χαρακτήρα οι οποιες θα βασίζονται στη δικαιοσύνη, τη νομιμότητα, το δημοκρατικό διάλογο με στόχο τη συναίνεση της κοινωνίας, στην ενεργοποίηση, στην συμμετοχή των πολιτών και όχι στην αυταρχική και παράνομη επιβολή της εξουσίας στους πολίτες.

Εάν παρόλα αυτά προχωρήσετε στην αδειοδότηση του παράνομου ΧΥΤΑ ως ΧΥΤΥ, τότε ο καθένας από εσάς αναλαμβάνει τις σοβαρές ευθύνες που τον βαρύνουν και ως αποτέλεσμα το μοναδικό έργο που θα είναι δικό σας στη Λευκίμμη, θα είναι η λειτουργία του παράνομου ΧΥΤΑ και μάλιστα με την παρουσία των ΜΑΤ.

Τέλος με την αναγκαστική λειτουργία του παράνομου ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη καταστρέφετε το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την οικονομία του τόπου.

Κανένας συμβιβασμός. Αντίσταση σε όλα τα επίπεδα.

 Λευκίμμη 19/09/2018

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας