Προς συνοικέσιο Ευρωπαϊκής Ένωσης – ιταλικής κυβέρνησης

998
ευρωπαϊκής

Πρόοδο στις συνομιλίες με την Ιταλία για τον προϋπολογισμό της χώρας παρατηρεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τη στιγμή που η Ρώμη φαίνεται πως υποχωρεί στη διαμάχη με τις Βρυξέλλες.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Ιταλία» δήλωσε ο Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου στη συνεδρίαση των ηγετών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G20) στο Μπουένος Άιρες.

«Η ατμόσφαιρα είναι καλή. Σημειώνουμε πρόοδο» δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι θα έχει μια συνάντηση με τον ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, αργότερα σήμερα ή αύριο. «Θέλω η Ιταλία να είναι η Ιταλία, η Ιταλία ανέκαθεν αποτελούσε έμπνευση για την Ευρώπη, δεν γύριζε την πλάτη της στην Ευρώπη» δήλωσε ο Γιούνκερ, ζητώντας να μην «δραματοποιείται» η σημερινή διαμάχη με τη Ρώμη για τον προϋπολογισμό της.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα Il Messaggero, ο ιταλός πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών επεξεργάζονται πρόταση για την μείωση του στόχου για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της ιταλικής κυβέρνησης για το 2019 ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο Κόντε και ο Τρία θα καθησυχάσουν τις Βρυξέλλες ότι το έλλειμμα δεν θα ξεπερνάει το ερχόμενο έτος το 2% του ΑΕΠ. Η Ιταλία στόχευε το έλλειμμά της να ανέρχεται σε 2,4% του ΑΕΠ της το 2019, ωστόσο ο στόχος της αυτός την έβαλε σε πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση αυτή που επεξεργάζεται η Ρώμη περιλαμβάνει καθυστέρηση κατά μερικούς μήνες των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας και συνταξιοδότησης.

Σε δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες, ο ιταλός υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «θα ήταν κακό εάν η Ιταλία κριθεί ότι έχει παραβεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την επεκτατική (οικονομική) πολιτική, προκαλώντας αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους» προειδοποίησε.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αξιολογούμε εάν είναι δυνατόν να βρούμε οικονομικό χώρο για να βελτιώσουμε την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών, χωρίς να εγκαταλείψουμε τις προτεραιότητές μας» πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας