Παραφροσύνη Trump: Επιβάλλω νέες κυρώσεις, στο τραπέζι στρατιωτική επιλογή κατά Ιράν

935
αφανισμό
Στο «κόκκινο» παραμένει η ένταση στον Περσικό Κόλπο με ανταλλαγή απειλών μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν

Με εκατέρωθεν απειλές κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν μετά και τη χθεσινή (21/6), παρ ολίγο στρατιωτική σύγκρουση που απετράπη τελευταία στιγμή από τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο Trump, που προανήγγειλε νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. 


Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε, πως η στρατιωτική δράση εναντίον της Τεχεράνης παραμένει στο τραπέζι ως επιλογή.
Η δήλωση αυτή Τrump έρχεται μετά την πρόσφατη ανάκληση της στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν, έπειτα από την κατάρριψη αμερικανικού drone.
«Θα επιβάλλουμε πρόσθετες κυρώσεις στο Ιράν.
Σε μερικές περιπτώσεις πηγαίνουμε αργά, αλλά σε άλλες περιπτώσεις κινούμαστε πιο γρήγορα», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Νωρίτερα το Σάββατο (21/6) ο Trump  δήλωσε ότι δεν θέλει τον πόλεμο με το Ιράν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «εάν ξεσπάσει σύρραξη, θα έχει αποτέλεσμα την εξάλειψη της Ισλαμικής Δημοκρατίας».
«Δεν επιδιώκω πόλεμο, ο οποίος αν γίνει θα οδηγήσει σε εξάλειψη που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ. Αλλά δεν θέλω να το κάνω αυτό» δήλωσε ο Trump σε συνέντευξης που παραχώρησε στο NBC News.

Είχε προηγηθεί μία μόλις ημέρα πριν η ανάκληση της διαταγής που είχε δώσει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να εξαπολύσουν πυραυλικά πλήγματα στην ιρανική επικράτεια σε αντίποινα για την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Την ακύρωση της επίθεσης μόλις 10 λεπτά πριν αρχίσει επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Trump μέσω… twitter.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να σταματήσει η επίθεση, που όπως είπε, θα γίνονταν μετά την κατάρριψη του drone και σε τρία διαφορετικά σημεία, είπε «ρώτησα πόσοι θα πεθάνουν….150 άνθρωποι, ήταν η απάντηση από έναν στρατηγό. 
Δέκα λεπτά πριν την επίθεση, τη σταμάτησα, δεν ήταν ανάλογη με την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου drone», εξήγησε.

Σε κάθε περίπτωση, ο Trump ανέφερε ότι δεν βιάζεται, ότι ο Στρατός έχει δημιουργηθεί εκ νέου, ετοιμοπόλεμος και «μακράν ο καλύτερος του κόσμου».

Οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόσθετες κυρώσεις κατά του Ιράν και όπως έγραψε ο Trump «Το Ιράν δεν μπορεί ΠΟΤΕ να έχει πυρηνικά όπλα, όχι ενάντια στις ΗΠΑ και όχι ενάντια στον ΚΟΣΜΟ».

Το Ιράν απάντησε με αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ ότι θα υπάρχουν αντίποινα σε οποιαδήποτε αμερικανική απειλή εναντίον του, προειδοποίησε το Ιράν.
«Δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε παραβίαση των ιρανικών συνόρων.

Το Ιράν θα αντιμετωπίσει αυστηρά οποιαδήποτε επίθεση ή απειλή από την Αμερική», δήλωσε σήμερα (22/6) ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Abaas Musafi, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Χάρτης με τις συντεταγμένες του drone από την Τεχεράνη: Το αεροσκάφος βρισκόταν εντός του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Zavad Zarif ανάρτησε το Σάββατο (22/6/2019) έναν χάρτη στο Twitter με τις ακριβείς συντεταγμένες της θέσης κατάρριψης του αμερικανικού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone), το οποίο καταρρίφθηκε από το Ιράν την Πέμπτη (20/6), υποστηρίζοντας ότι η θέση του, ήταν εντός των ορίων ευθύνης κι ελέγχου περιοχής του Ιράν.

Στον χάρτη παρουσιάζονται επίσης και δύο κίτρινα τετράγωνα στην τροχιά της πτήσης του drone, τα οποία σύμφωνα με τον χάρτη προσδιορίζουν τα σήματα κλήσης για τις σχετικές προειδοποιήσεις, που έστειλε το Ιράν προς το αμερικανικό μη επανδρωμένο όχημα.
«Δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία για το που βρίσκονταν το όχημα όταν καταρρίφθηκε», έγραψε χαρακτηριστικά ο Zarif.

Παρέμβαση της Ρωσίας

«Ανεξαρτήτως της απόφασης που θα λάβουν (οι Αμερικανοί αξιωματούχοι) δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστεί το έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ζήτησε σήμερα από τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα δεδομένων των κινδύνων στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο της χώρας WAM.

Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει “να εξετάσουν τους αεροδιαδρόμους που επηρεάζονται και (…) να θέσουν σε εφαρμογή τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφεύγουν να δραστηριοποιούνται σε περιοχές στις οποίες ενδέχεται να εκτίθενται σε κινδύνους“, επεσήμανε η υπηρεσία.

Στις εξελίξεις παρενέβη και ο Ρώσος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Sergei Ryabkov, ο οποίος σχολίασε ότι “η κατάσταση βρίσκεται στο χείλος του πολέμου”.

Διπλωματική παρέμβαση από τη Βρετανία

Διπλωματικές κινήσεις για εκτόνωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν καταβάλλει κι η Βρετανία με τον Βρετανό υπουργό αρμόδιο για θέματα Μέσης Ανατολής Andrew Morrison να μεταβαίνει αύριο στην Τεχεράνη.

Σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι «σε αυτή την περίοδο της κλιμακούμενης περιφερειακής έντασης για το μέλλον της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η επίσκεψη αυτή είναι μία ευκαιρία για μία ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με την κυβέρνηση του Ιράν».

Ο Morrison θα υποστηρίξει την άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, αλλά και την ανάδειξη των ανησυχιών σχετικά «με την περιφερειακή συμπεριφορά της Τεχεράνης, αλλά και της απειλής στην οποία προχώρησε για τον τερματισμό της συμμόρφωσής της με τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στην οποία, η Βρετανία παραμένει δεσμευμένη», αναφέρει η ανακοίνωση.

Την απόφαση του αμερικανού προέδρου Trump να ακυρώσει την τελευταία στιγμή την πυραυλική επίθεση κατά του Ιράν σχολιάζει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Συγκεκριμένα, εστιάζει στους δύο λόγους που κατά την εφημερίδα ακυρώθηκε αυτή η επιχείρηση, την οποία ο αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να ανακοινώσει μέσω του λογαριασμού του στο twitter.

« Πρώτον ότι οι πράξεις του καθοδηγούνται από την πεποίθηση ότι οι ψηφοφόροι του επιβραβεύουν την στρατιωτική αυτοσυγκράτηση. Μετά τους ελάχιστα επιτυχημένους και πολύ δαπανηρούς πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν αυτή είναι μια μάλλον ρεαλιστική εκτίμηση. Δεύτερον ότι η ιρανική κυβέρνηση, που πλέον μπορεί να εκφραστεί με επίσημα χείλη, δείχνει ότι ακόμη και σε ένα τόσο άνισο τερέν θα μπορούσε να ρισκάρει μια στρατιωτική κλιμάκωση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας