Καθαρή νίκη Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη. Γροθιά στο καθεστώς Ερντογάν

1122
ιμάμογλου
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και νικητής της πρώτης ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη εξασφαλίζει για δεύτερη φορά την νίκη στην σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία με ποσοστό 54% των ψήφων, με καταμετρημένο άνω του 97% των ψήφων, όπως αναφέρει το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Ιμάμογλου επικρατεί μέχρι αυτή την ώρα με μια διαφορά 730.000 ψήφων, αφήνοντας τον αντίπαλό του , υποψήφιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με ποσοστό 45%.

Μάλιστα, ο Γιλντιρίμ έσπευσε να δώσει τα συγχαρητήριά του στον αντίπαλό του.

Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν σήμερα εκ νέου να επιλέξουν ξανά τον «εκλεκτό» για τη δημαρχία της οικονομικής πρωτεύουσας της Τουρκίας, ύστερα από την αμφιλεγόμενη απόφαση της εκλογικής επιτροπής να δώσει εντολή να επαναληφθούν οι εκλογές της 31ης Μαρτίου.

 

 

Πώς φθάσαμε στις επαναληπτικές εκλογές

 

Σε εκείνες τις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης είχε αναδειχθεί πρώτος ο 49χρονος υποψήφιος της αντιπολίτευσης και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο Ιμάμογλου επικράτησε έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, με διαφορά 13.729 ψήφων. Ο υποψήφιος δήλωσε προσερχόμενος στην κάλπη πως ο λαός θα δώσει μήνυμα δημοκρατίας στην σημερινή αναμέτρηση.

 

Παρά ταύτα, στις 6 Μαΐου, το τουρκικό Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) κήρυξε άκυρες τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπως απαιτούσε το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταγγέλλοντας σωρεία παρατυπιών, κι έδωσε εντολή να επαναληφθούν. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναγκάστηκε τότε να εγκαταλείψει τη θέση του, ύστερα από 18 ημέρες δημαρχίας.

Το AKP του Ερντογάν, που έχει σχηματίσει συμμαχία με το ακροδεξιό, εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχασε τις πιο μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, δεχόμενο ισχυρότατο πλήγμα, αν και διατηρεί τους περισσότερους δήμους της Τουρκίας στις τοπικές εκλογές που έγιναν πριν από τρεις μήνες.

Βεβαίως ούτε ο Εκρέμ Ιμάμογλου ούτε οι “παραδοσιακοί” είτε “σύγχρονοι” Κεμαλιστές που εκπροσωπεί, δεν πρόκειται να έχουν ουσιωδώς διαφορετική θέση από τον Erdogan έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο αναθεωρητισμός και ο επεκτατισμός της Τουρκίας αποτελούν οργανικό συστατικό του κατεστημένου πολιτικού συστήματος της Τουρκίας και διαπερνάει Ισλαμιστές και Κεμαλιστές.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας