Ο “Σπάρτακος” του Χατσατουριάν με τον Γκριγκόροβιτς στο Ηρώδειο

1761
σπάρτακος

Τον «Σπάρτακο», του Αράμ Χατσατουριάν, παρουσιάζει την τετάρτη 10 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο, ο σπουδαίος Ρώσος χορευτής Γιούρι Νικολάγεβιτς Γκριγκορόβιτς, με όλους τους συντελεστές του Γκριγκορόβιτς Μπαλέ (150 άτομα: Μπαλέτο, ορχήστρα, χορωδία) αλλά και με κορυφαίους σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι.

Η παράσταση εντάσσεται στην παγκόσμια περιοδεία για τον εορτασμό 50 χρόνων από την πρώτη πρεμιέρα στα Μπολσόι.

Ο «Σπάρτακος» είναι ένα μοναδικό έργο για μπαλέτο, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα από την αρχαία Ιστορία. Ο ήρωας ήταν μονομάχος θρακικής καταγωγής, που ηγήθηκε μεγάλης επανάστασης δούλων και άλλων καταπιεσμένων εναντίον των Ρωμαίων τον 1ο αι. π.Χ., όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν αήττητη. Ο δούλος-μονομάχος, που επαναστάτησε στην καρδιά της Ιταλίας και έμεινε ασύλληπτος για τρία χρόνια, αναδείχθηκε σε σύμβολο ηρωισμού και ελευθερίας.

Ο Σοβιετικός συνθέτης Αράμ Χατσατουριάν συνέθεσε το 1956 μια εξαίσια και επική μουσική για το μπαλέτο «Σπάρτακος», εμπνεόμενος καθαρά από την αρμένικη λαϊκή μουσική παράδοση. Στη συνέχεια,  δημιούργησε την εκπληκτική και δυναμική χορογραφία του «Σπάρτακου», με ομολογουμένως μεγάλες τεχνικές δυσκολίες για τους χορευτές. Η πρεμιέρα του έργου έγινε το 1968. Ο «Σπάρτακος» θεωρείται ένα από τα κορυφαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου, με υπέροχο συνδυασμό μουσικής και χορογραφίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας