Οι ΗΠΑ αποχωρούν από Ιράκ-Εγκαταλείπονται οι Κούρδοι σε Συρία και Ιράκ;

385
ΗΠΑ αποχωρούν από Ιράκ

Οι ΗΠΑ αποχωρούν σταδιακά και από το Ιράκ με το χρονοδιάγραμμα να αποφασίζεται σε ειδική σύσκεψη στον Λευκό Οίκο μεταξύ Αμερικανών-Ιρακινών και Κούρδων!

“Αποχωρούν οι Αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ”

“Οι Αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από το Ιράκ μέχρι το τέλος του 2021. Υπάρχει συμφωνία ΗΠΑ-Ιράκ στο θέμα αυτό” αναφέρει η WSJ.

“Κορυφαίοι ιρακινοί και Aμερικανοί αξιωματούχοι θα εκδώσουν ανακοίνωση που θα αναφέρει πως τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν το Ιράκ μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα θα επιβεβαιώσουν εκ νέου ότι απαιτείται αμερικανική στρατιωτική παρουσία για τον πόλεμο των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας κατά του ISIS.

«Δεν χρειαζόμαστε περισσότερες δυνάμεις γιατί έχουμε ότι χρειαζόμαστε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν στην Wall Street Journal.

“Τι χρειαζόμαστε; Χρειαζόμαστε συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών. Χρειαζόμαστε βοήθεια με την εκπαίδευση. Χρειαζόμαστε αεροπορική κάλυψη».

Σύσκεψη στο Λευκό Οίκο

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει τον Πρωθυπουργό του Ιράκ Μουσταφά αλ-Καντίμι στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα. Παράλληλα στην συνάντηση θα παρευρεθούν και εκπρόσωποι της περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν.

“Το Ιράκ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καθορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ κατά τον τέταρτο γύρο συνομιλιών τους” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ σε κουρδικό ΜΜΕ.

Ο Φουάντ Χουσεΐν είπε ότι οι συνομιλίες περιλαμβάνουν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας.

«Θα καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων», δήλωσε ο υπουργός μετά την άφιξή του στην Ουάσιγκτον πριν από τις συνομιλίες. «Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και πώς μπορούν να επιστρέψουν πίσω στην χώρα τους».

«Ο επερχόμενος διάλογος ΗΠΑ-Ιράκ στις 21-26 Ιουλίου 2021 είναι πολύ κρίσιμος για τη σταθερότητα του Ιράκ και ολόκληρης της περιοχής», έγραψε στο Twitter ο Χοσιάρ Ζεμπάρι, μέλος του πολιτικού γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) και πρώην ιρακινός υπουργός Εξωτερικών.

Τί θα συμβεί μόλις αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το Ιράκ;

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ-η οποία έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό- αναμφισβήτητα θα φέρει ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή.

  • Οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν και από το Ιράκ και από το Ιρακινό Κουρδιστάν; Αναμένεται να ξεκαθαριστεί σύντομα το θέμα αυτό.
  • Τι θα συμβεί με τις φιλοιρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές που απειλούν κάθε μέρα αμερικανικές δυνάμεις στην Βαγδάτη. Θα παραδώσουν οι ΗΠΑ το Ιράκ στα χέρια του Ιράν;
  • Τι θα συμβεί με τον διάδρομο ανεφοδιασμού των αμερικανικών δυνάμεων στην Συρία; Πώς και ποιοι θα προστατεύσουν τον διάδρομο Ερμπίλ- Β. Συρία και ποιος θα συνεχίσει την λογιστική υποστήριξη;
  • Tι θα συμβεί με την Τουρκία που διεξάγει επιχειρήσεις πολύ βαθιά εντός του Ιράκ και επόμενος στόχος είναι η Σιντζάρ; Θα παραδοθεί το Ιράκ στα χέρια της Τουρκίας;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας