Νέο στέλεχος του κορονοϊού εξαπλώνεται στην Ευρώπη-Προήλθε από την Ισπανία

1695
στέλεχος

Ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού, που πιστεύεται ότι προήλθε από την Ισπανία, έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και αφορά τα περισσότερα νέα κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης που δημοσίευσαν οι Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νέο στέλεχος προήλθε από Ισπανούς αγρότες και εξαπλώθηκε ραγδαία σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης από το καλοκαίρι, και πλέον αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των νέων κρουσμάτων σε πολλές χώρες και πάνω από το 80% στη Βρετανία.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων που παρακολουθεί τον ιό μέσω των γενετικών του μεταλλάξεων περιέγραψε την ασυνήθιστη εξάπλωση του στελέχους, ονόματι 20A.EU1, σε ερευνητικό έγγραφο.

Η έρευνά τους δείχνει ότι οι άνθρωποι που επέστρεψαν από διακοπές στην Ισπανία έπαιξαν βασικό ρόλο στη μετάδοση του ιού σε όλη την Ευρώπη, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το εάν το δεύτερο κύμα στην ήπειρο θα μπορούσε να μειωθεί με βελτιωμένη παρακολούθηση σε αεροδρόμια και άλλους κόμβους μεταφορών.

Επειδή κάθε στέλεχος έχει τη δική του γενετική υπογραφή, μπορεί να εντοπιστεί το μέρος από όπου προήλθε, σημειώνεται.

Από την εξάπλωση του 20A.EU1 φαίνεται ξεκάθαρο πως τα μέτρα (αποτροπής του ιού) που βρίσκονταν σε ισχύ, συχνά δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν την περαιτέρω μετάδοση εισαγόμενων στελεχών αυτό το καλοκαίρι“, δήλωσε η Emma Hodcroft, εξελικτική γενετίστρια στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης η οποία δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ειδικούς του χώρου.

Επιστημονικές ομάδες σε Ελβετία και Ισπανία εξετάζουν τώρα τη συμπεριφορά του στελέχους για να διαπιστώσουν αν είναι πιο θανατηφόρο ή πιο μολυσματικό από άλλα στελέχη.

Η Hodcroft ανέφερε ότι “δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η (ταχεία) εξάπλωση του στελέχους οφείλεται σε μία μετάλλαξη που αυξάνει τη μετάδοση ή επηρεάζει τα κλινικά αποτελέσματα“.

Η ίδια τόνισε ωστόσο, ότι το 20A.EU1 δεν έμοιαζε με καμία άλλη εκδοχή του Sars-Cov-2, του ιού που προκαλεί τη νόσο Covid-19, που έχει συναντήσει. “Δεν έχω δει άλλο στέλεχος με αυτού του είδους τη δυναμική όσο καιρό εξετάζω γονιδιωματικές ακολουθίες του κορονοϊού στην Ευρώπη“, τόνισε.

Συγκεκριμένα, όπως γράφουν οι FT, οι επιστημονικές ομάδες συνεργάζονται με εργαστήρια ιολογίας για να εξακριβώσουν εάν το 20A.EU1 φέρει μια συγκεκριμένη μετάλλαξη που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει σε ανθρώπινα κύτταρα, που μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του.

Ο Joseph Fauver, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Yale, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε: “Χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες όπως αυτή για να βρούμε μεταλλάξεις που έχουν αυξηθεί σε υψηλή συχνότητα στον πληθυσμό και στη συνέχεια να τις εξετάσουμε για να δούμε αν κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό“.

Το νέο στέλεχος, το οποίο έχει έξι ξεχωριστές γενετικές μεταλλάξεις, εμφανίστηκε μεταξύ των αγροτών στη βορειοανατολική Ισπανία τον Ιούνιο και μεταδόθηκε γρήγορα μέσω του τοπικού πληθυσμού, αναφέρει η έρευνα.

Η Tanja Stadler, καθηγήτρια υπολογιστικής εξέλιξης στην Ζυρίχη, η οποία συμμετέχει στην έρευνα, δήλωσε ότι η ανάλυση δειγμάτων ιών από όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες έδειξε ότι προέρχονται από το ίδιο στέλεχος. “Μπορούμε να δούμε ότι ο ιός έχει εισαχθεί πολλές φορές σε πολλές χώρες και πολλές από αυτές τις εισαγωγές έχουν μεταδοθεί στον πληθυσμό“, ανέφερε η καθηγήτρια.

Ο Iñaki Comas, επικεφαλής της κοινοπραξίας SeqCovid-Spain που μελετά τον ιό και συν-συγγραφέας της έρευνας, πρόσθεσε: “Ένα στέλεχος, με τη βοήθεια μιας αρχικής υπερ-μετάδοσης, μπορεί γρήγορα να επικρατήσει“.

Οι ερευνητές σημείωσαν πως η “ριψοκίνδυνη συμπεριφορά” των τουριστών στην Ισπανία -όπως το να αγνοούν τις οδηγίες για τήρηση κοινωνικής αποστασιοποίησης– και οι οποίοι ακολούθησαν την ίδια συμπεριφορά στο σπίτι τους, βοήθησε στην εξάπλωση του νέου στελέχους.

Η έρευνα δείχνει ότι το νέο στέλεχος αντιπροσωπεύει πάνω από οκτώ στα δέκα κρούσματα στη Βρετανία, το 80% των κρουσμάτων στην Ισπανία, το 60% στην Ιρλανδία και έως 40% στην Ελβετία και τη Γαλλία.

Τα αυστηρά lockdown στις αρχές του έτους βοήθησαν να τεθεί υπό έλεγχο το αρχικό κύμα της πανδημίας, με τα νέα κρούσματα να μειώνονται σημαντικά το καλοκαίρι.

Ωστόσο, ο ιός έχει εξαπλωθεί ραγδαία στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες αναγκάζοντας ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να επιβάλλουν νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας