Μύθος η ευρωπαϊκή σύγκλιση. Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία: Μόνιμα 2η ταχύτητα

1183
ευρώ
Καταρρίπτοντας το μύθο της ευρωπαϊκής σύγκλισης – Ποτέ στο «σκληρό πυρήνα του ευρώ» Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία.

Τα τελευταία οκτώ από τα 20 χρόνια της ύπαρξης του ευρώ ήταν καταστροφικά για την άποψη που επικρατούσε στους κόλπους των Βρυξελλών ότι το κοινό νόμισμα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης στις «περιφερειακές» οικονομίες της ζώνης του ευρώ, λόγω της ανάγκης για «σύγκλιση», της οικονομικής ανάπτυξης.

Το παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει τα ετήσια ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ για τις 12 αρχικές οικονομίες της ευρωζώνης, κατανεμημένες σε δύο ομάδες,  τις πιο προηγμένες οικονομίες της EA8 και τις λεγόμενες «Club Med» ή «περιφερειακές» οικονομίες.

Από το διάγραμμα προκύπτει ότι σε όρους ανάπτυξης, με τη χρήση ετήσιων επιτοκίων ή των μέσων όρων για κάθε δεκαετία, η δημιουργία του ευρώ δεν επέφερε τελικά σημαντική σύγκλιση των «περιφερειακών» οικονομιών δηλαδή της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας με τις πιο προηγμένες οικονομίες του ΕΑ8 μεταξύ των αρχικών 12 χωρών της ευρωζώνης.

Ακόμη χειρότερα, από την αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, παρατηρείται μια τεράστια απόκλιση στην οικονομική δραστηριότητα.
Για να επισημανθούν οι συνέπειες της αύξησης αυτής της ετήσιας δυναμικής ανάπτυξης, θεωρήστε ένα δείκτη πραγματικών επιπέδων ΑΕΠ που καθορίστηκε σε 100 για τα επίπεδα του 1990 τόσο για την EA8 όσο και για τις «περιφερειακές» οικονομίες.

Οι οικονομίες της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ δεν έχουν ανακάμψει πλήρως από την κρίση της περιόδου 2008-2013, με το συνολικό πραγματικό ΑΕΠ να παραμένει ακόμη 3,2% χαμηλότερο από την κορυφή πριν από την κρίση (που σημειώθηκε το 2007), με το 2018 να αποτελεί το ενδέκατο έτος της κρίσης για αυτές τις οικονομίες.

Με την Ιταλία να βρίσκεται τώρα σε μια τεχνική ύφεση – με δύο προκαταρκτικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης το 3ο και 4ο τρίμηνο του 2018 βάσει προκαταρκτικών στοιχείων, και με την ύφεση να επιταχύνεται (από -0,1% συρρίκνωση κατά το γ’ τρίμηνο σε -0,2% πτώση το δ’ τρίμηνο) είναι απίθανο να υπάρξει «σύγκλιση» μεταξύ των περιφερειακών οικονομιών της ευρωζώνης με την «ευρωζώνη των οχτώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας