Με τις αμβλώσεις τα έβαλε ο Τραμπ

1457
αμβλώσεις

Να σταματήσει η χρηματοδότηση με ομοσπονδιακούς πόρους των γυναικολογικών κλινικών όπου πραγματοποιούνται αμβλώσεις, προτείνει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με την επαναφορά σχετικού νόμου της κυβέρνησης Ρίγκαν.

Ο νόμος απαγόρευε χρηματοδότηση από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των κλινικών όπου γίνονται αμβλώσεις, καθώς και κλινικών που συστεγάζονται με κλινικές όπου γίνονται αμβλώσεις. Επίσης προέβλεπε ότι πριν μια γυναίκα προχωρήσει σε άμβλωση, η κλινική έπρεπε να προσπαθήσει να τη μεταπείσει, στο πλαίσιο ενός προγράμματος οικογενειακού προγραμματισμού.

Ο νόμος δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ κατά γράμμα, καθώς επί προεδρίας Κλίντον είχε νομοθετηθεί η δυνατότητα να παρέχεται από τις γυναικολογικές κλινικές συμβουλή οικογενειακού προγραμματισμού και μεταξύ των επιλογών να είναι και η άμβλωση. Το σχέδιο Τραμπ προβλέπει ακύρωση του νόμου της εποχής Κλίντον, ενώ αναφέρει ότι το πρόγραμμα οικογενειακού προγραμματισμού κοστίζει στους φορολογούμενους 260 εκατ. δολάρια.

Ήδη οι υπερασπιστές των αμβλώσεων έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε μηνύσεις ώστε να σταματήσουν την εφαρμογή του μέτρου.

 

Όσοι είναι εναντίον υποστηρίζουν ότι τα σχέδια οικογενειακού προγραμματισμού που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους δεν μπορεί να έχουν οποιαδήποτε σχέση με τις αμβλώσεις, ενώ οι υποστηρικτές των αμβλώσεων και οι γιατροί μιλούν για παραβίαση του ιατρικού απορρήτου και για επέμβαση στη σχέση γιατρού – ασθενούς.

«Πρόκειται για προσπάθεια να ξεγυμνώσουν τις γυναίκες από βασικά δικαιώματά τους», λέει εκπρόσωπος του Ιδρύματος Προγραμματισμένης Μητρότητας, και «δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι».

Από την πλευρά της, η Τζέσικα Μαρσέλα, της Εταιρίας Οικογενειακού Προγραμματισμού και Αναπαραγωγικής Υγείας των ΗΠΑ, τόνισε ότι το να απαιτήσει κάποιος να μη συστεγάζονται οι γυναικολογικές εκλογές με αυτές που πραγματοποιούν αμβλώσεις, θα προκαλέσει προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών προς τις γυναίκες σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, εκφράζουν τον φόβο ότι οι γυναίκες θα υφίστανται πιέσεις από τις κλινικές και ίσως, ανάλογα με τον γιατρό να μην έχουν πλήρη ενημέρωση για τις επιλογές τους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας