ΜΑΤ, δακρυγόνα και γκλομπ ενάντια στους φοιτητές στο Ζάππειο

2911
ματ
Τα ΜΑΤ κυβερνούν την χώρα. Δεν υπάρχει ουσιαστική συναίνεση ή ανοχή απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της.

Ένταση προκλήθηκε, ανάμεσα σε φοιτητές και τις δυνάμεις των ΜΑΤ, στο Ζάππειο Μέγαρο, έξω από την 86η Σύνοδο των Πρυτάνεων.
Το μεσημέρι του Σαββάτου φοιτητές διαμαρτύρονταν κατά του νόμου Γαβρόγλου, τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολών. Κάποια στιγμή οι φοιτητές επιχείρησαν να πλησιάσουν, αλλά ο χώρος ήταν αποκλεισμένους από τα ΜΑΤ.
Στην προσπάθειά τους να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό απωθήθηκαν, ενώ τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Δελτίο Τύπου Φοιτητικών Συλλόγων

για τα σημερινά γεγονότα στη σύνοδο πρυτάνεων στο Ζάππειο

Σήμερα, Σάββατο 16/12/2017, φοιτητικοί σύλλογοι από το ΤΕΙ Αθήνας, το ΕΜΠ αλλά και φοιτητές από όλη την Αθήνα, έδωσαν μαζικό ραντεβού στο Ζάππειο όπου πραγματοποιούνταν η σύνοδος πρυτάνεων, η οποία – παρουσία του υπουργού Παιδείας – είχε στην ατζέντα της κρίσιμα ζητήματα για τα οποία θα έπαιρνε αποφάσεις (ενδεικτικά αναφέρουμε το πλάνο συγχωνεύσεων/καταργήσεων σχολών ΤΕΙ, διδακτική επάρκεια, φοιτητική μέριμνα, πτυχές νόμου Γαβρόγλου).

Για τα ζητήματα αυτά και την επίθεση που δεχόμαστε στην εκπαίδευση οι φοιτητές πραγματοποιούμε διαρκή αγώνα όλο αυτό το διάστημα με αποκορύφωμα τις μαζικότατες γενικές συνελεύσεις συλλόγων των προηγούμενων ημερών.

Φτάνοντας στο προαύλιο του Ζαππείου, βρήκαμε παραταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν εντολές να αποκλείσουν τους φοιτητικούς συλλόγους από το να φτάσουν στη σύνοδο και να εκφράσουν τις απόψεις και τα αιτήματά τους ως οι πιο άμεσα ενδιαφερόμενοι αυτής της συζήτησης. Απαιτήσαμε την απομάκρυνση της αστυνομίας καθώς και να μας απαντήσουν οι πρυτάνεις γιατί συνεδριάζουν πίσω από διμοιρίες των ΜΑΤ αποκλείοντας τους φοιτητές. Αντί οι πρυτάνεις να έρθουν να επικοινωνήσουν με τους φοιτητές και να δώσουν εξηγήσεις, αυτό που είδαμε ήταν δεκάδες ΜΑΤατζήδες να ενισχύουν τις δυνάμεις καταστολής με αποκορύφωμα να δεχθούμε απρόκλητα και άγρια καταστολή, με τα ΜΑΤ να δέρνουν και να ρίχνουν χημικά εξωθώντας βίαια τους φοιτητές στο δρόμο ο οποίος μάλιστα ήταν υπό κυκλοφορία!

Ενδεικτικό της στάσης των πρυτάνεων είναι ότι, ακόμα και μετά από την καταστολή που δεχθήκαμε, δεν «καταδέχθηκαν» καν να έρθουν να μιλήσουν μαζί μας, πόσο μάλλον να φροντίσουν ώστε να παρευρεθούμε στη συζήτηση της συνόδου – παρότι παραδέχθηκαν ότι μπορούν να «ρυθμίσουν» τη στάση της αστυνομίας. Όποιος συνεδριάζει για το παρόν και το μέλλον των φοιτητών πίσω από διμοιρίες των ΜΑΤ που δέρνουν τους φοιτητές για να μην ακουστεί η φωνή και η βούλησή τους αποδεικνύει με ξεκάθαρο τρόπο ότι τοποθετείται στο αντίπαλο στρατόπεδο, υπέρ των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και ενάντια στις αποφάσεις και τα συμφέροντα μας.

Καταγγέλλουμε την καταστολή καθώς και την κυβέρνηση, το υπουργείο παιδείας και τους πρυτάνεις για την απόλυτη ευθύνη που έχουν για τα σημερινά γεγονότα. Δηλώνουμε σε κάθε κατεύθυνση πως δεν τρομοκρατούμαστε, αντιθέτως θα συνεχίσουμε ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο δυναμικά για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε και όλους τους φοιτητικούς συλλόγους.

ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ…

ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!

ΟΙ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ:

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ: ΣΣΕΥΠ, ΣΓΤΚΣ

EMΠ: ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΙ




ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας