Κύπρος: Παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για δικαιώματα στο φυσικό αέριο ζητούν τα κατεχόμενα!

918
κύπρος

«Είτε τώρα θα μεσολαβήσουν πείθοντας τους Ελληνοκύπριους να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με μας για το θέμα του φυσικού αερίου, είτε εμείς με τα δικά μας βήματα θα στηρίξουμε τα δικά μας δικαιώματα» δήλωσε ο αποκαλούμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους

Απειλές κατά της Λευκωσίας εκτόξευσε για ακόμα μία φορά ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι με αφορμή και τις πρόσφατες ενεργειακές ανακαλύψεις στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι η διεθνής κοινότητας είτε θα πείσει τώρα την ελληνοκυπριακή πλευρά να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους Τουρκοκύπριους για το θέμα του φυσικού αερίου, είτε οι Τουρκοκύπριοι, όπως είπε θα προβούν στα δικά τους βήματα ώστε να διαφυλάξουν τα δικά τους δικαιώματα, μιλώντας προς τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στο Αμπού Ντάμπι, όπου συμμετείχε στην 46η σύνοδο των ΥΠΕΞ.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφερόμενο σε δημοσιεύματα των τουρκοκυπριακών ΜΜΕ, ο κ. Οζερσάι σε ομιλία του στη σύνοδο είπε ότι η πορεία που έχουν πάρει πλέον τα πράγματα γύρω από το θέμα του φυσικού πλούτου της Κύπρου έχει γίνει μη αναστρέψιμη, υποστηρίζοντας ότι κανένα κράτος δεν πρέπει να μένει αδιάφορο μπροστά σε αυτές. «Είτε τώρα θα μεσολαβήσουν πείθοντας τους Ελληνοκύπριους να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με μας για το θέμα του φυσικού αερίου, είτε εμείς με τα δικά μας βήματα θα στηρίξουμε τα δικά μας δικαιώματα».

Η συνεργασία των δύο πλευρών στο φυσικό αέριο είναι το πιο λογικό πράγμα για το μέλλον της Κύπρου και την ειρήνη στην περιοχή, πρόσθεσε ο κ. Οζερσάι λέγοντας ότι η απροθυμία της ελληνοκυπριακής να διαμοιραστεί αυτόν τον πλούτο με τους Τουρκοκύπριους θα συνεχισθεί.

Σε περίπτωση, συνέχισε, που η διεθνής κοινότητας δεν κινητοποιηθεί και δεν πιέσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να συνεργαστεί με την τουρκοκυπριακή μέσω των εταιρειών φυσικού αερίου, το υφιστάμενο στάτους κβο θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Είναι ολοφάνερο πως κάποιοι διεθνείς παράγοντες και κράτη είναι ικανοποιημένοι από τη μερική σταθερότητα του στάτους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τον Κουντρέτ Οζερσάι. «Ωστόσο, η υφιστάμενη κατάσταση είναι επιζήμια για τον τ/κ λαό. Και εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε εκτός και να παραμείνουμε θεατές, ενώ θα λαμβάνονται αποφάσεις γι’ αυτές τις πηγές που ανήκουν και σε μας και στην εκμετάλλευσή τους. Η βούληση του διαμοιρασμού είναι εκ των ων ουκ άνευ για ένα ομοσπονδιακό συνεταιρισμό, η ε/ πλευρά ήδη δείχνει απροθυμία για κάτι τέτοιο και με τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι αυτή η απροθυμία υποδαυλίζεται ακόμα περισσότερο. Κανένα κράτος που δίδει σημασία στην ειρήνη και την σταθερότητα σε αυτή την περιοχή δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει αδιάφορο στις εξελίξεις».

Σχολιάζοντας το Ταμείο Υδρογονανθράκων που ψήφισε τελευταίως η Βουλή, ο «υπουργός εξωτερικών» είπε ότι δεν είναι ένα ταμείο όπως έπρεπε να ήταν και πως παρ’ ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί μια άλλη εντύπωση, το ταμείο αυτό θα ωφελήσει μόνο τους Ε/κ. Ακόμα και αν δεν θα ξοδευτεί για το δημόσιο χρέος, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλα έξοδα «του κράτους των Ελληνοκυπρίων» ενώ, είπε, αυτό που έπρεπε να γίνει είναι ένα διεθνές ταμείο στην διαχείριση του οποίου θα λάμβαναν μέρος και οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι.

Κατά την άποψή του, συνέχισε, πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί αυτό το διεθνές ταμείο για το θέμα του φυσικού αερίου και προς αυτή την κατεύθυνση όπως και προς την πλευρά των εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί και από τις δύο πλευρές στην Κύπρο, θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση από τον διεθνή παράγοντα. «Το έργο θα διαφυλάξουμε τα δικαιώματά σας με αυτό το ταμείο, το έχουμε ξαναδεί», δήλωσε ο κ. Οζερσάι, σύμφωνα πάντα με το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο ο Κουντρέτ Οζερσάι κατά την παραμονή του στο Αμπού Ντάμπι είχε συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν, του Αφγανιστάν, τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ και του Κοσόβου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας