Κούβα: Μέτρα για την προστασία του λαού από τον κορονοϊό

1397
κούβα

Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων προστασίας του κουβανικού λαού από την πανδημία.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται η αναστολή των αφίξεων διεθνών πτήσεων, αλλά και η απόσυρση όλων των πλοίων υπό ξένη σημαία από τα χωρικά ύδατα.

Οι Κουβανοί που επέστρεψαν μέχρι χθες, θα παραμένουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες σε ειδικές εγκαταστάσεις.

«Πρέπει να αναστείλουμε τις αφίξεις επιβατών από το εξωτερικό», διότι «συνεχίζουν να εγείρουν κίνδυνο για την υγεία του λαού», εξήγησε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κλιμακίου διαχείρισης κρίσης.

Παράλληλα, με απόφαση του Π.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ. Κούβας, ακυρώθηκε η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Αβάνα, στην οποία συγκεντρώνονται πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι κάθε χρόνο. Την απόφαση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ, τονίζοντας ότι αποτελεί τμήμα των μέτρων προστασίας του λαού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κ.Κ. Κούβας, ο πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, στρατηγός Ραούλ Κάστρο Ρουζ, ζήτησε από την Κεντρική Ένωση Κουβανών Εργαζομένων να υποβάλει προτάσεις για το πώς θα τιμηθεί η επέτειος σύμφωνα με τις τρέχουσες συνθήκες.

Στην Κούβα μέχρι χθες καταγράφονταν από τις υγειονομικές αρχές 186 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και έξι θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας Covid-19, που προκαλεί ο ιός.

Ενώ δεκάδες Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές έχουν φύγει ήδη για διάφορες χώρες, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ασθένειας, συνεχίζεται στην Κούβα η θεραπεία ασθενών με κουβανέζικο φάρμακο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το φάρμακο Ιντερφερόνη άλφα 2Β, που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Γενετικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) της Κούβας, χρησιμοποιείται ήδη και στην Κίνα. Ο δρ Εουλόχιο Πιμεντέλ Βάσκες, γενικός διευθυντής του CIGB, δηλώνει πως το φάρμακο έχει την ιδιότητα να σταματά τον πολλαπλασιασμό του ιού εντός των κυττάρων και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου, ηπατίτιδας Β, AIDS και δαγκείου πυρετού. Μάλιστα, στην Κούβα χρησιμοποιείται για πάνω από 30 χρόνια.

Ταυτόχρονα, η κουβανική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με διάφορες χώρες που ενδιαφέρονται για τη χρήση ιντερφερόνης άλφα-2b. Η γερμανική εταιρεία Profümed βρίσκεται σε επαφή με την κουβανική εταιρεία BioCubaFarma για την εξαγωγή της ιντερφερόνης άλφα 2Β στη Γερμανία. Προς το παρόν, δεν έχουν δοθεί από γερμανικής πλευράς η άδεια εισαγωγής και η έγκριση του φαρμάκου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας