“Κλείδωσε” η 4ετής ενισχυμένη εποπτεία με μοχλό πίεσης 7 δισ. ευρώ

1034
εποπτεία

Η Κομισιόν ολοκληρώνει το κείμενο πρότασης απόφασης για τους όρους που θα διέπουν την ενεργοποίηση (για πρώτη φορά) του κανονισμού της Ενισχυμένης Εποπτείας. Αναμένεται να είναι σύντομο και θα διαμορφώνεται το καθεστώς επιτήρησης και εισροής 7 δισ. ευρώ ρευστότητας/διευκολύνσεων τα επόμενα 4 χρόνια: έως το καλοκαίρι του 2022. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση (που θα ενεργοποιεί τον σχετικό Κανονισμό της ΕΕ) θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί από την Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα (στις 11 ή στις 12 Ιουλίου). Θα παρουσιαστεί στη σύνοδο του Eurogroup στο περιθώριο της οποίας θα εγκριθεί και η εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ του πακέτου δόσεων (σ.σ. σε παράλληλη σύνοδο του ESM) η οποία επίσης θα συνοδεύεται από “ρήτρες” για τη χρήση του ποσού.

Η απόφαση της Κομισιόν για την Ενισχυμένη Εποπτεία θα περιλαμβάνει τον μηχανισμό 3μηνιαίων ελέγχων από τους θεσμούς και από το Eurogroup, τον τρόπο ανανέωσης/παράτασης του μηχανισμού, ενώ παράλληλα θα παραπέμπει και στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στη σύνοδο της 21ης Ιουνίου. Ο λόγος για το 2σέλιδο κείμενο δεσμεύσεων της Αθήνας για τη μη αναστροφή των συμφωνηθέντων, τη διασφάλιση των πλεονασμάτων και τη διενέργεια συγκεκριμένων παρεμβάσεων στον ΕΝΦΙΑ, στην ΑΑΔΕ, στις δαπάνες υγείας (μέσω του clawback) αλλά και στις αγορές, στις ιδιωτικοποιήσεις και στον κατώτατο μισθό.

Η εποπτεία θα έχει και ακόμη 2 πτυχές: το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που αποτελεί την “κανονική” εποπτεία των κρατών – μελών και ξεκινά από τον Οκτώβριο για την Ελλάδα,αλλά και τη Μεταμνημονιακή παρακολούθηση που θα συνεχισθεί έως ότου η Αθήνα αποπληρώσει το 75% των δανείων της.

Στα 7 δισ. ευρώ τα λεφτά που συνδέονται με “ρήτρες”

Ο μοχλός πίεσης της μεταμνημονιακής εποπτείας (πέρα από τις αγορές στις οποίες απευθύνεται η Ελλάδα με νέα αποστολή του οικονομικού επιτελείου από τη Δευτέρα στις ΗΠΑ για ραντεβού με επενδυτές) θα είναι τα 7 δισ. ευρώ που μπορεί να λάβει η χώρα έως και το 2022 αν τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Όπως εξηγεί ο ΟΔΔΗΧ σε πληροφοριακό του κείμενο υπολογίζονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ τα επιπλέον κέρδη από τις παρεμβάσεις που έχουν “αιρεσιμότητες” οι οποίες συνδέονται με την ενισχυμένη εποπτεία που θα ισχύει τα επόμενα 4 χρόνια.

Αναφέρεται ότι θα φτάσουν συνολικά στα 5,8 δισ. ευρώ τα κέρδη από τα SMPs και ANFAs (ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες) που θα λαμβάνει η Ελλάδα ανά 6μήνο έως και τον Ιούνιο του 2022 (αν ικανοποιεί τους όρους της ενισχυμένης εποπτείας). Εκτιμάται επίσης ότι θα υπάρχει μείωση δαπάνης εξυπηρέτησης χρέους ίση με 200 εκατ. ευρώ ετησίως από την κατάργηση του step-up περιθωρίου επιτοκίου (που επίσης συνδέεται με αιρεσιμότητες έως και το 2022). Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία του Ιουνίου, χωρίς αιρεσιμότητες προχωρά η παράταση του δανείου του EFSF (2ο δάνειο ύψους 96,6 δισ. ευρώ) για 10 έτη με επίσης 10ετή αναβολή στην πληρωμή των τόκων.

Στο ίδιο έγγραφο του ΟΔΔΗΧ αναφέρεται ότι από τα 15 δισ. ευρώ ποσό 3,3 δισ. ευρώ πιθανόν να διατεθεί για την πρόωρη εξόφληση “ακριβών” δανείων. Στις επιλογές που εξετάζει η κυβέρνηση για τη διάθεση αυτών των 3,3 δισ. ευρώ αναφέρονται ως παράδειγμα (στο ίδιο κείμενο), ότι δεν περιλαμβάνεται μόνο η εξόφληση μέρους των “ακριβών” δανείων του ΔΝΤ, αλλά πιθανώς και της ΕΚΤ ή άλλων δανείων.

Αναφέρεται επίσης ότι διαμορφώνεται ένα “μαξιλάρι” διαθεσίμων που δεν επαρκεί για 2 χρόνια (24,1 δισ. ευρώ), αλλά για περίπου 5 χρόνια (4,9 έτη) στην πράξη, αν συνυπολογιστεί και η “ανακύκλωση” των υφιστάμενων εκδόσεων εντόκων (των 15 δισ. ευρώ). Η εκτίμηση για 2 έτη διαθεσίμων, με άλλα λόγια, βασίζεται σε παραδοχή ότι θα εξοφληθούν άμεσα όλα τα έντοκα και δεν θα “ρολαριστούν”.

Εκτιμάται επίσης ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα είναι χαμηλότερες μεσοσταθμικά κατά 2,7% του ΑΕΠ ετησίως την περίοδο 2018-2032 (δηλαδή κατά 6 δισ. ευρώ περίπου ετησίως), ενώ παρατίθεται μία πρώτη εκτίμηση για την επίπτωση στο χρέος από το πακέτο των μέτρων του Eurogroup και υπολογίζεται ότι οδηγούν σε μείωσή του κατά 30% του ΑΕΠ το 2060 σε σχέση με την πορεία που θα είχε χωρίς τις παρεμβάσεις.

Πηγή: capital.gr – Δήμητρα Καδδά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας