Επίθεση Λαβρόφ στον Οικουμενικό Πατριάρχη-“Βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο των ΗΠΑ”

909
λαβρόφ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει και θρησκευτική διάσταση, με την εκκλησιαστική κρίση ανάμεσα στα Πατριαρχεία Μόσχας και Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε δήλωση για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

“Η Δύση θέλει να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην Ορθοδοξία και να βρεθεί ο Ορθόδοξος κόσμος υπό την ηγεσία του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο των ΗΠΑ, εξαρτάται οικονομικά από αυτές και εκπληρώνει όλα τα “καπρίτσια” τους”.

 

Ο εκπρόσωπος της Ρωσικής εξωτερικής πολιτικής κατηγορεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως όργανο των ΗΠΑ, προσάπτοντας βαριές κατηγορίες.

Η μάχη για την θρησκευτική επιρροή είχε φτάσει μέχρι και τις μητροπόλεις της Αφρικής για την προσέγγιση των πιστών, με κινήσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας.

Τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σφοδρή διαμάχη της Ρωσικής, με την σχισματική “αυτοκέφαλη” Ουκρανική εκκλησία, έφτασαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος γίνεται στόχος του Σ. Λαβρόφ.

Οι Ρώσοι δεν ξέχασαν την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής εκκλησίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αναγνώριση που δεν αποφάσισε να άρει ούτε και όταν η σχισματική εκκλησία άλλαξε το σύμβολο της πίστεως φέρνοντας το “filioque” δείχνοντας την απόλυτη περιφρόνησή της προς τους ορθόδοξους πιστούς. Όπως είναι γνωστό, σε δογματικό επίπεδο το “filioque” είναι η βασική διαφορά μεταξύ ορθόδοξης και καθολικής εκκλησίας, ενώ σύμφωνα με την Η’ Ιερή σύνοδο του 879, η καθολική εκκλησία είναι αιρετική γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.

Όπως είναι γνωστό, από τη στιγμή της απόσχισης της “αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας”, οι πιστοί της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης εκκλησίας, που υπάγεται στο πατριαρχείο Μόσχας, δέχονται διωγμούς, οι οποίοι κορυφώθηκαν μετά την έναρξη της Ε.Σ.Ε. Οι διωγμοί αυτοί περιλαμβάνουν πλέον παρεμπόδιση των πιστών να προσεγγίσουν τις εκκλησίες τους, κατάληψη ναών και μοναστηριών από δυνάμεις του στρατού με εκδίωξη των κληρικών και των μοναχών, κλείσιμο ναών και μονών, ακόμη και βομβαρδισμό ιστορικών μονών από τις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στις περιοχές που έχει ελευθερώσει ο Ρωσικός στρατός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας