Ιταλία: Μοιάζει να κλειδώνει η συγκυβέρνηση Λέγκας – Κινήματος 5 Αστέρων – Κινδυνολογούν οι αγορές για έξοδο από το ευρώ

1728
αστέρων

Λέγκα και Κίνημα 5 Αστέρων, δύο ανόμοια στον προγραμματικό οικονομικο-κοινωνικό προσανατολισμό τους κόμματα, τα οποία, όμως, συγκλίνουν στην αμφισβήτησή τους της ευρωζώνης, φαίνεται ότι μπορούν να συγκλίνουν, επίσης, στον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία.
Το παραδοσιακό πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία κατακρημνίζεται, ενώ αργά ή γρήγορα γίνεται όλο και πιο πιθανό να τεθεί ευθέως θέμα επιστροφής στην λιρέτα.
Δυστυχώς το ζήτημα της λιρέτας δεν υπάρχει καθόλου και επί πολλά χρόνια στην ατζέντα της Αριστεράς, με συνέπεια η έξοδος της Ιταλίας από την ευρωζώνη να ανακινείται μόνο από «λαϊκιστικά» ή συντηρητικά και ακροδεξιά κόμματα.
Πολλοί κάνουν λόγο ότι οι αμφισβητήσεις του ευρώ και της ΕΕ είναι παροδικές και περιστασιακές από χώρα σε χώρα και ότι τελικά θα είναι περαστικές, ενώ άλλοι, με πολύ σοβαρά επιχειρήματα ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανονικότητα με ευρώ και ΕΕ και ότι αυτοί οι σχηματισμοί είναι θέμα χρόνου και κοινωνικών αντιδράσεων να διαλυθούν, με μόνο ερώτημα το πρόσημο της διάλυσής τους.

Ν.Ζ

Κλειδώνει η κυβέρνηση;

Κλειδώνει όπως φαίνεται η συγκυβέρνηση του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά καθώς οι επικεφαλής των δύο κομμάτων έκαναν λόγο για σημαντικά βήματα ως προς τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Για σημαντικά βήματα προς τα εμπρός ως προς τον πρωθυπουργό και το σχηματισμό κυβέρνησης έκαναν λόγο μετά τη συνάντηση τους ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Luigi Di Maio και ο Matteo Salvini μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί σε μια προσπάθεια να βάλουν τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο των 9 και πλέον εβδομάδων που βιώνει η Ιταλία μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.
«Ως προς τη σύνθεση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού έγιναν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων μας προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξει μια πολιτική κυβέρνηση στην χώρα» ανέφεραν σε κοινή δήλωση τους οι Di Maio και Salvini.
Όπως αναφέρεται στη δήλωση αυτή, σήμερα 10/5 το απόγευμα, θα γίνει η πρώτη κοινή συνεδρίαση κλιμακίων από τα δύο κόμματα ενώ τονίζεται ότι η συνάντηση τους έγινε σε θετικό κλίμα ως προς τον προσδιορισμό του προγράμματος και των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις αυτές συνεπάγονται πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία, καθώς στο…και πέντε και ενώ όλα έδειχναν ότι η χώρα οδεύει σε νέες εκλογές, βρίσκεται πλέον κοντά σε συγκυβέρνηση Λέγκας του Βορρά – Κινήματος Πέντε Αστέρων, προοπτική η οποία προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις αγορές. 
Το σημαντικότερο εμπόδιο στη σύγκλιση των δύο κομμάτων ήταν η αντίθεση του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη της Forza Italia Silvio Berlusconi.
Ωστόσο ο Berlusconi άλλαξε στάση και δίνει το ελεύθερο για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή των δύο κομμάτων.
Ο Berlusconi αναφέρει σε δήλωσή του ότι δεν θα ασκήσει βέτο και θα υποστηρίξει μέτρα σύμφωνα με τις πολιτικές της κεντροδεξιάς συμμαχίας υπό την ηγεσία της Λέγκας του Βορρά.
Ο  πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος είχε αντιταχθεί στο παρελθόν στη συνεργασία με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων,  δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση «μιας άλλης πολιτικής δύναμης της κεντροδεξιάς και δεν θα επιβάλλει βέτο ή προϋποθέσεις.
Ο Berlusconi δεν θα εμποδίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν εμπιστεύεται μια τέτοια κυβερνητική συνεργασία και αν αυτή αποτύχει, δεν φέρει καμία ευθύνη.
Πάντως το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά Matteo Salvini και του λαϊκιστικού, ευρωσκεπτικιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων του Luidi di Maio προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε Βρυξέλλες και αγορές.
«Ο σχηματισμός μιας πολιτικής κυβέρνησης είναι πλέον πιο πιθανή και μια ήπια αρνητική αντίδραση στην αγορά είναι πιθανή», εκτιμά ο Vincenzo Longo, αναλυτής της IG Markets.
«Αυτός ο συνασπισμός ήταν αυτό που φοβούνταν περισσότερο τις αγορές, ακόμη και πριν από τις εκλογές.
Ωστόσο ο αρνητικός αντίκτυπος στην αγορά περιορίστηκε από τις λιγότερο ακραίες απόψεις που εξέφρασαν στην πορεία για το ευρώ και την Ευρώπη.
Ωστόσο δεν αποκλείεται μακροπρόθεσμα οι συνέπειες να είναι αρνητικές», πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.
Δίνει χρόνο ο Sergio Matarrella

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Sergio Matarrella, δίνει χρονικό περιθώριο έως την Κυριακή (13/5/2018) στη Λέγκα και στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ώστα να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού τερματίζοντας το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα εννέα εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές, όπως ανέφερε πηγή της ιταλικής προεδρίας.
«Μας ζήτησαν χρόνο έως την Κυριακή και την Κυριακή περιμένουμε μια απάντηση» δήλωσε πηγή της ιταλικής προεδρίας στο Reuters.
Οι δύο πλευρές, οι οποίες είναι αντίθετες με τους δημοσιονομικούς περιοσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχουν διατυπώσει προεκλογικά εξαγγελίες που θα κοστίσουν δισκεατομμύρια ευρώ εάν εφαρμοσθούν, όπως σχολιάζει το Reuters, ζήτησαν από τον Sergio Matarrela περιθώριο 24 ωρών για να εξετάσουν εάν μπορούν να φθάσουν σε συμφωνία.
Πηγή του Κινήματος των 5 Αστέρων δήλωσε το πρακτορείο Reuters ότι πιστεύει πως θα χρειασθούν μερικές ημέρες για να υπάρξει συμφωνία.
Η Ιταλία έχει περιέλθει σε πολιτικό κενό έπειτα από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου κατά τις οποίες ο κεντροδεξιός συνασπισμός , στον οποίο συμμετέχει η αντιμεταναστευτική Λέγκα, εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών του ιταλικού κοινοβουλίου, ενώ το Κίνημα των 5 Αστέρων αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων διακήρυσσε επί σειρά εβδομάδων ότι είναι έτοιμο να σχηματίσει κυβέρνηση με την Λέγκα, όχι όμως και με τον εκλογικό της σύμμαχο, τη Forza Italia.
Ωστόσο, ακόμη και με την άρση αυτού του εμποδίου, οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Λέγκα και το Κίνημα των 5 Αστέρων δεν θα είναι εύκολες.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων έχει την υποστήριξη του φτωχού νότου της Ιταλίας, ενώ η εκλογική βάση της Λέγκα επικεντρώνεται στον πλούσιο βορρά.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων επιθυμεί να εισαγάγει γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές, ενώ η Λέγκα επιδιώκει την περικοπή των φόρων
Σε κάθε περίπτωση αν τελικά υπάρξει συμφωνία, οι προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα, ανησυχούν οι αγορές
Σημαντικές πιέσεις δέχονται τα ιταλικά ομόλογα εν μέσω των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ιταλικού ομολόγων και του αντίστοιχου γερμανικού αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσεις σε 1,337 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το spread έχει αυξηθεί κατά 13,5 μονάδες βάσης κατά τις τελευταίες τρεις μέρες και τώρα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο μετά τις 27 Μαρτίου.
Στην Ιταλία είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ στη χώρα υπάρχει πολιτική αστάθεια μετά τις εκλογές του Μαρτίου.
Εάν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ηγηθεί της νέας κυβέρνησης «δεν θα θεωρηθεί μια εξέλιξη φιλική για τις αγορές» σύμφωνα με τον Paul Donovan υψηλόβαθμο στέλεχος της UBS Wealth Management.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «οι Ιταλοί επενδυτές έχουν μεγάλη πείρα σχετικά με την πολιτική αβεβαιότητα».
Capital Economics: Απίθανη η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ… προς το παρόν
«Πρέπει να ανησυχούν οι αγορές για ενδεχόμενη συγκυβέρνηση Λέγκας του Βορρά – Κινήματος Πέντε Αστέρων στην Ιταλία;»
Το παραπάνω ερώτημα επιχειρούν να απαντήσει η Capital Economics.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αγορές δεν πρέπει να ανησυχούν για μια έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ…προς το παρόν τουλάχιστον.
«Η κυβέρνηση θα είναι ευρωσκεπτικιστική, ωστόσο μια άμεση έξοδος από την ευρώ είναι απίθανη.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων εμφανίζεται πιο διαλλακτικό απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο παρελθόν τόσο η Λέγκα όσο και το Κίνημα έχουν προτείνει την έξοδο από το ευρώ, ωστόσο επί του παρόντος κανένα από τα δύο κόμματα δεν υποστηρίζει το Italexit.
Ούτως ή άλλως, η πλειοψηφία των Ιταλών τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο η Capital Economics προειδοποιεί ότι αν ο ιταλικός λαός στραφεί κατά της συμμετοχής στο ευρώ, ή αν καταγράψουν δημοσκοπικές απώλειες, δεν αποκλείεται τα δύο κόμματα να επανέλθουν στις παλιές τους θέσεις κατά της Ευρωζώνης.
Εν κατακλείδι η Capital Economics εκτιμά ότι η κυβερνητική συνεργασία Λέγκας – Πέντε Αστέρων, θα προκαλέσει άνοδο στα spreads των ιταλικών ομολόγων,
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί στο 2,5% έως τα τέλη του 2018, από τα τρέχοντα επίπεδα του 1,9%.
Τέλος, σε περίπτωση που η συγκυβέρνηση επιλέξει να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική να εντείνει την αντιευρωπαϊκής της ρητορική, τότε υπάρχει κίνδυνος για μεγαλύτερο sell off στην αγορά ομολόγων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας