Ιστορικός περίπατος στην Αθήνα των εργατικών αγώνων την Κυριακή 10 Ιούνη

1503
σχολείων

Περιήγηση σε σημεία του κέντρου της Αθήνας, που συνδέθηκαν με μεγάλες στιγμές του εργατικού μας κινήματος διοργανώνει η εργατική συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ, την Κυριακή 10 Ιουνίου. To σημείο συνάντησης θα είναι στις 10πμ στην πλατεία στο Μοναστηράκι (στάση Μοναστηράκι του μετρό). Η περιήγηση, με αφηγητή τον συγγραφέα – ιστορικό Γιώργο Αλεξάτο, θα ξεκινήσει στις 10.30 πμ.

1ος σταθμός: η οδός Αδριανού, όπου φυλακίστηκε ο Σταύρος Καλλέργης, κατηγορούμενος για τον εορτασμό της πρώτης ελληνικής Εργατικής Πρωτομαγιάς, το 1893.

2ος σταθμός: η οδός Ερμού, όπου θα γίνει αναφορά στην απεργία των εμποροϋπαλλήλων για το ωράριο επί χούντας.

3ος σταθμός: η πλατεία Κλαυθμώνος, που πήρε την ονομασία της από το γεγονός ότι κάθε φορά που άλλαζαν οι κυβερνήσεις, από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους μέχρι το 1911, απολύονταν οι δημόσιοι υπάλληλοι και έκλαιγαν στην πλατεία. Επίσης σ’ αυτή την πλατεία ξεκίνησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι την πρώτη απεργία που έγινε, το 1942, σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη.

4ος σταθμός: η πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), όπου θα γίνει αναφορά στους αγώνες των οικοδόμων.

5ος σταθμός: το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η συμβολή της εργατικής τάξης στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.

6ος σταθμός: η οδός Μπουμπουλίνας, στα Εξάρχεια, όπου δόθηκε το 1943 η μεγάλη μάχη κατά της πολιτικής επιστράτευσης των Ελλήνων εργατών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας