Εργατικό ατύχημα στο νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας. Για απόπειρα συγκάλυψης κάνει λόγο το Σωματείο

2396
γιατροί

Για απόπειρα συγκάλυψης, που επιχειρούν Διοίκηση και εργολαβική εταιρεία για το σοβαρό εργατικό ατύχημα που συνέβη στο νοσοκμείο, κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 22 Μάη εργαζόμενος συμβασιούχος του ΟΑΕΔ, κατά τη συγκέντρωση άχρηστου ιματισμού, βρέθηκε στο κενό, αφού υποχώρησε τμήμα της γυψοσανίδας που είχε τοποθετηθεί στο πάτωμα μετά την κατεδάφιση σκάλας, χωρίς να έχει περιφραχθεί και σημανθεί ως επικίνδυνος ο χώρος. Ο εργαζόμενος προσγειώθηκε από τον 4ο στον 3ο όροφο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να νοσηλεύεται με κάταγμα μηριαίου εν αναμονή χειρουργείου.

Το Σωματείο, την Τετάρτη, μετά τη Γενική Συνέλευση προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Διοικητή του Ασκληπιείου, απαιτώντας τη δήλωση του εργατικού ατυχήματος. «Όταν ζητήσαμε από τον κο Ρούπα να μας δείξει τα σχετικά έγγραφα, αυτός μας επέδειξε, περήφανος (!!!) την δήλωση του ατυχήματος που θα υπέβαλλε, στην οποία περιγράφεται, ως αποκλειστικός υπεύθυνος ο ίδιος ο τραυματίας συνάδελφος που δεν άκουσε τις συστάσεις που του είχαν γίνει να μην πηγαίνει σε αυτόν το χώρο, ο οποίος ήταν, λέει, “αποκλεισμένος”!» σημειώνει το Σωματείο και προσθέτει: «Μετά από απαίτησή μας, συμμετείχε στη συνάντηση και ο Τεχνικός Ασφαλείας, συμβασιούχος και αυτός, ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεν έχει εξετάσει το χώρο του ατυχήματος και συνέταξε το επίμαχο έγγραφο καθ’ υπόδειξη της Δ/νσης της Τεχνικής υπηρεσίας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου.

Εδώ και μήνες, από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής των χώρων στο κεντρικό κτίριο του Νοσοκομείου, η κατάσταση είναι, κυριολεκτικά, ξέφραγο αμπέλι: ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, όπου, οι ίδιοι οι συνάδελφοι πρέπει να είναι προσεκτικοί για να μην τραυματιστούν. Μόλις χτες, έπεσαν σοβάδες δίπλα σε καρδιολογικούς ασθενείς, πιθανότατα από τις δονήσεις των τρυπανιών που δουλεύουν ασταμάτητα, καθιστώντας τιτάνιο το έργο γιατρών και νοσηλευτών.

Η έλλειψη των μέτρων ασφαλείας δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της απουσίας του Δημοσίου στη χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου, καθώς αυτό γίνεται με δωρεά του εφοπλιστικού κεφαλαίου που σύντομα, φοβούμαστε, θα διεκδικήσει να τα πάρει πίσω πολλαπλάσια με την παραχώρηση μεγάλης έκτασης του οικοπέδου – φιλέτου μέσω του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Για άλλη μια φορά, η διαφύλαξη της ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών έρχεται σε δεύτερη μοίρα, προκειμένου να υπάρξει μία, όσο πιο φτηνή και γρήγορη κατασκευή γίνεται, ώστε Διοίκηση και εργολάβος να παρουσιάσουν έργο και περισσότερα κέρδη αντίστοιχα.

Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας… σιγή απόλυτη για το συμβάν. Η δε κυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη, απούσα από την κινητοποίηση….

Η παρέμβαση του Σωματείου και της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων αποκάλυψε την απόπειρα συγκάλυψης της Διοίκησης και ανέδειξε την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας όχι μόνο στο έργο επέκτασης του κεντρικού κτιρίου. Για άλλη μία φορά καταγγείλαμε την πλήρη έλλειψη του κατάλληλου ιματισμού και των στολών προστασίας για τους συναδέλφους του συνεργείου (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, τεχνίτες), οι οποίοι σχεδόν καθημερινά καλούνται να ξεβουλώνουν φρεάτια και αποχετεύσεις με τα δικά τους εργαλεία και φορώντας τα δικά τους ρούχα, κολυμπώντας κυριολεκτικά μέσα στα λύματα και τα ακάθαρτα νερά.

Την ίδια στιγμή, στο Ασκληπιείο υποφέρουμε από την εξοντωτική υπερεργασία, αφού μετράμε 346 κενές θέσεις προσωπικού, τις διπλοβάρδιες, τα 6.000 οφειλόμενα ρεπό, τον εκβιασμό και την υπερεκμετάλλευση των υπό απόλυση συμβασιούχων και επικουρικών μας συναδέλφων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας