ΣτΕ:«Ναι» στη χορήγηση ασύλου στον έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

1377
ασύλου

«Ναι» στη χορήγηση ασύλου για τον πρώτο Τούρκο αξιωματικό, η υπόθεση του οποίου έφτασε στο ΣτΕ, είπε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Στην κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη, το ΣτΕ (με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγητή το σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο) απέρριψε το αίτημα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της ανεξάρτητης αρχής προσφυγών, με την οποία είχε δώσει άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ με ισχυρή πλειοψηφία είπε «ναι» στο άσυλο του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim, ανοίγοντας τον δρόμο και για τους υπολοίπους επτά Τούρκους που είχαν αιτηθεί άσυλο από την Ελλάδα, ενώ κατηγορούνται από την Τουρκία για το πραξικόπημα.

Μετά την απόφαση αυτή, θα πρέπει να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και να αφεθούν ελεύθεροι προκειμένου να μεταβούν σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα και οι υπόλοιποι επτά αξιωματικοί οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα. H απόφαση έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Αντιδράσεις από την Τουρκία

Ο Ερντογάν, πριν από μέρες είχε συνδέσει ευθέως την τύχη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, με την έκδοση των «8» στην  Τουρκία, ένα ζήτημα το οποίο είχε θέσει και κατά την επίσκεψή-φιάσκο στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλώνοντας μάλιστα δημόσια και παρουσία του κ. Τσίπρα, ότι ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία αμέσως μετά το πραξικόπημα «του το είχε υποσχεθεί δεσμευτικά…». Ο κ. Τσίπρας, ουδέποτε επιβεβαίωσε ή διέψευσε το σχετικό επίμονο ισχυρισμό του Τούρκου Προέδρου…

Ανησυχία, επίσης, προκαλεί σε κυβέρνηση και αρχές το ενδεχόμενο οι «8» (ή κάποιοι εξ αυτών) να μην θελήσουν τελικά ή να καθυστερήσουν το σχετικό αίτημα για την χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων προκειμένου να μεταβούν σε άλλη χώρα, γεγονός που θα σημαίνει ότι στην Αθήνα, ή «κάπου» στην Ελλάδα θα υπάρχει ενεργοποιημένη μια «βόμβα-πρόκληση» για κάποια θεαματική επιχείρηση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία αν εκραγεί όχι μόνο θα  εξευτελίσει  και εκθέσει διεθνώς την χώρα, αλλά πιθανόν θα οδηγήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία σε απρόβλεπτα επίπεδα…

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η χορήγηση ασύλου στον στρατιωτικό δείχνει ότι η Ελλάδα δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο

«Για άλλη μια φορά η Ελλάδα δείχνει στη διεθνή κοινότητα ότι είναι μία χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες. Καταδικάζουμε ξεκάθαρα απόφαση που πληγώνει τη συνείδηση της τουρκικής κοινωνίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση

Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επιτέθηκε στην ελληνική Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο, με την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Οζκαϊνακτσί.

«Το ΣτΕ της Ελλάδας αναγνώρισε το δικαίωμα ασύλου στον πραξικοπηματία Süleyman Özkaynakçı, χωρίς να σέβεται τους κανόνες διεθνούς δικαίου. Για άλλη μια φορά η Ελλάδα δείχνει στη διεθνή κοινότητα ότι είναι μία χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες. Καταδικάζουμε ξεκάθαρα απόφαση που πληγώνει τη συνείδηση της τουρκικής κοινωνίας.

Ελπίζουμε ότι μελλοντικά η ελληνική δικαιοσύνη δεν θα κάνει παρόμοια λάθη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας