Δ.Ν.Τ. : Ζητά Νέα Σκληρά Μέτρα

2103
οικονομία

Σήμερα τα ξημερώματα Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση κάτι που είχε. προαναγγείλει μέσω Τwitter ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, ο οποίος σημείωσε πως στη συνεδρίαση θα γινόταν αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μεν, δεν θα συζητούνταν όμως πιθανή, μελλοντική, χρηματοδότηση.
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Ν.Τ.  συστήνει μέτρα  διευθέτησης του ελληνικού χρέους που… κοστίζουν στους προϋπολογισμούς των χωρών μελών της Ευρωζώνης και μέτρα σκληρά για την ελληνική κυβέρνηση σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, μιλάει για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων: όπως Ελάφρυνση χρέους και ταυτόχρονα μείωση του αφορολόγητου όπως μείωση του αφορολόγητου προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση, καθώς και αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, μείωση  συντάξεων, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ομαδικές απολύσεις και κυνήγι της φοροδιαφυγής.
Όσον αφορά στο Δημόσιο Χρέος, το Δ.Ν.Τ. το χαρακτηρίζει εξαιρετικά μη διαχειρίσιμο ή βιώσιμο, τόσο εξαιτίας του ύψους του (προβλέπεται ότι θα φθάσει το 170% του ΑΕΠ το 2020 για να μειωθεί ελαφρώς στο 164% το 2022 μέχρι να εκτιναχθεί στο 275% το 2060), όσο και των χρηματοδοτικών αναγκών που θα χρειαστεί η χώρα για την εξυπηρέτηση του. Οι δαπάνες αυτές θα ξεπεράσουν το φράγμα του 15% του ΑΕΠ το 2024 και το 20% το 2031 για να φθάσουν το 33% το 2040.
Το Ταμείο υποστηρίζει κατ΄ αρχήν ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμοστεί μία “δημοσιονομικά ουδέτερη πολιτική”, επισημαίνοντας ότι δεν απαιτείται περαιτέρω προσαρμογή πέραν αυτής η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα το Δ.Ν.Τ. εφιστά την προσοχή καθώς θα πρέπει να μειωθούν δραστικά τα κόκκινα δάνεια. Παράλληλα διαπιστώνει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι κανόνες διοικητικής διακυβέρνησης των τραπεζών, και να αρθούν οι περιορισμοί που ισχύουν στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) το ταχύτερο δυνατό. Τέλος το ΔΝΤ ζητά πιο φιλόδοξες “μεταρρυθμίσεις” στις αγορές εργασίας – προϊόντων- και υπηρεσιών οι οποίες θα διευκολύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας.
Το Δ.Ν.Τ. αναφέρει ότι συνολικά τα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο φτάνουν το 70% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Το πρόβλημα επιτείνεται από τις
“πολιτικές παρεμβάσεις” στις φορολογικές αρχές, τις οποίες έχουν διακριβώσεις επανειλημμένως οι τεχνοκράτες του Ταμείου.
Το Δ.Ν.Τ. εκτιμά ότι απαιτείται μία ουσιαστική αναδιάρθρωση των όρων των δανείων που έχουν χορηγήσει οι Ευρωπαίοι(δανειστές) στην Ελλάδα προκειμένου να αποκατασταθεί η “βιωσιμότητα” του Χρέους.
Στον πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ προτείνει, τέσσερα σημεία, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα κυμαίνονται μεσοπρόθεσμα στο 1% με 1,5% του ΑΕΠ μεταξύ άλλων:
1) παραταθεί έως το 2040 η περίοδος χάριτος, το οποίο συνεπάγεται μία παράταση κατά 6 χρόνων  των δανείων του ESM και κατά 17 έως 20 ετών για τα διακρατικά δάνεια και εκείνα που έχει χορηγήσει ο EFSF.
2)Παράταση του χρόνου λήξης των δανείων έως το 2070, το οποίο οδηγεί σε παράταση του χρόνου αποπληρωμής των διακρατικών δανείων κατά 30 χρόνια, και έως 14 χρόνια για τα δάνεια του EFSF, και 10 χρόνια για τα δάνεια του ESM,.
3)Αναβολή στην καταβολή τόκων έως το 2040 με κεφαλαιοποίηση τους. Η αποπληρωμή τους προτείνεται να επιμηκυνθεί έως το 2070 και να πραγματοποιηθεί με ισόποσες δόσεις.
4)”Κλείδωμα των επιτοκίων” όλων των δανείων που έχουν χορηγήσει ο ESM και ο ΕFSF (περίπου 200 δια. ευρώ ή 113% του ΑΕΠ), τουλάχιστον για 30 χρόνια. Το επιτόκιο των δανείων αυτών δεν θα πρέπει να υπερβεί το 1,5%.
Τραγική η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας
Η έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας εκτιμά ότι το ΑΕΠ μετά από αύξηση 0,4% το 2016 θα αυξηθεί κατά 2,7% φέτος. Για το 2018 η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 2,6% και το 2,4% το 2019. Το πρωτογενές πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό από 1% το 2016 θα φθάσει το 1,8% το 2018, πρόβλεψη η οποία ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την εκτίμηση του ΔΝΤ περί μη βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους. Ωστόσο οι προβλέψεις αυτές υπόκεινται σε κινδύνους και προϋποθέτουν κατά κύριο λόγο την έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής (Μνημονίου).
Χρήστος Δημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας