«Βόμβα» από Ισραήλ: Προς κατάργηση το πιστοποιητικό εμβολιασμού

1051
Προς κατάργηση το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, το υπουργείο θα γνωστοποιήσει την πρότασή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τον κορονοϊό αυτή την εβδομάδα

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ είναι πιθανό να εισηγηθεί αυτή την εβδομάδα στην κυβέρνηση να καταργήσει το πράσινο πιστοποιητικό (σ.σ. σε άλλες χώρες πιστοποιητικό εμβολιασμού), το οποίο εξασφαλίζει την είσοδο σε πολλούς χώρους σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναρρώσει από τον κοροναϊό ή έχουν πρόσφατα βρέθηκαν αρνητικοί.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, πολλοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν εδώ και εβδομάδες ότι το πράσινο πιστοποιητικό είναι άνευ ουσίας, δεδομένου του υψηλού ποσοστού μολύνσεων από κοροναϊό στο Ισραήλ. Ορισμένοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας που κάνει τους ανθρώπους να παραμελούν άλλες προφυλάξεις.

Παρόλα αυτά, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε την Κυριακή να επεκτείνει την ισχύ του πιστοποιητικού για τους περισσότερους χώρους για άλλη μια εβδομάδα, στα σχολεία μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου και στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης μέχρι την 1η Μαρτίου.

Ανοίγει τα «χαρτιά» του το υπουργείο

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Υγείας δήλωσαν ότι η παράταση αποσκοπούσε κυρίως στο να δοθεί χρόνος στο υπουργείο να οριστικοποιήσει τη δική του σύσταση, η οποία είναι η πιθανή κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή τουλάχιστον η μεγάλη μείωση του αριθμού των χώρων όπου απαιτείται.

Σύμφωνα πάντα με την ισραηλινή εφημερίδα, το υπουργείο θα γνωστοποιήσει την πρότασή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τον κορονοϊό αυτή την εβδομάδα.

«Χρειαζόμαστε άλλη μια εβδομάδα, τόσο για να αναλύσουμε τα δεδομένα όσο και για να σκεφτούμε ποιες αλλαγές θέλουμε να κάνουμε» δήλωσε μια πηγή, προσθέτοντας ότι το υπουργείο επανεξετάζει όχι μόνο το πράσινο πιστοποιητικό αλλά και άλλους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις.

Η πηγή δήλωσε ότι το υπουργείο περιμένει να ολοκληρωθεί η ανάλυση της δυναμικής των μολύνσεων με κοροναϊό μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων πριν λάβει την τελική του απόφαση. Λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων από την παραλλαγή Όμικρον, το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει αρχίσει να φαίνεται όλο και ανώφελο.

Νέο κύμα μολύνσεων

Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κοροναϊού στο Ισραήλ έφτασε τα 1,6 εκατομμύρια, ξεπερνώντας το σύνολο για όλο το 2021. Αυτό, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, καθιστά όλο και πιο προφανές ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι πλέον αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, ούτε φαίνεται να ενθαρρύνει τον εμβολιασμό.

«Δεν είναι δυνατόν σήμερα να βασιστούμε στον εμβολιασμό ή στην ανάκαμψη [από τον ιό] για την πρόληψη των μολύνσεων. Φαίνεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι πλέον αποτελεσματικό», κατέληξε την περασμένη Τρίτη η συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης του Ισραήλ για τον κοροναϊό. Αντίθετα, ανέφερε, «θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τη χρήση μασκών».

Ομοίως, σε συνεδρίαση στις 22 Ιανουαρίου, η ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεδομένης της αλλαγής στην εικόνα της νοσηρότητας και της χαμηλής αποτελεσματικότητας της τρίτης δόσης εμβολίου, το πιστοποιητικό εμβολιασμό δεν παρέχει πλέον αποτελεσματική λύση έναντι της μετάλλαξης Όμικρον σε εσωτερικούς χώρους».

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος «να δημιουργηθεί ψευδής αίσθηση προστασίας στους κατόχους του πιστοποιητικού, ιδίως σε δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο επικίνδυνη συμπεριφορά και μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης.

Πηγή: in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας