Στα τάρταρα η Wall-Άνω του 3,5% οι απώλειες

476
Στα τάρταρα η Wall

Συντριπτικές απώλειες καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, παρά την ανακούφιση που ακολούθησε – την Τετάρτη – τις δηλώσεις του προέδρου της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Τζέρομ Πάουελ, ότι η Fed δεν σχεδιάζει επιθετικότερη μορφή αυξήσεων επιτοκίων το επόμενο διάστημα, της τάξης των 75 μονάδων βάσης. Η Fed προχώρησε χθες για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2000 σε αύξηση επιτοκίων της τάξης των 50 μονάδων βάσης.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 1.116,42 μονάδες ή 3,28%, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 159,07 μονάδες ή 3,70% και τον τεχνολογικό Nasdaq να υφίσταται βαρύτατες απώλειες 671,30 μονάδων ή 5,18%.

“Το να κερδίζεις 3% και στη συνέχεια να καταγράφεις μια πτώση μισής ποσοστιαίας μονάδας την επόμενη ημέρα, είναι κάτι φυσιολογικό… Το να έχεις όμως μια ημέρα σαν την χθεσινή κι έπειτα να βλέπεις μια αντιστροφή 100% μέσα σε μισή ημέρα είναι πραγματικά σπάνιο”, σημειώνει ο Randy Frederick, γενικός διευθυντής trading και παραγώγων στο Schwab Center for Financial Research.

Οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών δέχονται ισχυρές πιέσεις, με τη μητρική της Facebook, Meta Platforms και την Amazon να χάνουν 5,8% και 7,1% αντίστοιχα. Ο τίτλος της Microsoft υποχωρεί κατά 4,7%, ενώ εκείνος της Salesforce κατά 6,3%.

Οι μετοχές του κλάδου του ηλεκτρινικού εμπορίου αποτελούν σημαντική πηγή της πτωτικής τάσης, καθώς εκεί κατεγράφη μια σειρά απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου.

Οι μετοχές των Etsy και eBay υποχωρούν κατά 15% και 8% αντίστοιχα, μετά την ανακοίνωση πιο αδύναμου του αναμενομένου guidance για τα έσοδα του 2022. Η μετοχή της Shopify fell συντρίβεται κατά άνω του 17%, καθώς κινήθηκε χαμηλότερα του πήχη των εκτιμήσεων τόσο ως προς τα κέρδη, όσο και ως προς τα έσοδα τριμήνου.

Μετοχές οι οποίες συνδεόνται σε μεγάλο βαθμό με τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης πλήττονται επίσης ισχυρά. Η Caterpillar χάνει 3%, η JPMorgan Chase υποχωρέι κατά 3,5%, ενώ η Home Depot βυθίζεται κατά άνω του 5%.

Πέραν της αύξησης του βασικού της επιτοκίου, η Fed ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της ήδη από τον Ιούνιο.

Παρά την διευκρίνιση του Πάουελ για την πορεία της αύξησης επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει ανοικτή στο να οδηγήσει τα επιτόκια πάνω από το “ουδέτερο επίπεδο” (υπολογίζεται στο 2,5% και θεωρείται ότι είναι το σημείο τομής μεταξύ διευκολυντικής και συσφικτικής νομισματικής πολιτικής), όπως αναφέρει ο Zachary Hill, επικεφαλής στρατηγικής χαρτοφυλακίων στην Horizon Investments.

“Παρά τη σύσφιγξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες, είναι ξεκάθαρο ότι η Fed θέλει να προχωρήσει περισσότερο”, σημειώνει. “Οι υψηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών δεν είναι συμβατές με μια τέτοια επιθυμία, εκτός εάν οι εφοδιαστικές αλυσίδες αναρρώσουν τάχιστα ή οι εργαζόμενοι επιστρέψουν με ορμή στην αγορά εργασίας”.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, την Πέμπτη το πρωί (ώρα ανατολικών ΗΠΑ), εκτινάχθηκε εξάλλου και πάλι άνω του 3%.

Ο συνιδρυτής της Carlyle Group, David Rubenstein, τονίζει ότι οι επενδυτές πρέπει να “επιστρέψουν στην πραγματικότητα” όσον αφορά τους αντίρροπους ανέμουν που πνέουν τόσο για τις αγορές, όσο και για την οικονομία των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και του υψηλού πληθωρισμού.

Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq κινήθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους για το 2022 την τρέχουσα εβδομάδα, μετά από έναν δύσκολο Απρίλιο για τα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Και οι 30 μετοχές του Dow κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Των απωλειών ηγούνται εκείνες των Salesforce, Nike, Apple.

Αυξημένες οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την προηγούμενη εβδομάδα, αν και παρέμεινε σε επίπεδα που είναι συμβατά με μια υγιή αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 19.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 200.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 182.000 για την τελευταία εβδομάδα.

Οι αιτήσεις κινούνται κάτω από το επίπεδο των 200.000 από τα μέσα Φεβρουαρίου εν μέσω της ισχυρής ζήτησης στην αγορά εργασίας. Τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας σημείωσαν νέο ρεκόρ στις 11,5 εκατ. στο τέλος του Μαρτίου.

Οι αιτήσεις είχαν εκτιναχθεί στο ρεκόρ των 6,137 εκατ. στις αρχές Απριλίου του 2020 όταν η πανδημία υποχρέωνε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιβάλει μαζικά lockdowns σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα στοιχεία έρχονται λίγο πριν την έκθεση του υπουργείου Εργασίας για την πορεία της απασχόλησης τον προηγούμενο μήνα. Τα κυβερνητικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο αναμένεται να δείξουν ότι οι θέσεις εργασίας στη χώρα αυξήθηκαν κατά 391.000 τον Απρίλιο μετά την άνοδο του Μαρτίου κατά 431.000, σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών που πραγματοποίησε το Reuters.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας