Αυτόνομη Κίνηση Δικηγόρων Θεσ/νικης: “Ιδιώνυμο” για χάρη των δανειστών

2225
δικηγόρων

Με μια ιστορικά πρωτοφανή τροπολογία, η κυβέρνηση επιχειρεί τη συλλήβδην ποινικοποίηση ενός κοινωνικού κινήματος, του κινήματος κατά των πλειστηριασμών.
Δεν έχει υπάρξει προηγούμενο- τουλάχιστον όχι στην περίοδο της παρούσας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας- νομοθετικής ρύθμισης, που έρχεται να ποινικοποιήσει μια συγκεκριμένη μορφή κοινωνικής αντίδρασης και αγώνα, δια της επί τα χείρω ποιοτικής μεταβολής– αυτεπάγγελτη δίωξη αντί της κατ’ έγκληση δίωξης- του ποινικού κώδικα, προκειμένου να καστασταλεί η κοινωνική δυσαρέσκεια.
Επιπλέον, δεν υπάρχει προηγούμενο θέσπισης “ιδιώνυμου” αδικήματος, με σαφή και κυνική αιτιολόγηση στη βάση της διασφάλισης των συμφερόντων του τραπεζικού κλάδου.
Δεν υπήρξε καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν, οποιουδήποτε τύπου, που να ομολόγησε απερίφραστα ότι ποινικοποιεί συμπεριφορές επειδή το απαιτούν τραπεζίτες ή εν γένει οι όποιοι “επικεφαλής”, οποιουδήποτε κλάδου της οικονομίας. 

Πρόκειται για παραδοχή υποκατάστασης του κοινωνικού κράτους από το κατασταλτικό κράτος και ένταξης του ποινικού δικαίου σε οικονομικές επιδιώξεις. Με άλλα λόγια για τη νεοφιλελευθεροποίηση του δικαίου σε σημείο κατάλυσης της ουσιαστικής δικαιότητας και του κράτους δικαίου.
Μάλιστα η κυβέρνηση, μέσα στον πανικό της, στην αιτιολογική της έκθεση προχωρά σε ένα ακόμα χειρότερο από νομικής και συνταγματικής άποψης, βήμα: μεταφέρει μια πολιτικάντικη αιτιολόγηση στο νομικό πεδίο και έτσι κατ’ ουσίαν νομοθετεί ότι το δημόσιο συμφέρον- όπως αυτό αυθαίρετα κάθε φορά ορίζεται- κάμπτει έως σημείου κατάλυσης, την αναγκαία προστασία θεμελιωδών συνταγματικών δικαιωμάτων- ατομικών και κοινωνικών. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο η ίδια επιτίθεται στο σκληρό πυρήνα του κράτους δικαίου αλλά ανοίγει το δρόμο για οποιαδήποτε μελλοντική, αντίστοιχη επίθεση.
Τα πράττει όλα αυτά δε, τη στιγμή που σιωπά ένοχα, για τη σκανδαλώδη, απευθείας ανάθεση του έργου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και για τις ανακύπτουσες αντισυνταγματικότητες της διαδικασίας, θέματα στα οποία θα επανέλθουμε.
Ως Αυτόνομη Κίνηση Δικηγόρων καλούμε το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να εκφράσει την αντίθεσή του στην ντροπιαστική αυτή τροπολογία για το κράτος δικαίου αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή του στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας