Αλλαγές στο νόμο Κατσέλη – Από το 2018 και η πρώτη κατοικία σε χέρια funds

2379
πλειστηριασμούς

Από 1ης Ιανουαρίου αίρεται η προστασία και ανοίγει ο δρόμος στις τράπεζες ώστε να μπορούν να μεταβιβάζουν σε funds και ακίνητα αξίας κάτω των 140.000 ευρώ.
Αλλη μία… Κερκόπορτα για τη λαϊκή κατοικία των «κόκκινων» δανειοληπτών ανοίγει σε 20 ημέρες. Παύει από 1ης Ιανουαρίου η ισχύς της προστατευτικής διάταξης για τη μεταβίβαση των δανείων πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ σε funds. Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, που έχουν… βαφτιστεί και «γεράκια» από τους ειδικούς οικονομολόγους και την κοινή γνώμη, θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας σε ακίνητα έως την προαναφερόμενη αξία. Τις συμβάσεις αυτές ουσιαστικά οι τράπεζες θα μπορούν να τις μεταβιβάζουν είτε αναθέτοντας τη διαχείρισή τους είτε πουλώντας τα έναντι χαμηλότερου τιμήματος. Από εκεί και πέρα, τα νοικοκυριά θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα funds ως προς την εξυπηρέτηση του δανείου τους…
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Επένδυσης», η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης δεν διαπραγματεύθηκε με τους «θεσμούς», για την ακρίβεια ούτε καν έβαλε το θέμα της παράτασης της προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας αξίας έως 140.000 ευρώ από τη μεταβίβαση σε funds. Ετσι, ανοίγει ο δρόμος στις τράπεζες μετά την πώληση «κόκκινων» επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων να προχωρήσουν στην παραχώρηση και εκείνων που έχουν συνάψει κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες οικογένειες για την απόκτηση της κύριας στέγης τους.
Συνεπώς, οι χαμηλόμισθοι δανειολήπτες και κυρίως όσοι αδυνατούν να είναι συνεπείς στις δόσεις τους και η σύμβασή τους μεταβιβαστεί σε fund βρίσκονται ενώπιον μιας νέας πραγματικότητας. Δεν θα έρχονται αντιμέτωποι με εισπρακτικές εταιρείες ή το αντίστοιχο τμήμα της τράπεζας, αλλά με μια εταιρεία οι πρακτικές της οποίας δεν έχουν δοκιμαστεί στην ελληνική αγορά, αλλά σαφώς θα είναι πολύ πιο επιθετικές σε βάρος των δανειοληπτών.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας