Αλβανία: Ενταφιάστηκαν 573 Έλληνες πεσόντες του έπους του ’40

1677
πεσόντες

Με μία λιτή τελετή ενταφιάστηκαν, στο χωριό Ντραγκότι της Αλβανίας, 573 Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικοί, που έπεσαν στον πόλεμο του 1940, για την απόκρουση της επίθεσης της φασιστικής Ιταλίας.

Η αναζήτηση των οστών στη συγκεκριμένη περιοχή, των στενών της Κλεισούρας, είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιανουάριο και από τότε έως σήμερα εντοπίστηκαν περίπου 700 Έλληνες. Τον Ιούλιο τα οστά των πρώτων 100 είχαν μεταφερθεί στο στρατιωτικό νεκροταφείο στο χωριό Βουλιαράτες.

Χθες το μεσημέρι, στο Ντραγκότι, στο νεκροταφείο που έως σήμερα είχε κενοτάφια, έγινε η ταφή των 573 ηρώων. Στη νεκρώσιμη ακολουθία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου, Δημήτριος, και παρέστησαν η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Ελένη Σουρανή, ο ακόλουθος Άμυνας της ελληνικής πρεσβείας, συνταγματάρχης Χρήστος Μπακιρτζής, οι επικεφαλής των ελληνικών μειονοτικών κομμάτων, Βαγγέλης Ντούλες και Βασίλης Κάγιος, και ο συντονιστής της ομάδας εργασιών αναζήτησης και εκταφής των οστών, Νίκος Κύργος.

Μετά την κατάρρευση του Αλβανικού Μετώπου, οι Έλληνες πεσόντες είχαν μείνει στην κοιλάδα της Κλεισούρας για 77 χρόνια, θαμμένοι πρόχειρα από τους Ιταλούς κατά την οπισθοχώρηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας