Αιολικά στην Οίτη με λειψή περιβαλλοντική αδειοδότηση

748
Αιολικά στην Οίτη
Η εταιρεία που έχει κάνει αιτήσεις για τέσσερις αιολικούς σταθμούς κατέθεσε σε διαβούλευση τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι άδειες έχουν προσβληθεί από τον Δήμο Λαμίας και τις αρνητικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.
 Μαζικές οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Αδιαφορώντας για τις μαζικές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της και μην τηρώντας την αδειοδοτική διαδικασία, η εταιρεία που έχει καταθέσει τις αιτήσεις για τέσσερις αιολικούς σταθμούς (ΑΣΠΗΕ) στην Οίτη κατέθεσε σε διαβούλευση τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις θέσεις «Ξεροβούνι 1» και «Πύργος».

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η εταιρεία «Green Velocity» αδιαφορεί για το γεγονός ότι οι άδειες παραγωγού για τους τέσσερις αιολικούς σταθμούς έχουν προσβληθεί από τον Δήμο Λαμίας και ότι η υπόθεση θα κριθεί στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και προχωράει στο επόμενο βήμα. Επιπλέον, προσπερνάει τις ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας που ζήτησε από την κυβέρνηση και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το πάγωμα των αδειοδοτήσεων. Αλλά και τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Λαμίας και Δελφών.

Ωστόσο, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή της προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνει ότι η υποβολή φακέλου αδειοδότησης των δύο αιολικών σταθμών εντός Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά (ΣΠΠ) δεν περιλαμβάνει Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) όπως επιβάλλεται από την υφιστάμενη νομοθεσία. Να σημειωθεί ότι η παραδοχή για την εγκατάσταση των αιολικών σταθμών μέσα σε ΣΠΠ γίνεται και στις δύο ΜΠΕ για τους αιολικούς σταθμούς (σελίδες 250 και 265 αντίστοιχα).

Εντούτοις, στους φακέλους των δύο ΜΠΕ δεν περιλαμβάνεται τεύχος ΕΟΑ και μάλιστα υπάρχει και σχετική αναφορά στην ενότητα 8.5.2 που είναι κοινή και στις δύο ΜΠΕ που κατέθεσε η εταιρεία: «Το σύνολο των επεμβάσεων του προτεινόμενου έργου θα πραγματοποιηθεί εκτός των περιοχών Natura, και περιορίζονται κατά τη φάση κατασκευής του έργου, ενώ κατά τη φάση λειτουργίας του δεν αναμένεται να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στη δομή και τη συνοχή των πλησιέστερων περιοχών του δικτύου Natura 2000, για τον λόγο αυτό κρίνεται ότι δεν απαιτείται η υποβολή ΕΟΑ για το εν λόγω έργο», σημειώνεται.

«Είναι πρόδηλο πως οι συντάκτες της μελέτης αγνοούν την υφιστάμενη νομοθεσία για την εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ σε ΣΠΠ, ωστόσο η ευθύνη για τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία ανήκει στη διοίκηση. Κατά συνέπεια, από τη στιγμή που οι φάκελοι των δύο ΜΠΕ δεν είναι πλήρεις, επιβάλλεται η διακοπή της αδειοδοτικής διαδικασίας», επισημαίνει στην επιστολή της η Ορνιθολογική.

Παρά το «κενό» αυτό στην αδειοδοτική διαδικασία, η εταιρεία μεθοδεύει την εγκατάσταση ανεμολογικών ιστών σε κάθε αιολικό σταθμό και τη μεταφορά των ιστών με ελικόπτερο, λαμβάνοντας ήδη τη σχετική άδεια για τη θέση «Μακρυρράχη» από το Δασαρχείο της Αμφισσας. Πρόσφατα δε επισκέφθηκε με το «δώρο» των ανταποδοτικών έργων αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής για να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις τους.

«Σφυρίζουν κλέφτικα»

«Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς και τα Δημοτικά Συμβούλια Λαμίας και Δελφών να αναλάβουν επιτέλους πρωτοβουλίες και να σταματήσουν αυτές τις εξελίξεις. Δεν είναι μόνο νομικό το θέμα. Είναι καθαρά πολιτικό κι έχει να κάνει με την ανάπτυξη της περιοχής και την προστασία της φύσης και των σπάνιων οικοσυστημάτων. Ας ξεκινήσουν επιτέλους τη συζήτηση για το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της περιοχής της Οίτης και ας απαντήσουν στο ερώτημα: Τι θέλουμε τελικά για την Οίτη; Οι βουλευτές των δύο νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας, τους παρακαλούμε να σταματήσουν επιτέλους να “σφυρίζουν κλέφτικα” και να πάρουν θέση. Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι δεν αδιαφορούν απλά, αλλά συνηγορούν ουσιαστικά και πρακτικά στην καταστροφή του βουνού. Εχουν όμως εκλεγεί για να υπερασπίζονται το συμφέρον του τόπου και όχι να κάνουν πλάτες σε φερόμενους επενδυτές», καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Οίτης.

Αυτά συμβαίνουν ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, σχέδια διαχείρισης και καθορισμός χρήσεων γης στις προστατευόμενες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Οίτης, όπως και η μελέτη αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ (ΕΧΠΑΠΕ) από το ΥΠΕΝ.

Πηγή: efsyn

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας