Ως “καπάτσα” έμπορος μίλησε η Φ.Παρλύ για αγορά Rafale. Ποια “φιλία”;

1828
rafale

Με ένα “φρενήρηενθουσιασμό υποδέχθηκε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλορέν Παρλύ, την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αγορά μιας μοίρας μαχητικών RAFALE (μάλλον 12 μεταχειρισμένων-6 καινούργιων) από την Ελλάδα.

Αυτό το ενθουσιώδες εμπορικόπαραλήρημα” της Φ. Παρλύ, εκφράστηκε με τουίτ, το οποίο έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter και στο οποίο δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για την φιλία και τη συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας και πολύ περισσότερο για την αμοιβαία συνδρομή τους σε περίπτωση απειλής και κυρίως επίθεσης από τρίτους. Άλλωστε αυτήν την αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή κατά αξιοθρήνητο τρόπο δεν τη ζήτησε ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Γαλλία, όπως ομολόγησε στη συνέντευξή του, παραπέμποντας, δήθεν, στην υποχρέωση της Ε.Ε να συνδράμει, τάχα, χώρες της Ε.Ε που δέχονται επίθεση. Όχι φυσικά ότι και αν ζητούσε η Ελλάδα με τέτοια συμφωνία αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής από τη Γαλλία, ή έστω μια δεσμευτική δήλωση έμπρακτης στρατιωτικής βοήθειας από την τελευταία, θα έβρισκε ανταπόκριση.

Το τουίτ της Φ. Παρλύ μπορούμε να το θαυμάσουμε και έχει ως εξής: “Η Ελλάδα ανακοίνωσε την επιθυμία της ν’ αποκτήσει 18 Rafale. Αυτά είναι εξαιρετικά νέα για την γαλλική αεροναυπηγική βιομηχανία και μια πρωτιά: μια ευρωπαϊκή χώρα θέλει να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Το αποτέλεσμα μια πολιτικής εξαγωγών που ακολουθώ με συνέπεια από το 2017″.

Είμαστε, λοιπόν, η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που επιλέγει Rafale, ενώ από όσο ξέρουμε Rafale έχουν αγοράσει μόνο δύο αραβικές χώρες στον κόσμο, η Αίγυπτος και το Κατάρ.

Ο εμπορικός ενθουσιασμός της Παρλύ είναι, μάλλον, δικαιολογημένος, αφού η αγορά των 18 Rafale, εφόσον τα 6 από αυτά είναι καινούργια, θα κοστίσει στην Ελλάδα ο κούκος αηδόνι και θα φτάσει τελικά σε πολλά δις, έστω και αν αποπληρωθούν σε βάθος δεκαετίας και η δυνατότητα να τεθούν αυτά τα Rafale  μάχιμα προς χρήση της ελληνικής αεροπορίας, φαίνεται ότι δεν θα είναι μικρότερη από δύο χρόνια.

 

Άρης Δημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας