Ψήφος σε Κόντε από Βουλή-Γερουσία. Σε ρότα Βρυξελλών-Βερολίνου η Ιταλία

833
κόντε

Η ιταλική Γερουσία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση Κόντε, με 169 υπέρ, 133 κατά και 5 αποχές, σε σύνολο των 321 εδρών.

Προχθές η νέα κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης και από τη Βουλή, με ευρεία πλειοψηφία (343 ψήφους υπέρ, έναντι 263 κατά).

Ο Κόντε θα ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης που σχηματίστηκε έπειτα από τη συνεργασία του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) και του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

«Πρωθυπουργέ Κόντε, δεν σας ζηλεύω», δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας, ο οποίος έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση και ζητούσε πρόωρες εκλογές αυτό το φθινόπωρο. «Αποκτήσατε τη θέση σας μέσω προδοσίας. Δεν θα μπορούσα να κάτσω στη θέση σας ούτε καν για 15 λεπτά. Δεν έχω εξουσία, αλλά έχω την αξιοπρέπειά μου και τη στοργή του ιταλικού λαού», είπε ο ακροδεξιός πρώην αντιπρόεδρος της πρώτης κυβέρνησης Κόντε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Σαλβίνι, επιχειρώντας να προκαλέσει «μονόπλευρα και αυθαίρετα» πρόωρες εκλογές, έδρασε με «αλαζονεία και με μικρή γνώση του συνταγματικού δικαίου».

Η νέα ιταλική κυβέρνηση, δημιούργημα έντονων διεργασιών στις οποίες βάρυνε καθοριστικά και η στήριξη από ισχυρούς κύκλους της Ε.Ε., είναι δεσμευμένη να ακολουθήσει πιστά ένα πρόγραμμα που να συνάδει με τις αξιώσεις αυτών των κύκλων.

Το τραγικό στην περίπτωση της Ιταλίας (όπως συμβαίνει και σε μια σειρά άλλες χώρες της Ευρώπης) είναι ότι η αντιπολίτευση εκφράζεται από την ξενοφοβική και αυταρχική άκρα Δεξιά, καθώς η Αριστερά είτε απουσιάζει από το Κοινοβούλιο, έχοντας συρρικνωθεί σε απελπιστικό βαθμό, είτε έχει αποδεχθεί τις στρατηγικές κατευθύνσεις του μεγάλου κεφαλαίου, ακολουθώντας φιλο-Ε.Ε. πολιτική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας