Χιλιάδες τα “Κίτρινα γιλέκα” σε Παρίσι και Στρασβούργο

934
κίτρινα
Την ερχόμενη εβδομάδα συμπληρώνεται ένας χρόνος κινητοποιήσεων των “Κίτρινων γιλέκων”. Ο απολογισμός έχει ήδη ξεκινήσει ενώ για σήμερα πραγματοποιήθηκαν δυο μεγάλα ραντεβού: ένα στο Παρίσι και ένα στο Στρασβούργο.

Σήμερα, είναι η πράξη 52 για τα “Κίτρινα γιλέκα” που συνεχίζουν πεισματικά τη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας, λίγες μέρες πριν από την πρώτη επέτειο του κινήματός τους το ερχόμενο Σάββατο. Παρά τον φυσιολογικά μειωμένο αριθμό τους ένας μεγάλος αριθμός πολιτών κρατάει ζωντανό το κίνημα.

Στην πρωτεύουσα δύο είναι οι πορείες που ξεκίνησαν με διαδρομές στο βόρειο και ανατολικό Παρίσι. «Απέναντι σε μια κυβέρνηση που αγνοεί τα αιτήματά μας, κλείσε την τηλεόραση και φόρεσε το γιλέκο για την τιμή των εργαζόμενων και ας μη το θέλει ο Μακρόν», είναι ένα από τα βασικά συνθήματα.

Στο Στρασβούργο οι οργανωτές έχουν στείλει μήνυμα συμμετοχής προς όλη την περιοχή της Αλσατίας.

Ο πρώτος απολογισμός

Παραμονές της επετείου και ήδη καταγράφεται ένας πρώτος απολογισμός από τις πολύμηνες συγκρούσεις σε όλη τη χώρα : 10.000 συλλήψεις, 3.100 καταδίκες εκ των οποίων 400 κατέληξαν σε φυλάκισηπολλοί νεκροί, σακάτηδες και τραυματίες, νούμερα πρωτοφανή για ένα κίνημα κοινωνικού χαρακτήρα, φριχτές καταστάσεις αυταρχικού δολοφονικού παροξυσμού για τις οποίες δεν μιλάει κανείς στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ η Εισαγγελία ανακοίνωσε την Πέμπτη με δελτίο Τύπου, ότι δύο αστυνομικοί θα προσαχθούν  στο ποινικό δικαστήριο για να απολογηθούν για άσκηση βίας εναντίον των “Κίτρινων γιλέκων“. Ο ένας γιατί χαστούκισε διαδηλωτή και ο άλλος γιατί πέταξε βαριά πέτρα προς το πλήθος.

Πρόκειται για επεισόδια της περασμένης πρωτομαγιάς … Προφανώς χρειάσθηκε χρόνος για τη δικαιοσύνη αυτή τη φορά, και από τη σύγκριση για την ταχύτητα εκδίκασης των δικών τους υποθέσεων τα “Κίτρινα γιλέκα” κρατούν μια ακόμα πικρή γεύση δυσαρέσκειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας