Φρουροί Επανάστασης Ιράν: Οι πύραυλοι της Τεχεράνης μπορούν να πλήξουν αεροπλανοφόρα

1046
ιράν

Η ένταση ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα, εν μέσω ισχυρισμών των ΗΠΑ ότι το Ιράν είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν. Το Ιράν από την πλευρά του απορρίπτει τις κατηγορίες.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι υψηλής ακρίβειας της Τεχεράνης είναι ικανοί να πλήξουν με ευκολία αεροπλανοφόρα στη θάλασσα, δήλωσε ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Χοσεΐν Σαλάμι.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση την Τρίτη, ο Σαλάμι είπε ότι η τεχνολογία πυραύλων του Ιράν έχει αλλάξει την ισορροπία ισχύος στη Μέση Ανατολή.

Ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν εντάθηκε το τελευταίο διάστημα, αφότου το Πεντάγωνο ενίσχυσε τη στρατιωτική του παρουσία στον Περσικό Κόλπο, αναπτύσσοντας ένα αεροπλανοφόρο. Η Ουάσιγκτον έκανε λόγο για δυνητική απειλή από την Τεχεράνη.

Στις 8 Μαΐου το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάποιες από τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, υπό το πρίσμα της απόφασης των ΗΠΑ να εντείνουν τις κυρώσεις.

Η απόφαση της Τεχεράνης να μην ακολουθήσει ορισμένους περιορισμούς που αφορούν τον εμπλουτισμό ουρανίου έρχεται ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.

Περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης έφερε η φερόμενη επίθεση σε τάνκερ, στον Κόλπο του Ομάν, με τις ΗΠΑ να «δείχνουν» την Τεχεράνη ως υπεύθυνη και το Ιράν να απορρίπτει τις κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι δύο πετρελαιοφόρα χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στο στενό του Ορμούζ, 70 ναυτικά μίλια μακριά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 14 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές του Ιράν.

Το ένα πλοίο ήταν το «Kokuka Courageous», με σημαία Παναμά και υπό τη διαχείριση της εταιρείας Bernhard Schulte Shipmanagement, με έδρα τη Σιγκαπούρη. Το άλλο ήταν το πλοίο Front Altair, με σημαία των νήσων Μάρσαλ και ιδιοκτησίας της νορβηγικής εταιρείας, Frontline.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει απέναντι σε «βιαστικά συμπεράσματα» και «σε κάθε προσπάθεια να κατηγορηθούν όσοι είναι ανεπιθύμητοι από γνώριμα κράτη».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα των επιθέσεων είναι «ύποπτο» καθώς συνέπεσαν με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας στο Ιράν σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκέρινι, ζήτησε τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση και αποφυγή οποιασδήποτε κλιμάκωσης από στρατιωτικής απόψεως».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας