Φαρσοκωμωδία: Προϋπολογισμός 2019 με διπλό σενάριο για συντάξεις

1539
προσχέδιο

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 που κατέθεσε η κυβέρνηση περιλαμβάνει δύο σενάρια για τις συντάξεις: Στον πρώτο πίνακα του προσχεδίου ενσωματώνονται τα ψηφισμένα μέτρα (μείωση συντάξεων) και τα ψηφισμένα αντίμετρα, με αποτέλεσμα το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται σε 4,14% του ΑΕΠ το 2019.

Στο εναλλακτικό σενάριο σε πρόσθετο πίνακα υπό τον τίτλο «προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις», οι περικοπές στις συντάξεις δεν εφαρμόζονται, ενσωματώνονται θετικά μέτρα από το πακέτο Τσίπρα στη ΔΕΘ (μείωση ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικών εισφορών κλπ) και το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 3,8% του ΑΕΠ κατά ESA ή 3,56% με βάση τη μεθοδολογία της ενισχυμένης εποπτείας. Παραμένει δηλαδή πάνω από το στόχο των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού στηρίζεται σε ένα αναθεωρημένο μακροοικονομικό σενάριο βάσει του οποίου ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, σε σταθερές τιμές, προβλέπεται να είναι 2,1% και 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 αντιστοίχως.

ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ

Πολιτικοί κύκλοι σχολιάζοντας τον Προϋπολογισμό «δύο εκδόσεων» για το 2019, που κατέθεσε η κυβέρνηση, χαρακτήριζαν το γεγονός ως δείγμα φαρσοκωμωδίας που εκθέτει την χώρα σε διασυρμό, ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει ότι αποτελούν μεγάλα μυθεύματα οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως τάχα μπήκαμε στην μεταμνημονιακή περίοδο, όπου η κυβέρνηση παίρνει αυτόνομα τις καθοριστικές αποφάσεις για την χώρα.

Οι δύο εκδοχές του προϋπολογισμού πιθανότατα να αποτελέσουν κυβερνητικό άλλοθι για την περικοπή των συντάξεων, την οποία η κυβέρνηση, ενώ έχει συναινέσει και ψηφίσει, θα την αποδώσει αποκλειστικά στην «κακή» τρόικα.

Στο μεταξύ, όμως, η διπλή γλώσσα από μια παγιδευμένη και δίγλωσση κυβέρνηση θα έχει κάνει διπλή ζημιά στην χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας