Υπάρχει εμβρυακά και η (άλλη)Ελλάδα που καινοτομεί και “κατακτά” τον κόσμο

1115
ελλάδα

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η χώρα που δεν παράγει και δεν καινοτομεί και η οποία κυριαρχείται από ένα αναποτελεσματικό γραφειοκρατικό κράτος και Δημόσιο τομέα και μια διαπλεκόμενη πολιτική τάξη πελατειακών και παρασιτικών σχέσεων.

Υπάρχει καλά κρυμμένη και μια άλλη Ελλάδα, που δεν είναι τόσο διαδεδομένη και τόσο θορυβώδης, η οποία, έστω και εις μικρόν, πρωτοπορεί σε νέα τεχνολογικά δεδομένα και δείχνει τις απεριόριστες δυνατότητες που έχει η χώρα μας, οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν, αν αλλάξουμε νοοτροπίες και κυρίως αν αλλάξουμε πολιτικές συνθήκες και κυριαρχήσει ένα ανεξάρτητο, παραγωγικό πολιτικό πνεύμα συλλογικότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Παραθέτουμε, αξιοποιώντας ρεπορτάζ της “Καθημερινής“, μερικά εξαιρετικά παραδείγματα πρωτοπόρας τεχνολογικής δραστηριότητας και καινοτομίας στη χώρα μας που δείχνουν τις δυνατότητες μας και που μπορούμε να φτάσουμε.

CYRUS: Συμπιεστής υδρογόνου για ανεφοδιασμό αυτοκινήτων

Η CYRUS είναι ένα από τα αρκετά παραδείγματα τα τελευταία χρόνια επιτυχημένων spin-off, όπως είναι ο αγγλικός όρος που χρησιμοποιείται για τους τεχνοβλαστούς, τις εταιρείες δηλαδή που συστήνονται για την εμπορική εκμετάλλευση πνευματικής ιδιοκτησίας ενός Πανεπιστημίου ή Ερευνητικού φορέα με συμμετοχή των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας που συνεισέφεραν στην δημιουργία της πνευματικής αυτής ιδιοκτησίας.

Η CYRUS είναι spin-off του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ και ιδρύθηκε μόλις πέρυσι.

Το βασικό προϊόν της είναι ένας καινοτόμος συμπιεστής Υδρογόνου Μεταλλοϋδριδίων που απευθύνεται στην αγορά των σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου για οχήματα . Η CYRUS έχει λάβει τη στρατηγική απόφαση  να επικεντρωθεί στην αγορά ανεφοδιασμού βαρέων οχημάτων με υδρογόνο.

PLiN: Σε 11 χώρες high tech προϊόντα για κατοικίδια

Το 2015 δημιουργήθηκε η PLiN Nanotechnology , η οποία έχει αναπτύξει μια καινοτόμο μέθοδο παραγωγής νανοσωματιδίων που χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης κατοικιδίων και πλέον εισέρχεται στη μεγαλύτερη αγορά αυτής της κατηγορίας, τις ΗΠΑ.

EnzyQuest: Test made in Greece για τη διάγνωση του κορονοϊού

Η EnzyQuest δραστηριοποιείται στην παραγωγή ενζύμων-αντιδραστηρίων και αναπτύσσει δύο τύπου Kit μοριακής διάγνωσης του κορονοϊού.

Nanoplasmas: Έκλεισε συμβόλαιο με κορυφαία εταιρεία κινητής

Συμβόλαιο για τη χρήση της τεχνολογίας της με έναν από τους τρεις κορυφαίους κατασκευαστές κινητών υπέγραψε πρόσφατα η Nanoplasmas, ακόμα ένας τεχνοβλαστός του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, που ιδρύθηκε επίσης εν μέσω κρίσης, τον Μάρτιο του 2016.

Η συνεργασία αφορά τη χρήση, από τον κατασκευαστή κινητών, τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η Nanoplasmas, η οποία θα επιτρέψει την ύπαρξη επιφάνειας στις οθόνες κινητών με αυξημένα πλεονεκτήματα.

FoodOxys

Η FoodOxys ασχολείται με την έρευνα και παραγωγή προϊόντων για την ενίσχυση του οργανισμού. Στη μεγαλύτερη διαιτολογική κλινική του κόσμου, χρησιμοποιείται εδώ και μερικούς μήνες η ειδική εξέταση που ανέπτυξε η FoodOxys για τη διαπίστωση της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού.

Θεμελιώδες συμπέρασμα

Οι εταιρίες αυτές είναι ένα μικρό δείγμα των πρωτοποριακών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σήμερα στα πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα της χώρας.

Τα επιτεύγματα, βέβαια, είναι λίγα ή ακριβέστερα πολύ λίγα.

Αποτελούν, όμως, μια μικρογραφία για το που μπορεί να φτάσει η Ελλάδα και γιατί μπορεί, με τις κατάλληλες πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις, να γίνει μια ισχυρή και προωθημένη παραγωγική και τεχνολογική δύναμη που θα εξασφαλίσει ευημερία στο λαό και ασφάλεια στη χώρα.

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας