Τσαβούσογλου καταλαμβάνει Αν. Μεσόγειο: Παρουσίασε χάρτη με υφαλοκρηπίδα έως την Κρήτη

1021
χάρτη

Επιμένει η Άγκυρα στις προκλητικές δηλώσεις. Αυτή τη φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, παρουσίασε χάρτη ο οποίος έδειχνε την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας να εκτείνεται σε όλη την περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου μέχρι την Κρήτη!.

«Επιθυμούμε δίκαιη κατανομή πλούτου»

«H Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή ΑΟΖ είπε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε:  «Στην υφαλοκρηπίδα μας μετά το γεωτρύπανο Φατίχ, δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων. Επιθυμία μας είναι η δίκαιη διανομή του πλούτου. Δεν αποκλείουμε κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού, όπως και δεν επιβάλουμε κανένα μοντέλο. Από την άλλη δεν θα κάτσουμε στο τραπέζι μόνο για να κάτσουμε».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα επιθυμεί να δει την Ελλάδα ως εταίρο «για όλα τα θέματα της περιοχής» στο πλαίσιο του Καζάν – Καζάν, δηλαδή του win – win. «Ελάτε να εργαστούμε για την ευημερία των λαών μας. Το μήνυμά μας σε όλους όσοι δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή είναι να συναντηθούν μαζί μας στο επίπεδο συνεργασίας για να κερδίσουν όλοι», δήλωσε Τσαβούσογλου.

Ωστόσο οι προκλήσεις κορυφώθηκαν καθώς ο Τσαβούσογλου παρουσίασε χάρτη στον οποίο η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας φθάνει μέχρι την Κρήτη και την Αίγυπτο.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά

Δεν είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών παρουσιάζει χάρτες με παρόμοιες «διεκδικήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο. Το περασμένο Μάιο το τουρκικό ΥΠΕΞ, εμφάνισε σε ξένους διπλωμάτες χάρτη με τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου ήταν εξαφανισμένες.

Οι βαμμένες με κόκκινο χρώμα στην κεντρική εικόνα θάλασσες είναι οι γνωστές διεκδικήσεις της Τουρκίας:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας