Τραμπ κατά Μπάιντεν: ΗΠΑ δεν συνορεύουν με Ουκρανία αλλά με Μεξικό

878
Τραμπ κατά Μπάιντεν

Σε ομιλία του στο Conroe του Τέξας, το περασμένο Σαββατοκύριακο 29 – 30 Ιανουαρίου 2022 ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump κατηγόρησε τον διάδοχό του ότι επέτρεψε σε εκατομμύρια μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στη χώρα πέρα από τα νότια σύνορά της.

«Τα πλέον σημαντικά σύνορα… για εμάς δεν είναι τα σύνορα της Ουκρανίας αλλά τα σύνορα της Αμερικής», άστραψε και βρόντηξε ο Trump.

«Πριν ο Joe Biden στείλει στρατεύματα για να υπερασπιστούν τα σύνορα στην Ευρώπη, θα πρέπει να στείλει στρατεύματα για να υπερασπιστούν τα σύνορά μας εδώ στο Τέξας», σημείωσε.

Το μεταναστευτικό και τα σύνορα

Έτσι, ο Trump όχι μόνο ανέδειξε ένα επιτακτικό ζήτημα για τις φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκλογές. έχει επιβάλει με τη ρητορική του ένα θέμα που αγγίζει έναν από τους μεγάλους και βαθύτερους κινδύνους της εποχής μας.

Τι σημασία έχει περισσότερο — η άμυνα της χώρας μας από μια εισβολή μεταναστών από τον Τρίτο Κόσμο ή η υπεράσπιση των συνόρων μακρινών εθνών που έχουν ελάχιστη ή καθόλου σχέση με την ασφάλεια ή την επιβίωση των Ηνωμένων Πολιτειών;
Γιατί ποιος κυβερνά το Ντονμπάς πρέπει να απασχολεί την Αμερική;
Αυτό το «θέμα των συνόρων» αποτελεί πρόβλημα για την ατζέντα των Ρεπουμπικανών.

Εγκληματικότητα

Γιατί όσοι εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ φαίνεται να είναι κυρίως νεαροί άνδρες, οι οποίοι πιθανότατα θα συμβάλουν εκρηξη της εγκληματικότητας και των δολοφονιών που μαστίζουν τις πόλεις της Αμερικής.

Η παράνομη μετανάστευση είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο εισέρχονται παράνομα ναρκωτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πέρυσι, 100.000 Αμερικανοί, οι περισσότεροι νέοι, πέθαναν από υπερβολική δόση, με τα δύο τρίτα αυτών των Αμερικανών να υποκύπτουν στη φαιντανύλη που παράγεται στην Κίνα και έρχεται μέσω του Μεξικού.

Σε δύο στρατόπεδα

Η αναδειξη του θέματος των εξωτερικών συνόρων που υπερασπιζόμαστε και των συνόρων της Αμερικής διχάζει του Ρεπουμλικανούς.
Η μετριοπαθής πτέρυγα του κόμματος επιδιώκει μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία του Vladimir Putin, ενώ οι εθνικιστές της τάσης America First προτρέπουν την στροφή των ΗΠΑ στη διαφύλαξη των νοτίων συνόρων της χώρας.

Ο διχασμός στη Γηραιά Ήπειρο

Και η παράνομη μετανάστευση αυξάνεται ως ζήτημα όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στη Γαλλία, οι τέσσερις κορυφαίοι υποψήφιοι για την προεδρία —ο νυν πρόεδρος Emmanuel Macron, η εθνικίστρια Marine Le Pen, η κεντροδεξιά υποψήφια Valerie Pecresse και ο ακροδεξιός υποψήφιος Eric Zemmour — επικεντρώνονται όλοι στην εισβολή που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη και ακολουθούν μια πιο σκληρή γραμμή.

Το ίδιο Σαββατοκύριακο που μίλησε ο Trump στο Τέξας, οι ηγέτες δύο χωρών του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με την Ουκρανία επισκέφτηκαν τη Μαδρίτη για να παραστουν σε μια πολιτική εκδήλωσε με τίτλο «Υπεράσπισε την Ευρώπη».

Η απειλή που τους έφερε στην ισπανική πρωτεύουσα δεν ήταν η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας.

Το ρεπορτάζ των New York Times

Οι New York Times αναφέρουν σχετικά «Αντί να αντιμετωπιστεί η ρωσική απειλή για τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, η συνάντηση στην οποία συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, Mateusz Morawiecki και Viktor Orban, επικεντρώθηκε σε αυτό που οι λαϊκιστές ηγέτες επικαλούνται ως την πλέον σημαντική απειλή: τη μετανάστευση, το δημογραφικό και την ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ»

«Η σκληρά δεξιά υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, Marine Le Pen ανοικτά φίλος του Κρεμλίνου, ήταν επίσης στο διήμερο συνέδριο…»
«Μια δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συγκέντρωση της Μαδρίτης δεν έκανε καμία αναφορά στην Ουκρανία. …
Αντίθετα, τόνισε την ανάγκη να σχηματιστεί ένα ενιαίο μέτωπο υπέρ των «οικογενειακών αξιών», του Χριστιανισμού και της απομάκρυνσης των μεταναστών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε η δήλωση, έχει «αποσπαστεί από την πραγματικότητα», οδηγούμενη σε «δημογραφική αυτοκτονία».

Η ανησυχία των ελίτ

Εν συντομία, ενώ οι δυτικές ελίτ ανησυχούν για τα σύνορα της Ουκρανίας και την επιθετική στάση του Κρεμλίνου, μεγάλο μέρος της Ευρώπης ανησυχεί περισσότερο για τη δική της ηθική, πολιτιστική και δημογραφική παρακμή – τις αμβλώσεις, τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ, χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και το θάνατο των χριστιανικών αξιών.

Το τέλος των εθνών;

Αυτοί οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι τα έθνη και οι λαοί που γνώριζαν οι πρόγονοί τους και οι πατέρες τους εξαφανίζονται.

Ο μεγαλύτερος φόβος τους δεν είναι η Ρωσία του Putin, αλλά ένα υπερκράτος της ΕΕ του οποίου η κυριαρχία οδηγεί αναπόφευκτα στην παρακμή και την εξαφάνιση διαφορετικών εθνών-κρατών.

Για τους ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας και τα παραδοσιακά και λαϊκιστικά δεξιά κόμματα της Ευρώπης, η εθνικότητα έχει μεγαλύτερη σημασία από τα πολιτικά συστήματα.
Ο Ούγγρος Orban, για παράδειγμα, δεν θεωρεί τη Ρωσία του Putin εχθρό της χώρας του και παρέχει οικονομικά κίνητρα στις ουγγρικές οικογένειες να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.
Εάν τα ποσοστά γεννήσεων των εθνοτικών ομάδων που ιστορικά αποτελούσαν τα έθνη της Ευρώπης είναι τώρα κάτω από τα επίπεδα ανανέωσης του πληθυσμού, 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, αυτοί οι λαοί θα γίνουν μειονότητες στις χώρες τους και τελικά θα πεθάνουν.

Ο διχασμός

Καθώς οι λαοί της Ευρώπης είναι χωρισμένοι μεταξύ εκείνων που φοβούνται τον δημογραφικό θάνατο μακροπρόθεσμα και εκείνων που φοβούνται την αυταρχική ρωσική κυριαρχία βραχυπρόθεσμα, έτσι και οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι.
Η άρχουσα τάξη μας, για την οποία η παγκόσμια σύγκρουση είναι μεταξύ των απολυταρχικών και των δημοκρατικών καθεστώτων, είναι πρόθυμη να αγωνιστεί για τον θρίαμβο της δεύτερης έναντι της πρώτης.

Επίθεση σε Mike Pence και Mitch McConnell για την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων

Επίσης ο Donald Trump εξέδωσε μια ανακοίνωση την Παρασκευή 4 Φαβρουαρίου απαντώντας σε δήλωση του πρώην αντιπροέδρου Mike Pence.
Ο Pence είχε δηλώσει την ίδια ημέρα ότι ο Trump λάθος επικαλείται το επιχείρημα ότι ο αντιπρόεδρος είχε τη θεσμική δυνατότητα να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.
«Αυτή την εβδομάδα, ο πρώην πρόεδρός μας είπε ότι είχα το δικαίωμα να «ανατρέψω τις εκλογές». Ο Πρόεδρος Trump κάνει λάθος.
Δεν είχα δικαίωμα να ανατρέψω το εκλογικό αποτέλεσμα», σημείωσε ο Pence κατά τη διάρκεια ομιλίας του, σηματοδοτώντας την πιο έντονη αντιπαράθεσή του με τον Trump μέχρι τώρα.

Ιμάντας μεταβίβασης των εντολών…

Σε μια δήλωση που δόθηκε στο Business Insider την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2021, ο Trump απάντησε ταυτόχρονα και στον αρχηγό της μειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell, τους Δημοκρατικούς και άλλους «μόνο κατ’ όνομα Ρεπουμπλικάνους».
«Μόλις είδα τη δήλωση του Mike Pence για το γεγονός ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα να κάνει οτιδήποτε σε σχέση με την καταμέτρηση των ψήφων, εκτός από το να είναι ένας ιμάντας μεταφοράς των εντολών του Mitch McConnell,για να εκλεγεί ο Biden pρόεδρος το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε.

Είχε την εξουσία

Ο Trump συνέχισε λέγοντας –αναληθώς από ;o,τι επισημαίνει το δημοσίευμα – ότι ο Pence είχε την επιλογή να μην κυρώσει τα αποτελέσματα, ισχυριζόμενος ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στον Νόμο για την Καταμέτρηση των Αποτελεσμάτων των Εκλογών αποδεικνύουν ότι ο Pence είχε αυτή την εξουσία.

«Ο λόγος που θέλουν να αλλάξει [ο νόμος] είναι επειδή τώρα λένε ότι δεν θέλουν ο Αντιπρόεδρος να έχει το δικαίωμα να εξασφαλίσει μια έντιμη διαδικασία ψήφου.
Με άλλα λόγια, είχα δίκιο και όλοι το ξέρουν”, είπε ο Trump, προσθέτοντας ότι θέλουν να εμποδίσουν τον αντιπρόεδρο να εξασφαλίσει της «δίκαιες διαδικασίες» για τις ψήφους.
«Μια μεγάλη ευκαιρία χαμένη, αλλά όχι για πάντα, στο μεταξύ η χώρα μας πορεύεται προς την κόλαση!» δήλωσε ο Trump.

Ο νόμος για την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων των εκλογών διευκρινίζει πώς το Κογκρέσο επιλύει τις διαφορές σχετικά με τα αποτελέσματα.

Οι νομοθέτες επιδιώκουν να ενημερώσουν το νομοσχέδιο και να αποσαφηνίσουν τη γλώσσα που «αφήνει μια πόρτα ανοιχτή για φανερή κομματική χειραγώγηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών τόσο σε πολιτειακό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο», ανέφερε η Grace Panetta δημοσιογράφος του Insider.
Πρόεδρος της επιτροπής
Ο Trump επανέλαβε ότι ο Pence θα μπορούσε να είχε ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών σε μια δήλωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ως αντιπρόεδρος, η δουλειά του ήταν να προεδρεύει της κύρωσης του Εκλογικού Σώματος σε αυτό που είναι σε μεγάλο βαθμό τυπικός ρόλος.
Δεν είχε την εξουσία να ακυρώσει τα αποτελέσματα βάσει του Συντάγματος, επισημαίνει το δημοσίευμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας