Το Λος Άντζελες ψηφίζει υπέρ της απαγόρευσης της γούνας

1499
άντζελες

Η πόλη του Λος Άντζελες ετοιμάζεται να απαγορεύσει την πώληση και κατασκευή των περισσότερων προϊόντων γούνας εντός των ορίων της – Εάν ψηφιστεί, η απαγόρευση της γούνας θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο

H πόλη του Λος ‘Αντζελες, σημαντικό κέντρο της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας, λαμβάνει μέτρα για να γίνει η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ που απαγορεύει την πώληση και κατασκευή των περισσοτέρων προϊόντων γούνας εντός των ορίων της.

Μετά το παράδειγμα του Σαν Φρανσίσκο και δύο μικρότερων δήμων στην Καλιφόρνια, το δημοτικό συμβούλιο του Λος ‘Αντζελες ψήφισε ομόφωνα να απευθυνθεί στην Εισαγγελική Αρχή της πόλης ώστε να ετοιμάσει ένα προσχέδιο διατάγματος για την απαγόρευση της γούνας ως ένδυση και αξεσουάρ, δηλαδή από τα παλτά μινκ έως τα γούρια με γούνα κουνελιού.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να λάβει την τελική έγκριση του δημοτικού συμβουλίου και να υπογραφεί από τον δήμαρχο ‘Ερικ Γκαρσέτι ώστε να τεθεί σε ισχύ. Υποστηρικτές του μέτρου ελπίζουν πως η απαγόρευση της γούνας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, παρά τη δραστήριο αγοραστικό της κέντρο και τη σύνδεση του ονόματος της με την glamour εικόνα, θα αποτελέσει παράδειγμα για παρόμοιες ενέργειες υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων σε όλο τον κόσμο.

«Το Λος ‘Αντζελες είναι μια από τις παγκόσμιες πρωτεύουσες της μόδας και αν μπορούμε να λάβουμε αυτό το μέτρο εδώ, μπορούμε να το λάβουμε οπουδήποτε», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Πολ Κόρετζ, υποστηρικτής του μέτρου, σε συνέντευξη Τύπου πριν από την ψηφοφορία. «Ελπίζουμε ότι η πόλη της Νέας Υόρκης, το Σικάγο και το Μαϊάμι παρακολουθούν προσεκτικά».

Η απαγόρευση θα ισχύσει από τον Ιανουάριο

Όπως προβλέπει το σχέδιο αυτό, η απαγόρευση της γούνας θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο και θα εφαρμοστεί σταδιακά εντός δύο ετών, επιτρέποντας έτσι στις εταιρίες λιανικού εμπορίου να εκποιήσουν τα αποθέματά τους έως το 2020.

Το συμβούλιο εξετάζει μια εξαίρεση για προϊόντα που χρησιμοποιούνται για θρησκευτικούς σκοπούς, όπως τα γούνινα καπέλα που φορούν οι ορθόδοξοι εβραίοι καθώς και είδη από δέρμα που λαμβάνονται νόμιμα, με ειδική άδεια από την Καλιφόρνια για την παγίδευση ζώων για τη γούνα τους.

Το Λος ‘Αντζελες είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα μόδας στον κόσμο, ένας κόμβος 4.000 σημείων πώλησης ειδών ένδυσης, αιθουσών εκθέσεων και βιοτεχνιών που καλύπτουν σχεδόν 100 οικοδομικά τετράγωνα στο κέντρο της πόλης, ωστόσο ελάχιστοι από αυτούς τους έμπορους πωλούν προϊόντα γούνας.

«Υπάρχει ένα κατάστημα, ίσως δύο, όπου πωλούνται γούνες», δήλωσε η τοπική εκπρόσωπος για τις επιχειρήσεις μόδας Αριάνα Γκόμες.

Οι ακτιβιστές στηρίζουν το μέτρο

Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ως απάνθρωπη τη βιομηχανία της γούνας που επιφυλάσσει μαρτυρικό θάνατο στα ζώα για το εμπόριο της γούνας τους.

Μεγάλοι οίκοι μόδας, ανάμεσά τους οι Michael Kors, Armani και Gucci έχουν λάβει μέτρα για την κατάργηση της γούνας στις κολεξιόν τους, όπως και η Burberry που ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την πώληση αληθινής γούνας.

Από την άλλη πλευρά, τα λευκά μακριά γούνινα παλτά από μινκ και σαμούρι μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλή όσο ήταν κάποτε, αλλά η γούνα υπάρχει σχεδόν στο 70% των τελευταίων κολεξιόν μόδας για το φθινόπωρο, δηλώνει ο Κιθ Κάπλαν, εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου εμπορίου Fur Information Council of America. «Αν οι καταναλωτές δεν την αγόραζαν, οι οίκοι μόδας δεν θα τη σχεδίαζαν και οι κατασκευαστές δεν θα φρόντιζαν για την παραγωγή της».

Οι λιανικές πωλήσεις γούνας παγκοσμίως ανήλθαν στα 35,8 δισεκατομμύρια δολάρια και η βιομηχανία της γούνας απασχολούσε περισσότερο από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους το 2014, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από τη βιομηχανία γούνας, είπε ο Κάπλαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας