Τουρκικό θαύμα: Μυστήριο με το «μεροκάματο» 10 δισ.δολ. της κεντρικής τράπεζας

924
Τουρκικό θαύμα: Μυστήριο με το «μεροκάματο»

Ένα απίστευτο ποσό κατέγραψε ως κέρδος η κεντρική τράπεζας της Τουρκίας σε μία μόλις ημέρα. Άγνωστο παραμένει το πώς επιτεύχθηκε. Τα σενάρια και το μέρισμα για το υπουργείο Οικονομικών.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας κατάφερε ένα απίστευτο ημερήσιο κέρδος περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων την τελευταία ημέρα του 2021, πυροδοτώντας ερωτήματα αναφορικά με το πώς προέκυψε αυτό το κέρδος (που θα καταλήξει στο υπουργείο Οικονομικών) από τη μια μέρα στην άλλη.

Η νομισματική αρχή είχε υπολογίσει ετήσια ζημιά περίπου 70 δισεκατομμυρίων λιρών (5,2 δισεκατομμύρια δολάρια) στις 30 Δεκεμβρίου, αλλά έκλεισε το έτος με κέρδη 60 δισεκατομμυρίων λιρών, μια άνευ προηγουμένου ανατροπή σε μια μέρα, όπως προκύπτει από τον ημερήσιο ισολογισμό της. Τον Φεβρουάριο, το Υπουργείο Οικονομικών -ως μεγαλύτερος μέτοχος- θα αρχίσει να εισπράττει μεγάλο μέρος αυτού του ποσού ως μερίσματα.

Η απότομη ανατροπή έρχεται αφότου ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε μέτρα που αποσκοπούν στο να αποζημιώσουν τους καταθέτες σε τοπικό νόμισμα για τυχόν απώλειες από τις ισοτιμίες. Όπως θυμίζει το Bloomberg, η πίεση του Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια αναφοράς οδήγησε τη λίρα σε βουτιά έναντι του δολαρίου πέρυσι, ενώ ώθησε τον πληθωρισμό στο 36%.

Η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή στον ισολογισμό της, η οποία αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα από τον πρώην υποδιοικητή της τράπεζας Ibrahim Turhan και τον πρώην τραπεζίτη Kerim Rota -αμφότεροι μέλη της αντιπολίτευσης. Δύο αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι αυτό το κέρδος είναι σύμφωνο με τις λογιστικές συμβουλές ανεξάρτητων ελεγκτών, αλλά ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Σύμφωνα με τον Turhan, μια πιθανή εξήγηση για τη σημαντική αύξηση των overnight κερδών θα μπορούσε να βρίσκεται στην πώληση συναλλαγματικών διαθεσίμων στο Υπουργείο Οικονομικών. Η υποτίμηση της λίρας κάνει τα συναλλαγματικά αποθεματικά πιο «ακριβά» σε τοπικό νόμισμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να καταγραφεί στα κέρδη μέχρι να πουληθούν τα αποθεματικά, είπε. Το ίδιο ποσό δολαρίων θα πρέπει στη συνέχεια να επαναγοραστεί, ώστε να διατηρηθεί το επίπεδο των αποθεματικών, είπε ο Turhan.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας