Τουρκία: Καταδίκη επιστήμονα που αποκάλυψε κίνδυνους καρκίνου από τοξική ρύπανση

966
τουρκία

Σε φυλάκιση 15 μηνών καταδικάστηκε Τούρκος επιστήμονας, επειδή αποκάλυψε τους κινδύνους του καρκίνου που προκαλεί η τοξική ρύπανση στη δυτική Τουρκία.

Ο Μπουλέντ Σικ δημοσιοποίησε το 2018 τα αποτελέσματα μιας έρευνας, που διενεργήθηκε μεταξύ 2011 και 2015 μαζί με άλλους επιστήμονες για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, βάσει της οποίας διαπιστώθηκε μια σχέση μεταξύ της τοξικότητας των εδαφών, του νερού και της τροφής και τα υψηλά επίπεδα καρκίνου σε επαρχίες της δυτικής Τουρκίας.

Επιπλέον, ο Σικ έγραψε σχετικά άρθρα για λογαριασμό της εφημερίδας Cumhuriyet, αφού αντιλήφθηκε πως η κυβέρνηση δεν λάμβανε μέτρα.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τον Μπουλέντ Σικ για «αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών», μια ετυμηγορία που χαρακτηρίστηκε «δικαστική παρωδία» από τη Διεθνή Αμνηστία.

«Η απόφαση του δικαστηρίου καταδεικνύει πως τα αποτελέσματα μιας έρευνας που αφορά άμεσα τη δημόσια υγεία μπορούν να συγκαλυφθούν. Αυτό είναι απαράδεκτο» υπογράμμισε ο Σικ, μετά την ετυμηγορία, σύμφωνα με την οποία θα παραμείνει ελεύθερος, έως ότου εκδικαστεί η έφεσή του.

«Η έρευνα αποκάλυπτε ξεκάθαρα σε ποιο βαθμό οι υδάτινοι πόροι έχουν μολυνθεί από τοξικές ουσίες» πρόσθεσε ο Τούρκος επιστήμονας.

«Αντί να διώκουν όσους προειδοποιούν μέσω δικαστηρίων, οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να πραγματοποιούν έρευνα για αυτό το σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άντριου Γκάρντνερ, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς παρά την άνθηση του βιομηχανικού τομέα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τη βιομηχανική ζώνη του Ντιλόβασι, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 80 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη και στην οποία εδρεύουν πολλά εργοστάσια χημικών και μεταλλουργίας, καθώς εκεί καταγράφονται πολύ υψηλότερα επίπεδα καρκίνου από τον διεθνή μέσο όρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας