Τουρκία: Απορρίπτει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για κυρώσεις σε βάρος της

726
Απορρίπτει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Η Τουρκία απέρριψε το μη δεσμευτικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επιβολή κυρώσεων εναντίον της, που υιοθετήθηκε πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Ως «αποκομμένο από τις πραγματικότητες» και «εκβιασμό» χαρακτήρισε σήμερα (27/11) η Τουρκία το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στα Κατεχόμενα, στη Βόρεια Κύπρο.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι το μη δεσμευτικό ψήφισμα που εγκρίθηκε χθες με 631 υπέρ στο Ευρωκοινοβούλιο αφορά στην κατάσταση στα Βαρώσια και τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα 500 και 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατά του ψηφίσματος ψήφισαν τρεις.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επισκέφθηκε στις 15 Νοεμβρίου τα Βαρώσια μια περιφραγμένη πόλη που αποτελεί ουδέτερη ζώνη μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Τη λύπη της για τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή των Βαρωσίων στην Κύπρο είχε εκφράσει η ΕΕ, μέσω γραπτής δήλωσης του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και για δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις «θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως».

Ο κ. Μπορέλ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς συμφέρον της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως, με ευρεία πλειοψηφία (440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά), πέρασε χθες τροπολογία που κατέθεσε η ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπεία του ΕΛΚ, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά και περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο ψήφισμα η οποία καλεί «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία ως απάντηση στις παράνομες δραστηριότητές της».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας