Τι συμβαίνει και πού οδηγεί το “κραχ” των πετρελαϊκών τιμών

1225
ευρωζώνη

Η πρόσφατη ρήξη μεταξύ Ριάντ και Μόσχας όσον αφορά την πολιτική του OPEC+ είχε ως αποτέλεσμα έναν πόλεμο τιμών που αναπάντεχα οδήγησε σε πλήρη κατάρρευση τις τιμές του “μαύρου χρυσού”.

Αν η Μόσχα συνεχίσει να ανταπαντά με τα ίδια όπλα στη Σ. Αραβία καταρρέει ο σχεδιασμός του Ριάντ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της χώρας του με ένα νέο κομμάτι της Aramco στα χρηματιστήρια…

Οι συνέπειες στις ΗΠΑ και την Γουόλ Στρητ

Η σημαντικότερη όμως συνέπεια αυτής της ρήξης και του πολέμου των τιμών δεν αφορά μόνο αυτές τις δύο χώρες, αφορά κυρίως τις ΗΠΑ καθώς η κατάρρευση τιμών του μαύρου χρυσού και του φυσικού αέριου χτυπάει στην “καρδιά” τη βιωσιμότητα της παραγωγής shale gas στις ΗΠΑ, αφού οι τιμές οδηγούν σε άμεσο εκτοπισμό του αμερικάνικου shale gas από τις αγορές εντός και εκτός συνόρων.

Να σημειωθεί ότι μόλις στα τέλη του 2019 η παραγωγή shale gas στις ΗΠΑ είχε αυξηθεί τόσο που η χώρα για πρώτη φορά από καθαρός εισαγωγέας καυσίμων είχε αποκτήσει την θέση του καθαρού εξαγωγέα.

Όμως και πάλι το πρόβλημα και η ζημιά για τις ΗΠΑ δεν περιορίζεται απλά στον δραστικό και βίαιο εξοστρακισμό των επιχειρήσεων αυτών από τον ανταγωνισμό.

Οι επιχειρήσεις αυτές όπως και ένα ολόκληρο πλαίσιο επιχειρήσεων που συνδέεται με αυτές έχει χρηματοδοτηθεί και συνεχίζει να χρηματοδοτείται για την επέκτασή του κατά βάση με εταιρικά ομόλογα.

Οι βασικές κατηγορίες των ομολόγων αυτών αξιολογούνται – λόγω της αστάθειας των αγορών – στη βαθμίδα “ΒΒ” και “ΒΒΒ”. Συνολικά το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι αξιολογημένο στην τελευταία investment grade βαθμίδα, ήτοι στο “ΒΒΒ”.

Η απροσδόκητη στροφή στην αγορά του μαύρου χρυσού και η κατάρρευση των τιμών του έχει προκαλέσει έναν χωρίς προηγούμενο πανικό, καθώς αν ο πόλεμος αυτός δεν σταματήσει και αν οι τιμές δεν ξαναγυρίσουν προς τα πάνω άμεσα, η πλειονότητα των ομολόγων αυτών οδηγείται σε βέβαιη υποβάθμιση και ρευστοποιήσεις με ανεξέλεγκτες πλέον συνέπειες για την Γουόλ Στρητ η οποία εδώ και δύο εβδομάδες αιμορραγεί ανεξέλεγκτα…

Οι Κεντρικές Τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη τα τελευταία 24ωρα εμφανίζονται υπό πρωτοφανή πίεση καθώς στην ήδη αυξημένη αβεβαιότητα λόγω της συνδυασμένης ύφεσης και του κοροναϊού έρχονται να προστεθούν νέοι ισχυρότατοι παράγοντες αποσταθεροποίησης.

Κάτι που δικαιολογεί απόλυτα την τοποθέτηση του Claudio Borio επικεφαλής του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), ο οποίος την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι η διεθνής οικονομία είναι σε κατάσταση απόλυτης αβεβαιότητας. Και ότι οι αγορές θα “χορεύουν” στον ρυθμό του κοροναϊού (δεν είχε ξεσπάσει ακόμα ο πόλεμος τιμών στο πετρέλαιο) αλλά και των παρεμβάσεων που θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες.

Αυτές τις εξαγγελίες αναμένουν όλοι πλέον από τον κ. Πάουελ και την Λαγκάρντ τα τελευταία 24ωρα.

Φήμες που όμως δεν μπορούν να διασταυρωθούν κάνουν λόγο για ένα μπαράζ παρεμβάσεων από την Fed με εργαλεία που κανείς δεν θα περιμένει.

Μπορεί να συμβεί και αυτό, αλλά μέχρι τότε αυτό που θα συνεχίσει να κυριαρχεί είναι τα “τύμπανα” του πολέμου στις τιμές πετρελαίου και η βίαιη επέκταση των συνεπειών του κοροναϊού στην οικονομική δραστηριότητα που στον συνδυασμό τους διαλύουν κυριολεκτικά τις χρηματαγορές και χτυπάνε στην καρδιά του τραπεζικού συστήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας