Τζόνσον: Εναλλακτική λύση για να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα στην Ιρλανδία

697
τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σε επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προτείνει να αντικατασταθεί η δικλείδα ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα – το αποκαλούμενο backstop – με τη δέσμευση για εφαρμογή εναλλακτικών κανόνων ως το τέλος της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit.

Στην επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του, ο Τζόνσον επαναλαμβάνει ότι το backstop πρέπει να αφαιρεθεί από τη συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η Ε.Ε. με την προκάτοχό του Τερέζα Μέι.

Ο ίδιος προσθέτει ότι πιστεύει πως είναι πιθανό να υπάρξει διευθέτηση και αυτό αποτελεί την «ύψιστη προτεραιότητα» της κυβέρνησής του.

«Το ΗΒ και η ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει ότι εναλλακτικές διευθετήσεις μπορεί να αποτελούν μέρος της λύσης.

Κατά συνέπεια: προτείνω να αντικατασταθεί το backstop με τη δέσμευση ότι θα εφαρμοστούν τέτοιες διευθετήσεις όσον το δυνατόν ευρύτερα πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου, στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης» των δύο πλευρών, προστίθεται στην επιστολή.

Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι το backstop είναι «μη βιώσιμο» επειδή είναι «αντιδημοκρατικό και ασύμβατο με την εθνική κυριαρχία του ΗΒ», όμως ο ίδιος δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στα σκληρά σύνορα.

«Η κυβέρνηση δεν θα κάνει ελέγχους στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας. Θα δεχόμασταν ευχαρίστως νομικά δεσμευτική υπόσχεση για τον σκοπό αυτόν και ελπίζουμε ότι η Ε.Ε. θα πράξει το ίδιο», σημειώνει.

Το backstop θα υποχρέωνε τη Βρετανία να τηρήσει ορισμένους κανόνες της Ε.Ε., αν δεν βρεθεί κανένας άλλος τρόπος για να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα Ιρλανδίας-Βόρειας Ιρλανδίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας